'Sahte içki artık yaygın bir toplumsal sorun haline gldi'

'Sahte içki artık yaygın bir toplumsal sorun haline gldi'

Son beş yılda alkol fiyatlarının yüzde 300 arttığı Türkiye'de, son bir ayda 23 kişi sahte alkol tüketimi nedeniyle 23 kişi hayatını kaybetti.


Türkiye'de son bir ayda en az 23 kişinin sahte alkol tüketimi nedeniyle hyatını kaybetti.

Son bir ayda 23 kişi sahte alkol kurbanı

Sahte alkolün Türkiye'de artık yaygın bir toplumsal sorun haline geldiğine işaret eden CHP Ankara Mileltvekili Murat Emir, vatandaşın sahte içkiye yönelme nednelerini mercek altına aldı. Sahte alkol nedeniyle yaşanan ölümler için daha önce de önlem alınmasını isteyen ve bu konuda soru önergeleri veren bir isim olan Emir, hazırladığı çalışmada, ''Temmuz başından bu yana, sadece Adana’da metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle 12 kişi yaşamını yitirirken Mersin, Osmaniye ve Niğde’den gelen haberler ile son 1 ay içinde 23 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin en önemli nedeni ekonomik krizle alım gücü sürekli düşen yurttaşlarımızın kaçak içkiye yönelmesidir. Özellikle alkollü içeceklere uygulanan özel tüketim vergilerinin (ÖTV) aşırı oranda yükseltilmesi, alkollü içkilerin fiyatını çok yükseltti.'' ifadelerine yer verdi.

Kaçak içkiye yöneliyorlar

Cumhuriyet'ye yer alan habere göre, hükümetin bütçe açığını kapatma bahanesiyle alkollü içki fiyatını sürekli arrttırdığına dikkat çeken Murat Emir, ''Hükümetin bütçe açığını kapama bahanesiyle alkollü içki fiyatını sürekli artırması yurttaşların ölümüne sebep olmaktan başka bir işe yaramıyor. Son 5 yıllık rakamlara bakıldığında içki fiyatları ne kadar artarsa artsın düşen tüketim ve kaçak içkiye yönelim sonucunda vergi gelirlerinin o oranda artmadığı ortaya çıkıyor.'' dedi.

''Ne kadar zam yapılırsa yapılsın devletin topladığı vergi artmıyor''

Alkollü içkilerden elde edilen gelirin genel bütçe gelirleri içerisindeki payı 2014’te yüzde 1.30 iken 2018’de ancak yüzde 1.47 olarak gerçekleşebildiğine dikkat çekilen çalışmada, ''Ne kadar zam yapılırsa yapılsın devletin topladığı gelir artmamaktadır. O halde hükümetin sürekli olarak alkollü içkilere zam yapmasının bir başka nedeni olmalıdır.'' denildi.



Bu Haber 29.07.2019 - 11:17:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.