Seyahat Acenteleri İEP’ten nasıl yararlanacak?

Seyahat Acenteleri İEP’ten nasıl yararlanacak?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile İŞKUR arasında, seyahat acentelerinin İşbaşı Eğitim Programından (İEP) yararlanmalarını kolaylaştırmak amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.


Turizm Güncel

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile İŞKUR, seyahat acentelerinin İşbaşı Eğitim Programından yararlanmasını kolaylaştırmak amacıyla bir işbirliği protokolü imzaladı. İmzaların atıldığı TÜRSAB genel merkezindeki toplantıya TÜRSAB başkan yardımcıları Hasan Eker ve Davut Günaydın, İŞKUR İstanbul İl Müdürü Kadir Akyüz, İŞKUR Beyoğlu İlçe Müdürü Şerefeddin Ege, seyahat acenteleri ve basın mensupları katıldı.

“Acentelerin giderlerinin yüzde 80’ini personel giderleri oluşturuyor”

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Eker, birlik olarak üyelerin maliyetlerini düşürmek, hizmet kalitelerini ve satışlarını artırmak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Seyahat acentelerinin iş hacmini artırmak için uluslararası fuarlara katıldıklarını, online yazılımlar geliştirdiklerini kaydeden Eker, İŞKUR ile imzalanan protokolün de acentelerin personel giderlerini düşüreceğini söyledi. Seyahat acentelerinin giderlerinin yüzde 70-80’inin personel giderlerinden oluştuğunu ifade eden Eker, İŞKUR’un teşviklerinden seyahat acentelerinin maksimum düzeyde yararlanması için iki kurum arasında protokol imzaladıklarını söyledi.

“Seyahat acenteleri direkt döviz girdisi sağlıyor”

Seyahat acentelerinin İEP ile ilgili bilgiyi acentelere özel 0800’lü numarayı arayarak eğitim biriminden ve TÜRSAB TV’de yayınlanan programlardan alabileceklerini kaydeden Eker, TÜRSAB içindeki birimlerin tüm teşviklerle ilgili üyeleri bilgilendirdiğini anlattı.

Ülkeye çok büyük döviz girdiğisi sağlayan; TGA payı, konaklama vergisi, stopaj ve diğer vergileri ödeyen seyahat acentelerinin devlet tarafından desteklenmediğini ifade eden Hasan Eker, büyük ihracat teşvikleri alan sektörlerin döviz girdilerinin yüzde 80’i ithalata bağımlıyken, seyahat acentelerinin hiçbir ithalat yapmadan direkt döviz girdisi sağladığına dikkat çekti. Eker, “Devletimizden ve bakanlıklarımızdan bize hak ettiğimiz teşvikleri vermelerini istiyoruz” diye konuştu.

TÜRSAB-İŞKUR imza

Kadir Akyüz: Büyüyen turizm sektörünün nitelikli iş gücüne ihtiyacı var

İŞKUR İstanbul İl Müdürü Kadir Akyüz ise Türkiye için turizm sektörünün son derece önemli olduğunun altını çizdi. Türkiye’de ve İstanbul’da turizmin çok hızlı geliştiğini belirten Akyüz, bu gelişimi karşılayacak nitelikli iş gücü yaratılması gerektiğini söyledi. Bu amaçla TÜRSAB ile toplantılar yaptıklarını belirten Akyüz, meslek edindirme kurları ve bu kurslara sağlanacak destekle ilgili protokol imzaladıklarını dile getirdi. Akyüz “Konuyla ilgili bilgilendirme toplantılarımız devam edecek. Biz işbaşı eğitim programları ve meslek edindirme kursları ile ilgili soruları yanıtlıyoruz. İş verenler bu programlardan yararlandıktan sonra neyle karşılacaklarını merak ediyorlar. Biz de bu konularda onları bilgilendiriyoruz.” dedi.

İşbaşı Eğitim Programının detayları

İŞKUR Beyoğlu İlçe Başkanı Şerefeddin Ege, İEP’nin detayları ile ilgili acenteleri bilgilendirdi. Programın minimum 3, maksimum 9 ay olmak üzere sektörlere göre değiştiğini belirten Ege program sürecinde İŞKUR’un kursiyerlere maksimum asgari ücret maaş ödediğini ve sigorta primini yatırdığını açıkladı.

Kursiyer olma şartları

Şu anda İEP programına online olarak başvuru yapılabildiği bilgisini paylaşan Şerefeddin Ege, “İŞKUR’daki temsilciniz size anında dönüş yapıyor. Belgelerinizi inceliyor ve şartlar sağlanıyorsa sizi imza için merkeze çağırıyor. Programa 15 yaşını aşmış, en az son bir aydır işsiz ve İŞKUR'da işsiz olarak kaydı bulunanlar dahil ediliyor. Emekliler, işverenlerin akrabaları, son bir yıldır o iş yerinde çalışanlar, vasıf gerektirmeyen (bulaşıkçılık, temizlik, çağrı merkezi vb) meslekler ve son bir yıl içinde o işyerinde çalışmış olanlar kabul edilmiyor.” dedi.

Programın şartları

Programa dahil olan işverenlerin işe aldığı kursiyer sayısının en az yüzde 70’i ile program süresinin 3 katı kadar süre çalışmak zorunda olduğunun altını çizen Ege, şartlara uymayan işverenlerin İŞKUR’un verdiği istihdam teşviğini faiziyle geri ödemek zorunda olduğunu bildirdi. Kursiyerin işe başlayacağı iş yerinde ona o işi öğretecek en az bir tane sigortalı çalışanın bulunması gerekiyor.

SGK’nın da prim desteği olduğunu hatırlatan Şerefeddin Ege, İEP programına dahil olan şirketlerin kursiyerleri kendi istihdam etmeye başladığında SGK prim desteği programına dahil edebileceğini de sözlerine ekledi.



Bu Haber 27.01.2023 - 13:38:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.