Talha Görgülü: Amelelik değil, turizm yapıyoruz

Talha Görgülü: Amelelik değil, turizm yapıyoruz
Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü TurizmGüncel'e verdiği röportajda Sky Airlines olarak 2012 yılında yüzde 35 büyümeyi beklediklerini açıkladı. Görgülü Türkiye'deki turizm geli,ri hesaplamaları konusunda süre giden tartışmaya şu sözlerle katıldı: "İspanya'dan fazla gelir elde ediyoruz."

 
Yiğit Ünsay - TurizmGüncel

Talha Görgülü Türkiye'nin turizm gelirleri konusunda şunları söyledi:

"Türkiye'nin turizm gelirlerini artıramadığı fikri yanlıştır. Türkiye bugünlere gelirlerini artırarak geldi. İspanya turizm sektörüyle gelişen bir ülke. İspanya'yı yaklaşık 54 milyon turist ziyaret ediyor ve 30 milyar dolar gelirleri var. Türkiye'ye 31 milyon turist geliyor TÜİK'in rakamlarına göre -ki biz bu rakamları kabul etmiyoruz - 23 milyar dolar gelir elde ediliyor. Sayın Bakan Ertuğrul Günay'a göre 27 - 26 milyar dolar. Aradaki makasa bakarsanız biz İspanya'dan daha fazla artı değer sağlıyoruz. En başından beri böyle yanlış bir imaj oluştu." 
 
BİR SÜRÜ KIYIMIZ VAR NEDEN DEĞERLENDİRMEYELİM?
 
"Türk turizmi amelelik yapıyor deniyor. Bizim amelelik yaptığımız falan yok. Her şeyin bir başlangıcı var. Türkiye'de şu anda öyle resort oteller var ki yazın ortasında 300 - 400 eurodan aşağıya bir gece konaklama yapamazsınız. Bunlardan biri de benim otelim. Böyle birçok otelimiz var artık. Kitle turizminin getirdiği başka bir şey var. Bizim o kadar çok kıyımız var ki! Buraları neden atıl bırakalım? Çevreyi düşünerek, geleceği koruyarak trendlere göre, dünyanın yeni çehresine göre yeni tesisler, yeni aktiviteler ve yeni bir turizm anlayışıyla bir şeyler yaratmalıyız. Yoksa 50 milyon turisti nasıl yatıracağız. Yatak kapasitesi belli. Turizmi 12 aya yaymaya ve kıyılarımızı değerlendirmeye çalışmalıyız. Antalya'da bugün  otel dışında İstanbul'daki bütün ünlü bar ve restoran markalarının şubeleri var. En azından yüzde 80'i var. Ayrıca yerel markalar da var. Turist Antalya'da otel dışında yapacak bir şey bulamıyor durumu geride kaldı. Türkiye'nin en iyi alışveriş merkezleri Antalya'da, yenileri de yapılıyor." 

BEN OLSAM KUŞADASI'NI YIKAR YENİDEN YAPARIM

"Ancak çevre düzenlemesi ve imar konularında eleştirilere katılıyorum. Bu konularda yeni bir anlayışına ihtiyaç var. Sadece Antalya'da değil, bütün turizm bölgelerinde bu böyle. Ben olsam Kuşadası'nı yıkıp yeniden yaparım. Kuşadası turizmin ilk başladığı yer ancak şu anda mahvolmuş durumda. Alanya da kötüydü ancak belediye başkanı değişince çok farklı bir yer olmaya başladı. Hem turist çekiyor hem de fiyatlarını artırıyor. 
Biz mass turizmi de geliştirmeye devam etmeliyiz. Şu anda en iyi bildiğimiz iş bu. Yüksek gelirli turisti de Türkiye'ye getirmenin yollarını aramalıyız. Aslında başladık, yavaş yavaş geliyorlar. Bu biraz da Sayın Başbakan'ın vereceği talimatlarla olacak. Sadece turizm sektörünün yapacağı tanıtım ve lobiyle olmuyor. İstenilince yapılıyor. Bugün Belek'teki oteller Dubai'dekilerden daha güzel. Buralara da 20 - 30 euroluk insanlar gelmiyor. Geceliğine 300 euro ödeyen insanlar geliyor. Bu insanların sayılarını artırmak için yeni PR çalışmaları yapmalıyız." 

MASS TURİZME DEVAM ETMELİYİZ

"2012'de Türkiye'nin 33 milyon turisti yakalayacağını düşünüyorum. TÜİK'in hesabına göre 25, bizim hesabımıza göre ise 29 - 30 milyar dolar turizm gelirini yakalarız. Kayı Grup olarak geçen sene içhatlara girip çıkmamız nedeniyle turist sayımızda bir eksilme olmuştu. 2012 için benim büyüme hedefim yüzde 15 - 20 arasındaydı ama gidişata bakınca yüzde 35 civarında olacak gibi görünüyor. Bu sene yaklaşık 800 bin turist getireceğiz.  Thomas Cook'un küçüldüğü yeri başkaları dolduruyor. Yaşadıkları kriz Türk turizmini etkilemez. Belki de benim artışımın nedeni onların küçülmesidir." 
 


Bu Haber 24.02.2012 - 14:37:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • hakan özbek 09.11.2012 - 04:17

    Sn Görgülü her alanda her işte her zaman kenini kanıtlamıştır. Ben keninin herkeze örnek teşkil edecegi bir kişilege sahip oldugunu düşünüyorum. Kim ne derse desin ne söylerse söylesin bu her zaman böyle olmuştur meyve veren agaç taşlanır. Şu Ülkede bu kadar azimli bir kaç kişi daha olsa bir TÜRKİYE daha olurdu şimdi. Sn Görgülü yaptıgı işlerle kenini ispat etmiştir.

  • Zekeriya Can 28.02.2012 - 03:20

    Turizm global bir sektördürdolayısı ile bireyleri dünyaya açık,duyguları ve etkilenmeleri ile değil objektiv verilere göre haraket etmek zorundadır.Yazılan ve söylenenler kişilere değil,turizm denen bağlı olduğumuz sektörü daha iyi bir konuma getirmek içindir.Bu röportajın yapıldığı ve bizim yorum katkısında bulunduğumuz Turizm Güncel dergisi de.Bu sektörün ihtiyacı olan doğrulara erişmemiz veveya katkıda bulunup diğer meslektaşlarımızı bilgilenirmemiz içindir.Paylaşılmayan düşünce,düşünce değildir.Bu ülkenin BEYNİ devlet,onu besliyen KALP de meclis ve hükümetse.Tevazzu göstermeye gerek yok,turizm sektörü de bu ülkenin AKCİĞERLERİDİR.Kalbin sorunsuz çalışmasını sağlıyan enerjiyi biz veriyoruz.Gerek düşük maaliyetli yatırım ve istihdam kapasitesi.Gerekse bu ülkeye sağladığımız katma değer ve döviz girdisi ile.Rakamlar açıktır,her ne kadar TUİK rakamları 23 Milyar $ gibi görünse de.Turizmin bu ülkeye katkısı 70 Milyar $ ın üzerindedir.Bunun karşılığı,yurt dışı çıkış meblağları ise deve de kulaktır.En fazla övünülen sektörlerden Otomotivin 2011 ithalat ve ihracat rakamları nerdeyse birbirine eşittir.Her iki rakamda 14 Milyar $ civarındadır.Onun için Turizmci dik durmalıdır,hiç bir kurum ve kişiden etkilenmeden.Doğruları,sadece bu sektörün doğrularını korkmadan dile getirebilmelidir.Çünkü bu sektörün iyi olması,Türkiye nin iyi olması demektir.Sn Cengiz gerçek rakamları ortaya koyarak,bizleri bilgilenirmiştir.Kenisine teşekkür ederiz.Sn Görgülü ile şahsi bir meselesi olduğunu,varsa da böyle bir basit yaklaşımı buraya taşıyacağını da tahmin etmiyorum.Sn Görgülü bu ülkenin en önemli turizm değerlerinden birisidir.Ama,kenisinin bu beyanı yanında.AdamEva harici diğer tesislerin işletmesini niye devrettiğini bir daha düşünmesini ve ondan sonra bu beyanını gözden geçirmesini dilerdim.(Bu ara soru işareti yaratmamamsı için belirtmem gerekir herhalde.Çünkü diğer tesisler AdamEva gibi rantabl olduğunu tahmin etmiyorum).Ayrıca şunuda ilave etmeden geçmemeli.Bildiğim kadarı ile Sn Görgülü kapattığı tesislerde çalışan tüm personelin kıdem tazmitlarına kadar tüm alacaklarını ödeyerek.Örnek bir davranış sergilemiştir.Sektörümüz adına kenisine teşekkür ederim.

  • Tolga Deniz 27.02.2012 - 11:03

    Sevgili Tolga yazinin noktasina virgülüne katiliyorum. mehmet bey sizi anliyor ama sizi fazlasiyla tek tarafli buluyorum.Ben bir tur operatoruyum rixos zincirini gururla ve 0 suphe ile satiyorum.Ama Cömertoglu otellerini vede Adam Eve yide de ayni sekilde satiyorum Bunlar sevgili Tolganin soyledigi gibi bizim renklerimiz guzelliklerimiz, konseptleri farkli tesisler.Talha Beyin bizlerin reklamina ihtiyaci yok ama elestirirkene elimizi vicdanimiza koymamiz lazim. Ben turk turizmde 1 kisiye bile isdihdam saglayan girisimcimize saygi duyuyorum. Sahaya inme kelimesini de anlamadim ? Talha gorgulu amale degil turizimciyiz dedigi icin mi ? Ben 15 yildir operatorum GTI de almanyada turk bayrakli tek tur operatoru bunun icin mi kizmamiz lazim Talha Beye anlamadim?? Birbirimizi elestirirken bir diger gurubu kayirmadan her iki grubunda iyi yonlerine vurgu yapalim zaten yanlis gordugumuz konulari fuarlarda yuzyuze birbirimize dile getiriyoruz... Keske cömertogullarindan,Talha Beyden ve Fettah Beyden 2 tane daha olabilseydi turkiyde benim dilegim budur.sevgilerimle Tolga

  • Tolga Comertoglu 27.02.2012 - 01:33

    Sevgili arkadaşlar bazen kişilere kızıp yaptıkları emekleri hiçe saymamak ve geçmişten bugune yaptıklarını iyi analiz etmeliyiz bugun turkiyeden yurtdısına çılmış markamız evet bir tanedir ve sayın Fettah Taminceyi bu konuda yurekten tebriklerimiz her daim şüphesizdir.Amaaaa unutmayalımki artık bizim otellerimiz sizler gibi başarılı emektarların da sayesinde her turlu odullenirme ve puantajda adeta dalga geçmektedir eskiden ornek aldıgımız yabancı menseili zincirler simdi buralara kadar gelip bizim sistemlerimizi örnek almaktadır.Talha beyin nekadar cesur yurek bir yatırımcı oldugunu bilmeyen yoktur elbetteki donem donem sıkıntılara girdiğide olmuştur ama ne kadar insana gelir ve istihdam sagladıgını gecmişten bugune unutupda kenini rencide etmenin gereği yoktur.Unutmayalımki biz hep beraber gucluyuz birbirimize muhalif degil destekci plabilirsek onumuzde daha nice basarılar sıralıdır.... Saygılarımla, Tolga COMERTOGLU

  • mehmet ali tekoğlu 25.02.2012 - 01:49

    marka derken kayı grubundan, adam eve den mi bahsediyorsun ? hangisi yurt dışında otel açmış ? burdaki firmalar ztn bakanlık destekli. Evet istidham sağlıyor ama kayı grubuna bi bakın en uzun personel kaç yıllık veya kaçtane ? maaş ödeme düzenine bi bakın. Burada böyle açıklama yapmak ile olmuyor bu işler. Konuşmayı bırakıp sahaya inmek gerek

  • Tolga Deniz 25.02.2012 - 12:22

    son derece basit bir yaklasim, talha beyin kac marka yarattigini kac kisiye istihdam sagladigini sagir sulayman biliyordur, siz nerde yasiyorsunuz kardes?

  • Zafer Cengiz 25.02.2012 - 12:07

    Eğri oturunca doğru konuşmanız lazım Sn.Görgülü... Verdiğiniz rakamlarla yaptığınız yorumlar anlamlı olabilir AMA İspanyanın 30 Milyarlık gelirinin 20 yıl önceki düzeyi olduğunu duyunca, sanırım DEHŞET analiz ve yorumlarınızı (gereğince) düzeltme zahmetine katanırsınız...? ZİRA: Türk turizminin büyük gaflarından birisi haline gelmiş olan ArGe boşluğu ile, ezbere bilgilerle yapılan yorumlar ve içine düşülen yanılgılar, bugünkü ELYORDAMI gelişmelere yol açan en büyük nedenlerdenir... Yasası bile çıkmış olmasa da, AKTOB ve TUROFED gibi STKlarımız ötesinde yasalı TÜRSABımızın da zahmet ederek yapamadığı ArGe faaliyetlerini (iyi kötü) bir araştırmacı yazarlık işgüzarlığımızla, destekli ahkam kesebimek üzere (zahmet ederek) teknolojiden yararlanarak kolayca yapabiliyoruz... Üstelik de üşenmeden özetlerini piyasaya SERVİS etmemize rağmen, bunlara bir göz atmaksızın (böylesine) yanılmak ve demeçlerinizle kamuoyunu da yanıltabilmek yerinde davranış olmasa gerektir... Daha öncelsinden WTTC tarafından sürdürülen uydu istatistikleri çalışmalarını yakın takibe almış olmak gibi bir eski alışkanlığımızla, son kesitte 181 dünya ülkesinin 35 yıllık turizm geliri çalışmasını yakalayınca, bu veriler üzerinde heyecanla çalışarak, 3 ay önce de (aşağıda linki verilen) yazımızla özet sunum yaparak Türk turizmini bilgilenirmiştik... Oxford Economics tarafından son 1015 yıldır geliştirilen bu yöntemde, 12 kriter üzerinden tespit edilen ayrıntılı veriler, aslında Türk turizmine aranan kriterleri yeterince vermektedir... ZİRA Türkiye için verilen 2011 rakamları DIŞTURİZMDE: 22,9 DİREKTGELİRLERDE (son kesitte mumla aranan kriter) 29,2 ve TOTALGSMHKATKISINDA: 71,5 Milyar Dolardır... Bizim yap(a)madığımız analizleri UYDUDAN yapan uzmanlar, bu verileri açıkça beyan etmelerine rağmen, bizim (kısır ve ezbere tartışmalarla) son aylarda havada uçuşan BEYAN rakamlarını (üşenmeden) bir karşılaştırmanızı ve (gereğince) kullanarak piyasaya turizmin GERÇEK boyutlarını (destekli olarak) BEYAN etmenizi dilerim... Bu veriler çerçevesinde, Türkiyenin 2020 yılı tahminleri ise (kriter sırasıyla) 39:53:133 Milyar Dolardır... Yani Piyasada öğünerek biçilen 2023 hedefinin 50 değil, 60 Milyar olacağı, global uzmanlarca geçen yıl tespit edilmiş haldedir... İspanyanın ise, 2011 gelirleri 58:68:192 ve 2020 rakamları da 79:85:237 Milyardır... Türk turizminin yıllardır patinaj yaptığı ve randımansız makro yapı karakterine oturduğu gerçeği de, Sizin piyasanın kaymağını alabilmeniz çerçevesinde farklıca bir per102ormans sergilemeniz ile (herhalde?) değişmemektedir... Kamusal yazarlık görevi sorumluluğumuz çerçevesinde, bilgilerinize sunulur... Bkz. WTTC verilerini aktaran yazımız: http:turizmguncel.commakaleturizmgelirleriveuydumuhasebesim780.html

  • Mehmet Ali Tekoğlu 24.02.2012 - 09:02

    talha bey bakanın peşinden gezmekten turizm yapabiliyormuymuş ? Artık bazı bahanelerin arkasına sığınmayı bırakıp birşeyler üretmenin zamanı gelmedi mi ? bgn fettah taminceyi eleştirenler söylesin, marka olmuş kaçtane otel zincirimiz var ? artık bırakın bu açıklamaları işinize bakın. marka üretin, birşeyler üretin

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.