Şeref Oğuz: Kur korumalı TL vadeli mevduat bütçeye 200 milyar lira yük getirecek

Şeref Oğuz: Kur korumalı TL vadeli mevduat bütçeye 200 milyar lira yük getirecek
Dünya Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, yeni ekonomi politikası hakkında değerlendirmede bulundu.

Yeni ekonomi politikası “Kur korumalı TL vadeli mevduat” hakkında endişelerinden bahseden Dünya Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, hazineye maliyetinin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

Şeref Oğuz yazısında, “Bankada lirası olan, mevduat faizine razı olsun, kur artışının gerisinde kalan miktarını hazine ödesin. Devlet, kur farkını garantileyince, gece yarısı inişe geçen dolar, 11 lirayı dahi görebildi. Bu, enflasyonun etkisiyle şahlanan negatif reel faiz yüzünden liradan kaçışa fren olabilir. Yeter ki verilen söz tutulsun. Fakat sorun şu ki döviz endeksli bu garantinin Hazine’ye maliyeti ne olacak? Olacağı şu; Banknot Matbaası devreye girecek, tahminen 200 milyar lirayı bulacak bütçe yükü gelecek.” İfadelerine yer verdi.

“Bu adil değil”

Lira hesabı olmayandan alıp lira hesabı olanların desteklenmesi konusunda Oğuz, “Bankada herhangi bir birikimi olmayan milyonlarca memur, işçi, emekli, çiftçi, dar gelirli vatandaşın vergisiyle, bankada birikimi olup düşük faiz yüzünden kur artışına göre daha kazanmalarının kaybı karşılanacak. Bu, adil değil.” Dedi.

Doların yükselme ihtimaline de değinen Oğuz, “Eğer bu tedbir, mali politikalar ile desteklenmez, misal enflasyonla mücadele programı uygulanmaz ise döviz yeniden tırmanabilir. Aslında TL mevduatı, bu adımla dolarizasyonun parçası haline geldiğinden enflasyon ivmelenebilir ve bu da kuru daha da yukarı zıplatabilir.” şeklinde konuştu.



Bu Haber 22.12.2021 - 11:51:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.