Sezgin Özer: Rusya pazarında yüzde 30 düşüş yaşandı

Sezgin Özer: Rusya pazarında yüzde 30 düşüş yaşandı

Bu sene otellerin fiyat politikası nedeniyle güven sorunu oluştuğunu belirten Time Services Global Genel Müdürü Sezgin Özer, “Misafir enayi yerine konduğunu düşünüyor.” ifadelerini kullandı.


Antalya Turizm Fuarı kapsamında, Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı / NBK Turizm Genel Müdürü Recep Yavuz’un moderatörlüğünde düzenlenen “CIS Pazarı için 2024” paneline FIT Holiday Genel Müdürü Tuncer Emrullah, Time Services Global Genel Müdürü Sezgin Özer, Best Servis Travel CEO’su İkram Nizam ve Loti CEO’su Aydın Yaşayacak söz aldı.

Panelde konuşan Time Services Global Genel Müdürü Sezgin Özer, CIS pazarında 2023 sezonun iyi geçtiğini belirterek, “Devam etmekte olan savaş nedeniyle Rus ve Ukrayna pazarında ciddi düşüş var. 2019’a oranla Rusya pazarımızda yüzde 30’luk bir azalma söz konusu. Bunun dışındaki bütün pazarlar artış içerisinde” dedi.

“Güven sorunu yaşadık”

Tourism Today’de yer alan habere göre, yüksek sezon içerisinde rezervasyon akışlarında yavaşlama olduğunu doğrulayan Özer, “Bu sıkıntı sadece Antalya’da değil, Bodrum’da da yaşandı. Bunun da birçok nedeni var. Bütün dünya enflasyon baskısı altında. Maliyetler arttı ve biz de kendi içimizde gelir ve gider dengesi baz alınarak bir artış yapmak durumunda kaldık. Bunlara ek olarak bir de güven sorunu yaşadık. Bazı otellerde erken rezervasyonla aldığının daha alt bir paketi yüksek sezonda aldılar. Bu da güven sorunu yaşattı. Bununla ilgili sorunları gelecek sezonda daha yoğun bir şekilde yaşayacağımızı düşünüyorum Misafir enayi yerine konduğunu düşünüyor çünkü. Biz önümüzdeki sene hata yapmamak durumundayız. Önümüzdeki sene için bu sezondan ders çıkaracağız ve daha hazır bir şekilde 2024’e gireceğiz” şeklinde konuştu.

“Tanıtım yapılacaksa destinasyondan ibaret olmalı”

Gelecek sezon ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sezgin, “Gelecek sezonu bu 4-5 ay içerisinde yapılacak olan çalışmalar belirleyecek. Tanıtım yapılacaksa bu sadece destinasyondan ibaret olmalı. Biz zaten özel reklam firmaları ve ajansları ile hem otelin hem markanın hem de tur operatörünün sunduğu ürünün tanıtımını yapıyoruz. Yerel yönetimler destinasyonlarını tanıtmak zorundalar.” dedi.

Aydın Yaşayacak: Gelecek sezon için oluşturacağımız intiba daha önem kazandı

Loti CEO’su Aydın Yaşayacak 2023 sezonu ile ilgili olarak, “2022’de öyle bir sezon geçirdik ki. ‘Bu Ruslar nereye gidecek ki, ille de Türkiye’ye gelecekler’ algısına kapıldık ve fiyatlarımızı artırdık. Bunda yaşam maliyetleri ve enflasyon oranları da etkili oldu. Maldivlerdeki hiçbir otel fiyatlarını enflasyon yönelik şekilde artırmadı. Kazançları bu oldu. Biz aynı paketi çok daha fazla fiyata onlara sunduk ve bu noktada güven kaybı da oluştu. Gelecek sezon için oluşturacağımız intiba daha önem kazandı. Otelci dostlarımızın ayakları yere basan ve dengeli bir fiyatlandırma yapmaları çok daha iyi olacaktır” değerlendirmelerini yaptı.

“Bodrum, bir destinasyon olarak kendini öne çıkarmayı kısmen başarmış durumda”

Bali ve Seyşeller’in Türkiye’ye rakip olarak ön plana çıktığının altını çizen Yaşayacak, “Bunlara hazırlıklı olmalıyız. Otelcilerimizle bu durumu paylaştık. Bali ve Seyşeller destinasyon olarak kendilerini çok iyi bir şekilde pazarlıyorlar. Biz bu noktada hala eksiğiz ne yazık ki. Destinasyon yerine otel ön plana çıkıyor. Bodrum, bir destinasyon olarak kendini öne çıkarmayı kısmen başarmış durumda. Bodrum’u iyi bir şekilde sentezleyip incelememiz gerekiyor. Biz burada hala imitasyon ürünlerin bolca bulunduğu ve ‘50 dolarlık bir saati 150 dolara nasıl satabiliriz’in derdindeyiz. Bu anlayıştan çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Bizim mass turizme ihtiyacımız var”

Türkiye’nin üst segment için geniş bir yelpazede ürün sunduğunu dile getiren Yaşayacak, “Fakat Antalya’ya gelen uçaklardaki business class koltuklar yeterli seviyede değil. Bir ürünü baştan sona yaratmamız lazım. Otel çok güzel olabilir fakat otele veya havaalanına sonrasında ülkeye gidene kadar olan süreçte sınıfta kalıyorsanız bunun yine bir anlamı olmuyor. Bu noktada yapılması gerekenler aslında çok net. Ülke olarak turizm politikasının ikiye ayrılması lazım. Mass ve Premium olarak. Evet, bizim mass turizme ihtiyacımız var, bunun bilincindeyiz. Belli bir açığı kapamak durumda bu ülke, fakat nitelikli ve kaliteli turiste de ihtiyaç var. Hem gelir hem de tanıtım için” dedi.

Yaşayacak, gelecek sezon ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Mass turizm için ben 2023’ten daha farklı bir sezon olacağını beklemiyorum açıkçası. Umutsuz bir tablo çizmiş olsam da durum bunu gösteriyor ne yazık ki. Ürün ve destinasyon olarak kendi yıl planımızı yine kendi ürünlerimize yönelik yaparsak daha az yaralı daha çok mutlu bir sezon geçirebileceğimizi düşünüyorum. Kendimizi iyi tanımalıyız.”



Bu Haber 28.10.2023 - 09:42:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.