‘Tevfik Bağcı: Resepsiyon görevlisinden turizm imparatorluğuna’

‘Tevfik Bağcı: Resepsiyon görevlisinden turizm imparatorluğuna’

Seventur Turizm’in Sahibi Deniz Emin Tüfekçi, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden turizmci Tevfik Bağcı hakkında bir yazı yazdı.


Seventur Turizm’in sahibi Deniz Emin Tüfekçi, geçtiğimiz günlerde kanser nedeniyle hayatını kaybeden Kuşadası’nın önemli turizmcilerinden Tevfik Bağcı hakkında bir yazı kaleme aldı.

Tevfik Bağcı’nın bir resepsiyon görevlisiyken  turizm imparatorluğu kurduğunu ifade eden Deniz Emin Tüfekçi’nin yazısı şu şekilde:

"Bir ölümün ardından ağıt değil, muhteşem bir başarı hikayesini yazacağım burada.

24 Mart sabahı sevgili Serhad Uslan ‘Tevfik ağabey vefat etmiş!’ dediğinde, ‘Daha iki gün önce konuştum!’ dedim ve onun son konuşmamız olduğu gerçeği ile baş başa kaldım.

Yıl 1975, Heybeliada’dan 4 arkadaş Ege’yi otostop yaparak geziyor, bazen parklar, bazen kumsal bazen de ucuz pansiyonlarda kalarak ülkemizi tanıyorduk. Kuşadası’nda Akdeniz pansiyonun resepsiyonunda çalışırken ilk orada tanıştık Tevfik Beyle. 70’lerin sonlarında ben TMGT’ de operasyon yürütürken, o ise Martı Otel’in resepsiyon şefiydi. Tevfik Bey, TMGT’nin bir çok grubuna yer veriyor, ya da bize gruplarımızın konaklayabileceği yerleri bulup öneriyordu. O yıllarda turist çok ancak otel yoktu.  Kuşadası’nın önemli  4 oteli Tusan, İmbat, Kısmet ve Martı Otel'di. Onun yardımları bizce çok değerliydi.

Kendi kollarını işi için sıvadı

80’li yılların 2. yarısında 80 darbesinin ardından seçimler yapılıp turizm patlayınca yine gruplara yer bulmak sorun olmuştu. Tevfik her aradığımda sorunu çözüyor, yeni açılan otellerde gruplarımıza yer buluyordu. Bir gün, otel kiralayacağını, gruplarımızı verip veremeyeceğimizi sordu. ‘Tabii ki, alabildiğin ne kadar grup varsa al oraya yerleştir!’ dedim. Çok iyi hizmet veren tesislerde herkesi, her acenteci dostunu mutlu etti.

Otel kiralama işleri onu yabancı tur operatörleri ile işbirliğine itti. İrlandalılardan avans alarak otel inşa edip, gelecek sezon onlara en iyi fiyatla garantili yer veriyor, yabancı tur operatörü hem uygun fiyatla hem de yer sıkıntısı yaşamadan yolcularını dolduruyordu.

Bir gün geldi, otellere ihtiyaç duyan operatörler Tevfik’in kapısını aşındırır oldular. Aldığı avanslar nedeniyle tur operatörlerine uygun fiyata verdiği odalardan kar edemez oldu. Ancak cebinden para koymadan parayı otelden değil, tur operatörlerinin turlarına kuracağı acente kanalıyla hizmet vermeye karar verdi. Dediğini de yaptı. Gelen otel müşterilerini turlara götürerek acentesini kurup para kazanmaya başladı.

Dürüstçe tur operatörlerine nasıl para kazandığını anlatır, onlardan daha da güçlü destek alırdı.

90’lı yıllar ve sonrasında  ya bomba, ya terör nedeniyle altına girdiği riskler tüm sektörü etkilediği kadar onu da etkilerdi, iş kaybetti, sıkıntılar yaşadı ancak iş ahlakından ve çalışmaktan hiç taviz vermedi. Kural ne ise ona göre oynadı. Yıllarca birçok kez  beraber yurt içinde ve dışında şehir şehir, ülke ülke bir elimizde bavul, bir elimizde çanta acenteleri, otelleri turizm fuarlarını gezdik. Personelini onun kadar baş tacı eden bir turizmciye  çok az rastlanır. Ortalama 30 yıl çalışan birçok personeli vardı.

Peninsula Turizm olarak Kuşadası merkez ofisi yanında Bodrum, Marmaris, Antalya ve İstanbul ofislerini açarken her ofis kurduğu il ve ilçede yörenin turizmine önemli katkılarda bulundu.

Sanırım otellerinde ve acentesinde 2 binden fazla insana istihdam sağlıyordu. Pandemi döneminde maaşları nasıl vereceğim diye gözüne uyku girmiyor, bankalar pandemide 5 kuruş kredi vermediği gibi, kredileri de ertelemiyordu. Türkiye’deki bankaların bakış açısını burada turizmcilere anlatmanın gereği yok, 100 liralık malına 20 lira değer biçerek kredi verir, ödeme zorluğu çekersen, verdiği 1 lira kredi karşılığında tesisini 10  liraya almaya kalkar. Bunu yaşayanlardan birisi de Tevfik idi.

Hepsine direndi, başardı, yem olmadı ama sağlığını feda etti çalışanlarını muhtaç etmemek için.

45 yıl boyunca çok işbirliği yaptık. İyi günde de kötü günde de en umulmadık zamanlarda birbirimizi arar sohbet ederdik.

Türk turizmine acentesi ve otelleri ile çok katkıda bulundu. 70’lerin, 80’lerin, 90’ların ve sonrasının Türk turizmine katkıda bulunan isimsiz kahramanların önde gelenlerindendi. Kuşadası Kongre Merkezinin (KOMER) açılabilmesi için cebinden devletten daha çok katkıda bulundu. Aklıyla, fikirleriyle birçok konuda önder ve ilklerden oldu.

Son yolculuk

Yıllardır beraber olduğu çalışanları, diğer illerden gelen onlarca dostu, eski bir turizm bakanımız, AKP’li  Atilla Koç, CHP Milletvekili Bülent Tezcan olmak üzere CHP milletvekilleri, mevcut ve eski kaymakamlar, ticaret odaları temsilcileri, CHP’nin Kuşadası Belediye Başkanı, eski başkanları, otelciler, başta Kuşadası olmak üzere seyahat acentelerinin sahipleri, ulaştırma sektörü, yüzlerce kişi son yolculuğunda yalnız bırakmadılar. Gelemeyenlerin çiçekleri cami avlusunun dışına taştı. TÜRSAB’ı yönetimi ile birlikte görmek isterdim böyle değerli bir üyesinin son yolculuğunda.

Tevfik Bağcı iyilikleri ile turizm camiasında hak ettiği yeri eserleri ile yeterince aldı. Turizmciler ve dostları onu unutmayacaktır, bundan kuşkum yok. Kurduğu kurumlar ve kuruluşlar bundan böyle de düzgün çalışmalarına devam  edecektir.

Bir pansiyon /otel resepsiyonundan emeği ile dürüstçe bir turizm imparatorluğu kurmanın hikayesini anlatmaya ve onu bu vesile ile anmaya çalıştım. Umarım gençlere mükemmel bir örnek olur.

Sevgili kardeşime, dostuma, arkadaşıma Tanrıdan rahmet diliyorum.”



Bu Haber 05.04.2024 - 12:34:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.