Serdar Sağlamtunç sektöre gelecek GSTC sertifikasını değerlendirdi

Serdar Sağlamtunç sektöre gelecek GSTC sertifikasını değerlendirdi

DM Danışmanlık Mühendisliğin kurucusu ve Turizm Güncel yazarı Serdar Sağlamtunç, Turizm Geliştirme Ajansının (TGA) Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GTSC) ile imzaladığı sürdürülebilir turizm kriterlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Turizm Güncel

Turizm Güncel, TGA ile GSTC arasında imzalanan iş birliği anlaşmasının detaylarını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Bkz: İşte TGA'nın imza attığı GSTC kriterleri.

Bakan Ersoy’un daha önce belirttiği üzere, Türkiye’nin pandemi döneminde uyguladığı ‘Güvenli Turizm Sertifikası’nın yerini, GSTC ile TGA’nın hazırlayacağı Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı alacak. Peki bu program ne anlama geliyor, Türkiye’deki konaklama sektörü bunu uygulayabilir m? Konunun uzmanı Serdar Sağlamtunç Turizm Güncel için değerlendirdi.

"Bu kuruluşa turizm sektörüne hizmet veren firmalar üye oluyor"

Sözlerine TGA ile GSTC arasında imzalanan anlaşmanın aksettirilenin aksine turizm için bir çare üretecek değere sahip olmadığını belirterek başlayan Serdar Sağlamtunç, GSTC’nin hazırladığı ölçütler tablosunda yol gösterici tabloların mukayese edilerek değerlendirildiğine dikkat çekiyor. Sağlamtunç, “Ancak bu kuruluşa üye olanlar genelde turizm sektörüne hizmet veren firmalar. Bağlayıcı olarak kullandığı standart ise ISO 17000 türevleri. Bunun açılımı ise genel olarak bilgilendirmeler ve gözetim.” diyor.

“Turizmde yıllardır süren kötü gidişin satır başları”

Belgedeki kriterlerin destinasyonunun ulaşmayı amaçlaması gereken en düşük seviye olduğuna işaret eden Sağlamtunç, “Dolayısıyla belgelerde açıklanan maddelerin daha da üzerine çıkılması hedef olarak belirlenmelidir. Adı geçen kuruluş doğrudan belgeleme yapmıyor ancak birlikte çalıştığı kurumlar vasıtasıyla belgeleme işini bir şekilde pazarlıyor. Kendi koydukları kriterlere göre yayınlamış oldukları belgelerde yol gösterici birçok maddeye dikkat çekiliyor. Eğer maddeler incelenirse, turizmde yıllardır süren kötü gidişin satırbaşlarını tespit etmek kolaydır. Sorun ise bu maddelerin karşılığında neler yapıldığıdır.” ifadelerini kullandı.

GSTC Endüstri Kriterleri çevreden etik kurallara, sürdürülebilirlikten yönetim sistemlerine ve etnik-dinsel-cinsiyet eşitliğe kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Örneğin GSTC Endüstri Kriterlerinin oteller ile ilgili göstergeleri şu başlıklardan ve alt başlıklardan oluşuyor:

BÖLÜM A: Etkili bir sürdürülebilir yönetimin gösterilmesi

A1 Sürdürülebilirlik yönetim sistemi

A2 Yasal uyum

A3 Raporlama ve iletişim

A4 Personel katılımı

A5 Müşteri deneyimi

A6 Doğru tanıtım

A7 Binalar ve altyapı

A7.1 Uyum

A7.2 Etki ve bütünlük

A7.3 Sürdürülebilir uygulamalar ve materyaller

A7.4 Herkes için erişim

A8 Karadaki su ve mülkiyet hakları

A9 Bilgi ve yorumlama

A10 Destinasyonun katılımı

BÖLÜM B: Yerel toplumun sosyal ve ekonomik faydalarının en üst düzeye çıkarılması ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi

B1 Topluluğun desteklenmesi

B2 Yerel istihdam

B3 Yerel satın alma

B4 Yerel girişimciler

B5 İstismar ve taciz

B6 Eşit fırsat

B7 İyi-saygın çalışma

B8 Topluluk hizmetleri

B9 Yerel geçim kaynakları

BÖLÜM C: Kültürel mirasın faydalarının en üst düzeye çıkarılması ve olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi

C1 Kültürel etkileşimler

C2 Kültürel mirasın korunması

C3 Kültür ve mirasın sunulması

C4 Eserler – tarihsel ve arkeolojik

BÖLÜM D: Çevreye olan faydaların en üst düzeye çıkarılması ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi

D1 Kaynakları koruma

D1.1 Çevreye duyarlı satın alma

D1.2 Verimli satın alma

D1.3 Enerji tasarrufu

D1.4 Su tasarrufu

BÖLÜM D: Çevreye olan faydaları en üst düzeye çıkarılmasın ve olumsuz etkileri en aza indirilmesi

D2 Kirliliğin azaltılması

D2.1 Sera gazı salınımları

D2.2 Taşımacılık

D2.3 Atık su

D2.4 Katı atık

D2.5 Zararlı maddeler

D2.6 Kirliliğin en aza indirilmesi

BÖLÜM D: Çevreye olan faydaları en üst düzeye çıkarılmasın ve olumsuz etkileri en aza indirilmesi

D3 Biyo-çeşitliliğin, ekosistemlerin ve peyzajın korunması

D3.1 Biyo-çeşitliliğin korunması

D3.2 İstilacı türler

D3.3 Doğal alanlara ziyaretler

D3.4 Yaban hayatı etkileşimleri

D3.5 Hayvan sağlığı ve refahı

D3.6 Yaban hayatı avcılığı ve ticareti

“Son 15 yılda duvara asılan kağıt parçası seviyesine düşürüldü”

Kalite belgelerinde ülke ortamının oldukça sıkıntılı olduğunu belirten Serdar Sağlamtunç, bu işin son 15 yılda sadece duvara asılan bir kâğıt parçası seviyesine düşürüldüğüne dikkat çekiyor. Sağlamtunç, “Öyle ki herhangi bir kalite belgesi, aracı kurumlara 250-500 TL arasında ödeme yapılarak kolaylıkla elde edilmektedir. Bu nedenle ‘kalite’ olgusu sektörel açılımla daha ileri seviyelere ulaşamamaktadır. İşin doğru olan kısmı ise, ISO belgelerine ek olarak her kurum kendi TQM (Total Quality Management – Toplam Kalite Yönetimi) kurgusunu başarı ile yaparak işleri hem kaliteli hem de sürdürülebilir şekilde yürütebilmeleridir.” diyor ve her tesisin sahip olması gereken belgeleri şu şekilde sıralıyor:

*Uygunluk Değerlendirmesi – ISO 17021-1:2015

*Kalite Yönetimi – ISO 9001:2015

*Çevre Yönetimi – ISO 14001:2015

*Gıda Güvenliği Yönetimi – ISO 22003:2013

*Sosyal Sorumluluk Rehberi – ISO 26000:2010

*Bilgi Güvenliği Yönetimi – ISO/IEC 27001:2013

*İş Sağlığı ve Güvenliği – ISO 45001:2015

*Enerji Yönetimi – ISO 50003:2021

“TGA veya Bakanlığın bu çalışmaları nasıl yerine getireceği büyük bir soru işareti”

Ülkedeki tesislerin çeşitliliği ve tarzlarına uygun olarak yapılacak çalışmaların bakanlık veya TGA tarafından nasıl yerine getirileceğinin büyük bir soru işareti olduğunu dile getiren Serdar Sağlamtunç, “Çünkü sadece adı geçen kuruma üye olarak ve belki sertifikaları fotokopi olarak çoğaltıp tesislere asarak sektörde iyileşme söz konusu olamaz. Yapılması gereken, ana başlıkları bölgesel farklılıklara ve tesis özelliklerine göre uygulanabilir projelerin hazırlanmasıdır. Eğer ciddi ilerleme isteniyor ise, burada bahis konusu olan madde ve uygulama detaylarının bağımsız iş bilen kurum ve kişiler tarafından denetlenmesidir. Bakanlık bu konuda artık sağlam bir adım atmak zorundadır. Kaybedilen 3. sezon dikkate alınırsa, turizm açısından Covid 19 ve varyantları için ivedi akıllı tedbirler alınmak zorundadır.” şeklinde konuştu.

“Turizmde yıllardır süregelen kriz derinleşti”

Sağlamtunç, değerlendirmesinin sonunda şu noktalara dikkat çekti:

Bu konularda Covid öncesi ve sonrası sektörün, yatırımcının, işletmelerin alması gerekli olan tedbir ve önlemler TurizmGüncel’de daha önce yayınlanan yazılarda defalarca belirtilmiştir. Turizmde yıllardır süregelen kriz derinleşmiştir ancak sektörün dinamik yapısı ve sürekli yenilikler yapılarak oluşacak yeni ve farklı tedbirler alınabileceği göz önünde tutulmalıdır. Sonuçta sorun “kalite” kavramı ve uygulamasında kilitlenmektedir. Bunu aşmak için elde kullanılabilir pek çok enstrüman vardır ve hepsi akılcı şekilde kullanılırsa orta erimde, 10-15 yılda toparlanma fazına girilebilir.



Bu Haber 25.07.2022 - 14:31:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.