Sawiris Ailesi’nden FTI ile ilgili önemli açıklamalar

Sawiris Ailesi’nden FTI ile ilgili önemli açıklamalar

DER Touristik ile satış görüşmesi yapması ve data skandalı ile bir süredir gündemde olan FTI, ilk defa yatırımcısı aracılığıyla sıcak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Yüzde 75'i Mısırlı iş adamı Samih Sawiris'in sahibi olduğu Orascom Development Holding'e ait olan FTI, sene başında DER Touristik ile satış görüşmeleri yaptığı, ondan bir süre sonra da data skandalı nedeniyle gündeme gelmişti. İddiaya göre FTI, ülkenin en büyük acente zinciri RTK aracılığıyla diğer acentelerin ve tur operatörlerinin satış, komisyon, kampanya ve fiyat verilerine ulaşıyordu. Olayın ortaya çıkmasının ardından Almanya turizm sektöründe başlayan tartışma devam ederken, Sawiris Ailesi'nden Naguib S. Sawiris, şirkete ilişkin güncel konuları Alman iş ve turizm dergisi fvw'ye değerlendirdi.

Dünyadaki ekonomik büyümenin itici gücü turizm

Seyahat sektörü pandemide büyük zarar gördü. bir yatırımcı olarak gidişatı nasıl görüyorsunuz?

Son derece iyimserim. Gelişmiş ülkelerin vatandaşları için tatil yaşam tarzının bir parçası. Sektördeki toparlanma, insanların tatilden vazgeçmek istemediğini gösteriyor. Diğer yandan, büyüyen orta sınıf nedeniyle giderek artan sayıda insanın tatile çıkmak istediği ülkeler var. Burada covid trendleri hızlandıran bir rol oynadı.

Covid bir yandan dijitalleşmeyi hızlandırırken bir yandan da seyahat şirketlerinin müşterilerini önemsemesini sağladı. Önümüzdeki 20-30 yıl boyunca turizm sektörü dünyadaki ekonomik büyümenin itici gücü olacak. Tatil, geçimini sektörden kazanan insanların üzerinde olumlu etki yaratmanın yanında, insanlara duygusal olarak dokunulabilen bir sektör.

On yıl ABD'de yaşadınız ve Silikon Vadisi'nde çalıştınız. Bu sizi nasıl etkiledi?

Elbette etkiledi. Orası çok serbest bir piyasa, yoğun çalışma ve sermayeyi verimli kullanma ile ilgili. Orada ayrıca ağlar geliştirme ve diğer şirketlerle ortaklık kurma konusunda ayrı bir kültür var.

“Şirketlerin denetim kurulunda görevliyim”

Babanız 2021 yılında FTI Group ve Raiffeisen Touristik Group'un (RTG) çoğunluk hissesine sahip aile ofisinin yönetimini ve Orascom Development Holding'in (ODH) yönetim kurulu başkanlığını size emanet etti. Bu arada Almanya işiyle ne kadar ilgileniyorsunuz?

Aktif olduğum tüm şirketlerde operasyonel olarak görev yapmıyorum. Şirketlerin denetim kurulunda görevliyim. FTI'dan en az Orascom Development Holding'de harcadığım kadar zaman harcadım. Burada partnerlik görüşmelerinden bankalara, şirketin daha fazla geliştirilmesinden personel kararlarına kadar pek çok işle uğraştım. Kendimi bir yandan operasyonel olmayan, diğer yandan pasif yatırımcıdan fazlası olarak görüyorum.

Orascam ile FTI arasındaki ilişkiyi nasıl görüyorsunuz?

Bu konuda tamamen pragmatistim. FTI, ODH'nin yakın çalıştığı birkaç büyük tur operatöründen biri. Her bir şirketi ayrı değerlendiriyorum. Her iki şirketin de gelecek için çok büyük potansiyeli var.

“Müşteri merkezli olan şirketler başlarılı”

FTI çok hızlı büyürdü. Pandemide şirket devlet yardımı ve ailenizin sermaye artırımı ile istikrara kavuştu. Ralph Schiller ise daha kar odaklı bir gidişatın habercisi oldu. FTI'ın şu anki mali durumunu nasıl görüyorsunuz?

FTI ile daha yakından ilgilenmeye başladığım Mart 2020'den bu yana geçen zamanda, daha sağlam bir yapıya kavuştuk. Şirketin daha kar odaklı faaliyet gösterdiği yeni rotasını destekliyorum. İzlenimlerime göre Almanya turizm sektörü çok fazla pazar payına odaklanmış durumda. Müşterilere ve seyahat acenteleri gibi iş ortaklarına odaklanmak şirketleri daha güçlü yapabilir. Belli bir konuma gelmek ve büyümek elbette önemli fakat Silikon Vadisi'nden edindiğim bir tecrübe varsa, o da başarılı şirketleri karakterize eden en önemli şeyin müşteri merkezlilik olduğudur.

“Bunu incelemek benim görevim”

Uzun vadeli bir yatırımcı olduğunuzu söylediniz. Buna rağmen FTI'ın DER Touristik'e satışı konuşuluyor. Satış planlıyor musunuz?

Devlet yardımının şartı, yatırımcının da katkı payı vermesiydi. Babam şirketin sermaye artışını destekledi çünkü o hem FTI'a hem turizm sektörüne inanıyor. Ayrıca çalışanlar konusunda kendini sorumlu hissediyor. FTI'ı güçlü ve bağımsız bir şirket olarak devam ettirmek istiyoruz. Dedikodular bir yana; bir yatırımcı gelip FTI'ı uzmanlık, sermaye veya başka şeylerle desteklemek isterse ve bu şirkete fayda sağlayacaksa, bunu incelemek benim görevim.

Buna geçen yıl Andermatt Swiss Alps ile ABD'li Vail Resorts'ün arasında kayak merkezinin çoğunluk hissesinin Vail Resorts'e geçmesini sağlayan anlaşmayı örnek verebiliriz. Vail Resorts, kış turizm merkezi işletme konusunda daha tecrübeli ve telesiyejlere yatırım yapmak istiyor. Eğer biri bir alanda sizden daha iyiyse, onunla iş birliği yapmalısınız. FTI'a dönersek: Önceliğim önümüzdeki 5 yılda FTI'ı güçlendirmek ve dönüştürmek.

“FTI bizim için uzun vadeli bir yatırım”

Yani FTI'ın sahibi olmaya devam etmek istiyorsunuz?

Evet, FTI'ı uzun vadeli bir yatırım olarak görüyoruz. Amacımız FTI'dan çıkmak değil, sorumlu hissedar olmak.

“Karl, dijitalleşme konusunda çok net bir görüşe sahip”

Şirketin tepe yönetiminde değişiklik oldu ve Ralph Schiller'in yerini Karl Markgraf aldı. Beklentiniz nedir?

Her iyi şirket bireyci değil, kendini takım ın bir parçası olarak gören liderler tarafından yönetilir. Ralph'in onlarca yıllık tecrübesi, networkü ve bilgi-birikimi ile şirkete katkı sunmaya devam edeceği için çok mutluyum. Karl ise diğer büyük şirketlerde de edindiği kapsamlı bilgi-birikimi ile dijitalleşme konusunda çok net bir görüşe sahip. Mesele dijitalleşme girişimi başlatmak değil, gerçekten dijital olmak. Karl, farklı bilgi ve becerileri bir araya getiren güçlü bir liderlik tarafından destekleniyor ve tam da bu nedenle birlikte iyi çalışıyorlar.

Dijitalleşme aynı zamanda online pazardan daha fazla pay alma anlamına mı geliyor?

Şart değil. Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda iki yol üzerinde çalışmalıyız. Bu hibrit modelle bir yandan geleneksel dağıtım kanalını modernize ederken aynı zamanda müşterilere dönük doğrudan hizmetlerimizi iyileştirebiliriz. Maalesef bu konuda çok sayıda yanlış anlama var. Seyahat acentelerinin başarısında müşteri güveni ne kadar önemliyse, FTI'ın başarısında da seyahat acentelerinin güveni o kadar önemli. Dijitalleşme seyahat acentelerinin müşterilere daha kişiselleştirilmiş ürünler sunabilmeleriyle ilgili bir iç süreç.

Denetim kurulunda Ralph Schiller ile sizin aranızda nasıl bir işbirliği olacak?

Denetim kurulunda bir iş bölümü yok. Görevimiz ortaklaşa bir şekilde yönetimi kontrol etmek. Burada hissedar temsilcisiyim ama aynı zamanda yartıcı fikirlerimle katkıda bulunan biriyim. Ralph ise denetim kurulunda en ayrıntılı operasyonel bilgiye sahip üye. Düzenli denetim kurulu toplantıları yapılacak ve acil bir durum olduğunda anında herkes birbirine ulaşacak.

Wolfgang Altmüller’in FTI denetim kurulu başkanlığından ayrılması

Meine Volksbank Raiffeisenbank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Altmüller, FTI denetim kurulu başkanlığından ayrıldı. Bu durum iki şirket arasında daha güçlü bir ayrılığın habercisi mi? Çünkü, data skandalı nedeniyle TUI böyle bir şey talep etmişti.

Benim pozisyonum, bu ikisini her zaman ayrı şirketler olarak görmekten yana. Wolfgang Altmüller'in denetim kurulundan ayrılması ve yerine benim girmem bir süredir planlanıyordu. Bu noktada Wolfgang Altmüller'e geçtiğimiz yıllardaki bağlılığından dolayı en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

“Bağımsız iç soruşturma devam ediyor”

RTK/QTA'nın rezervasyon verilerini FTI ile paylaşması ile ilgili FTI'dan henüz bir açıklama gelmedi. Bu konu hakkındaki pozisyonunuz nedir?

Bağımsız hukuk firmaları tarafından yürütülen iç soruşturma devam ederken bir açıklama yapmamız doğru değil. Ancak bir noktayı açıklığa kavuşturmak isterim: Seyahat acentelerinden gelen her bir şikayeti ciddiyetle ele alırız. Buradan kendi sonuçlarımızı çıkarmak ve yapıcı bir şekilde ileriye bakmak istiyoruz. Soruşturmalar tamamlanmadan önce diğer şirketlerin alenen somut taleplerde bulunmalarını hayret verici buluyorum. Bunun kimseye faydası yok.

“Yakın zamanda sonuçlar hakkında bilgi verebileceğiz”

RTK'nin yakın partnerleri ve FTI'ın rakipleri TUI ve Schauinsland Reisen sürecin yavaş ilerlediğini söylüyor?

Buna saygı duyarım. Kapsamlı bağımsız bir soruşturma zaman alır. Fakat yakın zamanda sonuçlar hakkında bilgi verebileceğiz. Tur operatörleri ve seyahat acenteleri her zaman rakiptir ama yine de ortak zeminleri ve kısmi iş birlikleri vardır.

FTI'ın TUI ve TUI ve Schauinsland Reisen ile yeniden normal ilişkiler kurabileceğini düşünüyor musunuz?

Evet. Açık bir tartışma ve güçlü bir dağıtım herkese yardımcı olur.

TUI Grubu, TUI Travel Star'daki RTK hisselerini satın al ak istiyor. Bu konuda yürüyen bir müzakere var mı?

Bunun gibi spesifik konularda yorum yapamam. Ancak aile ofisimiz düzeyinde bu konuda bir görüşme olmadığını söyleyebilirim.



Bu Haber 10.07.2023 - 12:13:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.