''Tanıtım Ajansı'na getirilen 'Sayıştay' rötuşunun hiçbir anlamı yok''

''Tanıtım Ajansı'na getirilen 'Sayıştay' rötuşunun hiçbir anlamı yok''

Emekli Sayıştay denetçisi Kadir Sev, bağımsız denetim şirketlerince oluşturulacak Tanıtım Ajansı raporlarının Sayıştay tarafından enetlenmesinin hiçbir anlamının olmadığını söyledi.


Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Kanunu hakkında bir değerlendirme de eski Sayıştay denetçisi Kadir Sev'den geldi. Sol haber'e konuşan Kadir Sev, Sayıştay'ın söz konusu ajans üzerinde kapsamlı bir denetleme yapmasını engelleyen düzenlemenin şimdiden olası yolsuzlukların önünü açtığını söyledi.

''Denetimin özelleştirilmesi anlamına gelir''

Gelen tepkiler üzerine bağımsız denetim şirketlerinin Sayıştay tarafından incelenmesi rötuşunun hiçbir anlamı olmadığını kaydeden Sav, "Düzenlemeye göre bağımsız denetçi denetleyecek, Sayıştay bağımsız denetçinin raporu üzerinden denetim yapacak ve kendi raporunu yazacak. Bağımsız denetçilik, özel bir yapı. Devlet gücü ve yetkisiyle toplanan kaynakların nasıl kullanıldığının özel kuruluşlarca denetlenmesi, denetimin özelleştirilmesi anlamına gelir" dedi.

Bağımsız denetçilerin, gelir gider belgelerini incelemeyeceğini vurgulayan Sev, "Bağımsız denetçiler mali tablolar üzerinden denetim yaparlar. Bu nedenle de usulsüzlük, yolsuzluk, yasalara aykırı uygulamalar ortaya çıkarılamaz" diye konuştu.

'Yasada Sayıştay sözcüğü geçsin diye yapılan bir ek'

Yasanın bir diğer sakıncasının da olası usulsüzlükler olduğunu belirten Sev, "Bunlar özel kuruluş oldukları için parayı verir istediğiniz raporu yazdırırsınız. Sayıştay münhasıran bu rapor üzerinden denetim yapar cümlesi eklediler yasaya. Bu sözlerin hiçbir anlamı olamaz. Yasada Sayıştay sözcüğü geçsin diye yapılan bir ek...denetim yapılıyor algısı oluşturmaya çalışılmış" dedi.



Bu Haber 23.07.2019 - 09:03:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.