Silifke'de denizin dibine otel yapılıyor

Silifke'de denizin dibine otel yapılıyor
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık mahallesinde denizin hemen dibine yapılan otelin, kıyı kanununu ihlal ettiği ileri sürüldü.

Çevre haberleriyle tanınan gazeteciYusuf Yavuz'un bildirdiğine göre, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık mahallesinde yapılan otel kıyı kanununu ihlal ediyor. Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Kıyı Kanunu’na aykırı olarak inşa edildiği öne sürülen iki ayrı yapıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak yasadışı uygulamanın durdurulmasını talep etti.

Bir yanı çimento limanı bir yanı nükleer santral

Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık beldesi sahili son yıllarda hızla betonlaşan yerlerin başında geliyor. Doğu kıyısında özel bir çimento fabrikasına ait olan liman inşa edilen Yeşilovacık’ın yaklaşık 15 kilometre batısındaki Büyükeceli koyunda ise Ruslar tarafından yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın inşası sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yapıldı

Türkiye’nin sualtı ve kıyı alanlarındaki biyolojik çeşitlilik ve yaşam alanları konusunda araştırma ve koruma çalışmaları yürüten Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Silifke Yeşilovacık’taki kıyı ihlaliyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunarak yapılaşmanın durdurulmasını talep etti. Yeşilovacık’taki her iki inşaatın da 3621 sayılı kıyı kanununa aykırı olduğuna dikkat çekilen SAD’ın başvurusunda, söz konusu yapılaşmanın Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere de aykırılık teşkil ettiği kaydedildi. Kıyı Kanununda “tanımlanan mesafede sahil şeridi üzerinde bina yapılamaz’ hükmünün açık olduğuna vurgu yapılan başvuruda, yasa dışı inşaat girişiminin tespit edilerek gereğinin yapılması talep edildi.

Silifke_Otel

Kıyı Kanunu ne diyor?

Yürürlükteki 3621 sayılı Kıyı Kanununun, ‘Kıyı, Kıyı Kenar Çizgisi, Sahil Şeridi, Planlama ve Yapılanma Kıyının Korunması, Yapı Yasağı ve Kıyıda Yapılacak Yapılar’ hakkındaki düzenlemeleri içeren 6. Maddesinde özetle şu hükümlere yer veriliyor: “Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.”


Bu Haber 06.02.2021 - 11:17:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Hakkı demir 07.02.2021 - 06:43

    Bu kıyı kanunu sadece Mersin'e mi özgüymüş? Bodrum'daki Marmaris'teki otellerden birilerinin haberi yok sanırım. Konu Mersin olunca iyi yaygara koparılıyor. Bravo (!)

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.