Sabiha Gökçen'deki ikinci pist ihalesi iptal edildi

Sabiha Gökçen'deki ikinci pist ihalesi iptal edildi
Sabiha Gökçen Havalimanının ikinci pist yapımı için gerçekleştirilmiş ihalenin yargı tarafından iptaline karar verildi.

 


Sözcü’den Çiğdem Toker’in haberine göre 10 yıldır bitirilemeyen Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pist yapımı için gerçekleştirilen ihaleye, yargı tarafından iptal kararı verildi.

Maliyeti 842 milyon 239 bin 810 lira olan ihale için, Sarka Madencilik adlı şirketin davet edilmediği gerekçesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne (DHMİ) dava açtığını kaydeden Toker, “Kamu ihalelerinde asıl usulün açık ihale yöntemi olduğunu, temel ihale usullerinin ihlal edildiğini kaydederek ihalenin iptalini istemiş. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da bu pistin yapım tekniği açısından özellik arz ettiğini ve yapım ile uçuş güvenliği nedenleriyle yatırımın ivedilikle gerçekleşebilmesi amacıyla 10 istekli davet edildiğini bildirmiş." İfadelerine yer verdi.

Bakanlığın mahkemeye sunduğu savunmada “Davacı şirketin daha önce idaremizce yapılan herhangi bir yapım işinin yüklenicisi olmadığı, ve bu kadar büyük kapasitedeki bir ihale işine teklif verebilecek mali güce sahip olmadığı” ifadelerinin yer aldığını belirten Toker, “Altını çizelim: Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist ihalesinin 'davet edilmediği' gerekçesiyle iptalini isteyen firma, bugüne kadar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hiçbir ihalesine katılmamış. Bakanlığa göre bu kapsamdaki bir işe teklif verecek mali gücü de yokmuş." dedi.

Bütün bu savunmalara karşın Ankara 5. İdare Mahkemesi, ihalenin iptaline karar verdi. Toker kararın gerekçeleri olarak şunları sıraladı;

– İhale konusu işin yapım tekniği açısından özellik arz eden işlerden olmaması,

– Can ve mal güvenliği sağlanması açısından ivedilikle yapılmasını zorunlu kılan herhangi bir somut gerekçenin mevcut olmaması,

– İki yıllık süre ve yaklaşık maliyet tutarı dikkate alındığında “ivedi” gerçekleştirilmesinin gerekli olmadığı.

Pist ihalesinin yargıda iptalinin önemli sonuçlara yol açması beklendiğini kaydeden Toker, “Bunların başında mahkemenin 'ivedi değil' dediği pistin devreye alınmasının daha da sarkması ve ayrılacak kamu kaynaklarının yeni ihalelerle artması gelecek." İfadelerini kullandı.



Bu Haber 30.12.2021 - 11:34:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.