Taksit yasağı KKTC turizmini nasıl etkileyecek?

Taksit yasağı KKTC turizmini nasıl etkileyecek?

Türkiye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartlarıyla yurt dışı seyahat harcamalarında taksit yapmayı yasaklaması kararının KKTC turizmini de olumsuz etkileyeceği belirliyor.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurtdışı harcamalara taksit yapılmasını yasaklama kararı almıştı.

BDKK’nın kararını değerlendiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ekonomist Mehmet Saydam,  söz konusu yasağın KKTC turizminde darbe vuracağını söyledi.

Saydam şu açıklamalarda bulundu:

“Bu karar ile anlaşılıyor ki Türkiye’de bulunan turizm işletmelerinin iç piyasa taleplerini yükseltmek adına kendi iç pazarındaki potansiyelini teşviklendirmek istiyor veya Türkiye'de kazanılan paranın başta turizm sektörü olarak Türkiye'de harcanmasını istiyor. Türkiye'de finansal istikrarın güçlenmesi adına sıkı para politikalarına geçiş elbette beklenen bir uygulamaydı. Ancak bu kararın KKTC ekonomisinde başta turizm olmak üzere birçok alanda ciddi sıkıntı yaratacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Ülkede var olan bunca turizm işletmesinin, acentelerin ve dahi yolcu sayısındaki artışı ile canlanan ada ekonomisinin bu karar karşısında akıbeti belli değildir.”

Karara ‘KKTC hariç’ ibare eklenmesi gerektiğini ifade eden Saydan, “Başta turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmeler, acenteler ve bu sektörden ekonomik devinim yaratan tüm diğer alt ve yan sektörler derhal toplanarak bu kararın düzeltilmesini talep etmelidir. Bu karar içerisine "KKTC Hariç" ibaresi mutlak surette eklenmelidir. Tabi bu karara bağlı konuşulacak daha çok şey var. Örneğin KKTC de yaşayan birçok kişinin KKTC de faaliyet gösteren şube bankalarına ait kredi kartları var. Bunlar ne olacak? Türkiye den adaya gelecek binlerce öğrencimiz havayollarından taksitle bilet alamayacak, acentelerin de taksit yapması yasak. Çok sektör var olumsuz etkilenecek. Bu yüzden sektör temsilcilerini birlik olup hareket etmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 01.08.2023 - 16:45:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.