'Şuursuz ve plansız bir şekilde oteller yapılıyor, fiyat düşüyor, kalite bozuluyor'

'Şuursuz ve plansız bir şekilde oteller yapılıyor, fiyat düşüyor, kalite bozuluyor'
Ela Quality Resort Belek'in sahibi Ahmet Akbalık, sektörün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de plansız ve şuursuzca otel yapıldığını kaydeden Akbalık, bu nedenle fiyat rekabetinin arttığını ve kalitenin bozulduğunu ifade ediyor.



Gerek rekabet, gerekse tur operatörlerinin baskısıyla fiyat kırılmasının Türkiye turizmi açısından daha büyük bir tehdit olduğunu dile getiren Akbalık, fiyatların düşmesi durumunda Türkiye'nin en büyük artısı olan hizmet ve ürün kalitesinin bozulacağını kaydetti.

Hürriyet'ten Burak Coşan'a konuşan Ahmet Akbalık, Türkiye'deki tesislerin İspanya, Yunanistan, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerdekilerden daha üstün olduğunu belirtti. Akbalık, ''Türkiye’yi pazarlayan tur operatörleri de bu durumun farkında. Fiyatımızla değil, kalitemizle ön plana çıkmalıyız. Politik ve siyasi şartlar doğru oluşursa Türkiye turizminin geleceği parlak. Türkiye’nin Batı’da kötü bir algısı olabilir. Ancak bunu sağlıklı bir iletişim anlayışı ile ortadan kaldırabiliriz. Bizim de ülke olarak bir algı yaratmamız gerekiyor.'' dedi.

''TUR OPERATÖRLERİ FİYATLARI DÜŞÜRÜN BASKISI YAPIYOR''

Sürekli otel yatırımı yapıldığını ve yatak sayısı arttığı için fiyat rekabeti yaşandığına dikkat çeken Akbalık, şunları söyledi: ''Fiyatlar gereğinden fazla düştüğü için kalite bozuluyor. Şuursuzca ve plansız bir şekilde yatrım yapılıyor. Bu turizmin en büyük düşmanı. Böyle olunca da Türkiye’ye turist getiren tur operatörleri daha fazla fiyatları düşürebilmek için baskı yapıyor. Hizmet ve ürün kalitemiz en büyük artımız. Eğer fiyatları daha çok düşürürsek bu artıları kaybedeceğiz. Turistler bizi bu özelliklerimiz nedeniyle tercih ediyor. Eğer kalite ve hizmet konusunda başarısız olursak bunu düzeltmemiz çok daha zor olur.''

''ALMANYA SON DAKİKAYA DÜŞTÜ''

Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler sıralamasında hep ilk sıralarda yer alan Almanya’dan gelen rezervasyonlar bir düşüş yaşandığını dile getiren Akbalık, “Almanya’dan gelen talep son dakikaya dönüştü. Avrupa’da ve Türkiye’de yaşananlar etkili oldu. Eğer doğru iletişim kurulur, insanların beklentisi anlaşırsa 36 milyon turist sayısı çok rahat aşılır. Turizmde ortak bir çatı altında toplanarak algı yaratılması şart. Ancak bu şekilde düşünceleri başka yöne çekebiliriz. Turizmde sivil toplum kuruluşlarında birlik olmak şart” diye konuştu.

''FİYAT DÜŞERSE TOPARLANMASI ZAMAN ALIR''

Turizm ve seyahatin hassas bir nokta olduğunu kaydeden Özak GYO Yönetim Kurulu Üyesi Jean-Claude Baumgarten da, Türkiye’de sorunlar yaşansa da toparlanmanın 2-3 yıl içinde gerçekleşebileceğini kaydetti. Türkiye’nin turizm destinasyonu olarak kurumsal bir yapıda olduğunun altını çizen Baumgarten, “Tanıtımlara ara vermemek gerekiyor. Ancak bu agresif çağrılarla yapılmamalı. Türkiye’nin turistlere ne verebileceği ön plana çıkarılmalı. Türkiye’nin turistlere sunabileceği çok büyük farklılıklar var. Rusya’da bir geri dönüş var. İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde geri dönecek. Yalnız bu biraz zaman alacak. Türkiye’nin yeni pazarlara açılması gerekiyor. Çin, Almanya ve İngiltere dışındaki diğer Avrupa ülkeleri de hedeflenmeli. Burada dikkat edilmesi gereken fiyatları düşürmemek. Eğer bir kez düşürürsen bir daha fiyatları eski seviyesine çıkarmak çok zor olur. Türkiye’nin kaybettiği turistler çok geri döner ancak fiyatları geri getirmek daha fazla zaman alır. Panik olmamak gerekiyor” dedi


Bu Haber 31.05.2017 - 09:07:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • yorumcu 01.06.2017 - 01:08

    tspitlerin tamamı doğrudur.sektörün belini doğrultması (baskaca olumsuzluk olmazsa) 3 sene alır.Sonrasında ise turizm işletmelerinin tekrar oturup yol haritalarını gözden geçirmeleri, bilançolarındaki kırılganlıkları tespit etmeleri,bu tarz kriz ve şoklarda dayanma güçlerini arttıracak sermaye yapılarına kavuşmaları veya bunun planlarını yapmaları gerekiyor. 40 mm € banka kredisiyle arsa alıp otel yapan/ işletme sermayesini acentadan alırım zaten diyen mantıkla devam edilirse bu krizler bitmez.ilk otelin borcu yarılanmadan 2. yi onun borcu yarılanmadan 3. yü yaparım sevdası da bitmeli.

  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 01.06.2017 - 09:17

    Bir kısım tespitler doğru ama eksik. Turizm ve yatırımcı tesis yapma konusunda mütevazı seviyeye gelir yani şartlar içinde teknik mühendislik verilerine göre davranırsa ilk kazanım başlar. İkinci ise turizmde farklı uygulamalar ortaya koymaktır. Bunun planları mevcut ama uygulama konusunda kafalar henüz karışık. Karışık kafa ile de yapılan iş bugünkü krizleri tekrarlamaktan başka sonuç getirmez.

  • Turizimci 31.05.2017 - 08:55

    Ahmet bey gardasim, senin asagidaki yorumuna katiliyorum. Politik ve siyasi şartlar doğru oluşursa Türkiye turizminin geleceği parlak. Türkiye’nin Batı’da kötü bir algısı olabilir. Ancaaaaaaaaak isimiz zor , gercekten zor. Bir sey yazmiyorum cunki KHK ile adami aninda iceri atiyorlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.