SHGM, 17 Temmuz'da Kazakistan'a üst düzey çıkarma yapacak

SHGM, 17 Temmuz'da Kazakistan'a üst düzey çıkarma yapacak
Kazakistan Sivil Havacılık Kurumu tarafından Türk charter şirketlerine getirilen uçuş yasağı krizi büyüyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir toplantının ardından yasağın başlama tarihi 1 Ağustos'a ertelendi ancak sonrasında ne olacağı bilinmiyor. On binlerce biletli yolcu bulunan Kazakistan'daki krizi aşmak için, Türk Sivil Havacılık Kurumu bu ülkeye giderek sorunun aşılması için muhataplarıyla masaya oturacak.

 
SKY Havayolları’nın uçuşlarını durdurmasından sonra Kazak turistlerin mağdur olduğunu öne sürerek Türk tarifesiz (charter) havayolu şirketlerinin operasyon yapmalarına izin vermeyen Kazakistan, geri adım attı. Kazakistan Ulaştırma Bakanlığı ile tur operatörleri arasında yapılan ilk görüşmede, şirketlere küçük de olsa sevindirici bir sonuç çıktı. Toplantıda, uçuş yasağının 1 Ağustos’a kadar ertelenmesi konusunda anlaşmaya varılırken Türk havayolu şirketlerinin mağduriyetini önlemek ve uçuş yasağının tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak için SHGM, Kazakistan’a adeta çıkarma yapacak.
 
17 TEMMUZ’DA KRİZ ZİRVESİ
 
Corendon, Free Bird, Tailwind, Atlasjet ve Pegasus gibi Türk şirketlerin haftada onlarca uçuş gerçekleştirdiği Kazakistan’a yapacağı 17 Temmuz’daki kritik görüşmede SHGM, Kazak muhataplarından yasağın derhal kaldırılmasını isteyecek. 
Sezonun tam ortasında binlerce yolcu rezervasyonu yaptıkları için oldukça sıkıntılı olan Türk şirketler, SHGM’ye şikayetlerini ileterek konunun bir an önce çözülmesini talep ediyor. Free Bird ve Corendon gibi şirketlerin dün SHGM’ye giderek dertlerini anlattıkları ve bu konuda SHGM’den söz aldıkları öğrenildi.
 
KAYIP 1 MİLYAR DOLAR
 
Yaklaşık 400 bin biletin satıldığı Kazakistan'da, Türk charter firmalarının kaybı bir milyar doları bulacak. Kriz, sadece havayolu şirketlerinin kaybı ile sınırlı kalmayacak, bu süreçte özellikle Antalya’daki oteller de büyük maddi kayıp yaşayacak. Tur operatörleri, krizin çözülmemesi halinde 1 milyar dolar civarında bir kaybın yaşanacağını öne sürerken Dubai’deki aşırı sıcaklar ve Mısır’daki iç karışıklık dolayısıyla tatil seçeneiğini Türkiye’den yana kullanan Kazak turistlerin anlamsız bir kriz sebebiyle kaybedilmesinin Türkiye açısından hem prestij hem de büyük maddi kayıplar yaşatacağı görüşünde birleşti. Kazakistan’da milli havayolu şirketi Air Astana ve THY dışında Kazak charter firmaları Sunday (Scat), Fly Investavia ve Bek Air gibi şirketler bulunurken Türk şirketlerin uçuşlarının durdurulması halinde bu şirketlerin mevcut filolarıyla talebi karşılamasının mümkün olmadığı belirtildi. Eğer yasak devam ederse THY’nin Kazakistan’dan Antalya’ya yaptığı charter seferler de tehlikeye girecek.
 
Bu arada yaşanan belirsizlik sebebiyle çok sayıda Kazak turistin Türkiye’ye yapacağı seyahati iptal ettiği sürecin daha fazla uzaması halinde iptallerin artma tehlikesinin bulunduğu kaydedildi. (Airporthaber)


Bu Haber 15.07.2013 - 10:40:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.