Sururi Çorabatır: Şubatta rezervasyonlar durdu ama açığı kapatırız

Sururi Çorabatır: Şubatta rezervasyonlar durdu ama açığı kapatırız

TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, ITB Berlin Fuarında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şubatta düşen rezervasyonların toparlanmaya başladığına dikkat çeken Çorabatır, otellerde misafir edilen depremzedelerin yavaş yavaş dönmeye başladığını ifade etti.


Turizm Güncel - Berlin

Üç yıl aranın ardından yeniden düzenlenen 54. ITB Berlin Fuarında basın mensuplarıyla bir araya gelen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır deprem nedeniyle bir süre durma noktasına gelen rezervasyonların başlatılan çalışmalar sayesinde yeniden normale dönmeye başladığını belirtti.

“Otellerden bölgeye geri dönüşler başladı”

Otellere yerleştirilen depremzedelerin birçoğunun hasar tespit çalışmalarının başlamasıyla memleketlerine geri dönemeye başladığını aktaran Çorabatır, “Depremin ardından, başta Antalya ve Alanya olmak üzere, yaklaşık 120 bin kişiyi 21 bölgemizdeki otellerimizde ağırladık. Apart otel de, 5 yıldızlı otel de taşın altına elini koydu. Hem çadır hem konteynır bakımından bütün otelcilerimiz desteklerini sağladı. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde deprem olan birçok ilden personel alıyorduk. Onları da hemen göreve çağırdık. Geçici süre barındırdığımız vatandaşlarımızın sezonun açılmasıyla birlikte öğrenci yurtlarına, çadır ve konteynır kentlere geçiş süreci başladı. Dün yaptığımız yönetim kurulu toplantısında hasar tespitinin ardından geriye dönen çok kişi olduğunu öğrendik. Geri dönüşler başladı. Öte yandan deprem bölgelerinden gelip çalışmak isteyenlerin de istihdam çalışmaları var.” açıklamasında bulundu.

“Bu dönemi de iyi yönetmek lazım”

Deprem nedeniyle rezervasyon iptalinin yaşanmadığını sadece durağanlık olduğunun altınız çizen Sururi Çorabatır, “Rusya ve kuzey ülkelerinden gelecek rezervasyonlar mayıs ayından sonra başlayacak ama onun öncesinde Almanya ve İngiltere’den Türkiye’ye çok fazla bir talep vardı. Deprem nedeniyle bu talepte bir durağanlık oldu. Bu sadece bizim ülkemiz özelinde bir şey değil böyle bir şey hangi ülkede olsa bu durum yaşanır. Bir de şu çok önemli; Rezervasyon iptali olmadı. Durağanlık yaşandı. Müşteri başka yere de rezervasyon yapmadı bu dönemde. Bu durağanlık 3 hafta iptal olmadan seyretti. Bu dönemi de iyi yönetmek lazım. Bu süreci de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yönetmeye çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA’nın çalışmaları geçen hafta başladı.” ifadelerini kullandı.

“Bunun rezervasyonlara yansıyacağını düşünüyorum”

Deprem sonrası oluşan bazı sorulara açıklık getirdiklerini belirten TÜROFED Başkanı, “Biz otellerimizin sağlamlığına güveniyoruz. Ayrıca deprem bölgeleri ile turizm bölgeleri arasındaki yakınlık ve otellerde kalan depremzedelerle ilgili kafalardaki sorulara elimizden geldiğince açıklık getiriyoruz. Bir de özellikle Avrupa’da Türkiye’ye nasıl yardım edebiliriz düşüncesiyle duygusal bir bağ oluştu. Türkiye’ye rezervasyon yaparak deprem yaralarının satılmasına destek olmak istiyorlar. Bunun Türkiye için rezervasyonlara yansıyacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Diğer ülkelere göre avantajlı duruma geçtik”

Türkiye’nin özellikle pandemi döneminde sağladığı avantajlarla öne çıktığını, bu avantajların da Türkiye turizminin başarı sağlamasında etkili olduğunu beliren TÜROFED Başkanı Çorabatır şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi döneminde diğer ülkelere göre avantajlı duruma geçtik. Diğer ülkeler misafir alamadığında hem fiyat hem hizmet hem de bölge avantajıyla öne çıktık. Öte yandan Rusya-Ukrayna çatışması sonrası yapılan çalışmalar sayesinde de belli bir ivme yakaladık.  Zaten bunun 2022’de bunun meyvelerini topladık. Turizmin Türkiye ekonomisine katkısı ortada.

“Türkiye tüm dünyadan misafir almaya başladı”

2023 beklentimizde de hedeflerimizi de koruyoruz. Pergeli ortaya koyduğumuzda 5 saatlik mesafede çok önemli bir avantaja sahibiz. Hizmet kalitesi ve otellerimizin genç olması. Bunun sonuçlarını da görmeye başladık. Türkiye tüm dünyadan misafir almaya başladı. En büyük avantajımız bu. Bir diğer büyük avantaj ise tüm illere turizm yayılmaya başladı. Burada Mardin de var, Edirne de var, Kapadokya da var, Diyarbakır da var, Bursa Uludağ da var, Çanakkale de var, İzmir de var. Gelişen pazarlarda özellikle birbirini rahatsız etmeden Ege’nin misafirini Akdeniz ya da Akdeniz’in misafirini Ege almadan bir dağılım sağlanmaya başlandı. Gerek kültür turları, gerek resort turları, gerek İstanbul bu duruma çok büyük katkı sağladı.

“Sağlık turizminde gerekli alt yapıyı sağlamalıyız”

Bir başka avantajımız da fiyat artışıyla kişi başı gelirimiz yükselmeye başladı. Öte yandan turizm çeşitliliği başladı. Sağlık, spor, kongre turizmlerine ilgi arttı. Sezon uzamaya başladı. Bunların pandeminin ardından parça parça birleşmesiyle pandemi rakamlarını yakalamaya başladık. Müşteri profili değişmeye başladı. 

Kış turizmine, kayak ve termal turizme ilgi arttı. Ama sağlık turizmini gelir, konaklama, fiyat, kişi başı gelire katkısı anlamında ve Türkiye’deki sağlık sektörünün çok ileri olmasından dolayı geliştirmemiz lazım. Sağlık turizmiyle ilgili Sağlık Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte sektör olarak gerek tanıtım gerek bilgilendirme ve gerekse alt yapıyı oluşturmamız lazım. Uzun süreli konaklamaya geliyorlar. Bunu da ayırmak lazım. Turistin sağlığı ayrı sağlık turizmi ayrı. “

“Önümüzdeki 20 günlük süreyi çok iyi yönetmemiz lazım”

“Çok değişik pazarlardan, İngiltere, Polonya, Çekoslovakya, Slovakya gibi ülkelerden rezervasyonlar geçen senenin üstüne çıkmaya başladı. Turizm dünyadaki en ufak bir olayda etkilenen bir sektör. Biz kriz yönetmeyi çok iyi bilen bir sektörüz. Maliyetler artıyor fakat hizmet kalitemizden ödün vermememiz lazım. Biz bu kadar biz bu kadar misafir ağırlayacağız diye kimsenin rehavete kapılmaması lazım. “ diyen Çorabatır sözlerine “Şubat ayı rezervasyonlarını kaybetmiş olabiliriz. Bu nedenle önümüzdeki 20 günlük süreyi hem devlet hem de sektör olarak çok iyi yönetmemiz lazım. “ şeklinde devam etti.

“2023’ü iyi kapatırız”

Turizm sektöründe fiyat-kalite dengesini sağlandıkça açığın kapanacağını ifade eden Çorabatır, “Bizde her türlü konsept var. Ege’de ayrı Akdeniz’de ayrı, İstanbul’da, Kapadokya’da ayrı bir konseptimiz var. Hepsinde de fiyat- kalite dengesi değişik. Bunu aynı şekilde devam ettirdiğimiz sürece açığı kapatırız. Asya’da hareket başladı. Özellikle Çin ve Japonya’da tanıtım çalışmalarına başladık. Bu bize avantaj getirecektir. Başka bir durum olmadıkça 2023’ü iyi kapatırız. “ dedi.



Bu Haber 08.03.2023 - 16:10:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Maliyet artışları

    Serkan İlkeli 13.03.2023 - 01:06

    Geçen yıla göre turizmde hizmet veren otellerin maliyetleri%100'ün de üzerinde arttı.Oysa Euro fiyatı aynı kaldı.Bu durum otel işletmecilerini zam yapmaya zorladı.Dolayısıyla Türkiye turizmde pahalı hale geldi.Sektör bunun olumsuzlukların yaşayacak görünüyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.