Rusya’da operatörlerin iç turizmde de ağırlığı artıyor 

Rusya’da operatörlerin iç turizmde de ağırlığı artıyor 
Rusya Tur4 Operatörleri Birliği (ATOR) İcra Direktörü Maya Lomidze, Rusya turizm pazarında iç, incoming ve outgoing trendlerine ilişkin açıklamalarda bulundu, 2024 beklentilerini paylaştı.

Turizm Güncel - Dış Haberler

İç pazar yüzde 20-25 büyüdü

Rusya iç turizminin, segmente ve destinasyona göre değişmek kaydıyla, 2023 yılında yüzde 15-20 büyüdüğünü açıklayan ATOR İcra Direktörü Maya Lomidze, yurt içinde lider destinasyonların Krasnodar bölgesi, Moskova ve St Petersburg olduğunu söyledi. Ülke içinde seyahatlerin genellikle bağımsız olarak yapıldığına dikkat çeken Lomidze, ancak son yıllarda iç turizmde tur operatörlerinin payının da arttığını kaydetti.

Normalde Rusya iç pazarında dağılımın yüzde 90-95 münferit, kalan kısmın organize olduğunu ifade eden Maya Lomidze, ancak son yıllarda organize turların payının ortalama yüzde 20'ye çıktığını, bazı destinasyonlarda oranın yüzde 30'a ulaştığını vurguladı.

İç pazarda fiyatlar yüzde 7-10 artacak

Rusya iç pazarında fiyatların yüzde 10-15 arttığını açıklayan ATOR İcra Direktörü Maya Lomidze, 2024 yılında da fiyatların en az enflasyon oranında, yani yüzde 7-10 artacağını düşündüklerini söyledi.

Dış turizm beklenenden kötüydü

Lomidze'ye göre Rusya outgoing pazarında ise durum oldukça karmaşık. Talebin uçuş kapasitelerine, dış politikadaki gelişmelere ve rubledeki büyük değer kaybına göre değiştiğini anlatan Lomidze "Sezon başarısız değildi ancak beklenenden kötüydü. Buna rağmen Rusya pazarında yurt dışı tatil talebinde yüzde 15 artış kaydedildi." dedi. 

Rusların yurt dışı tatili talebinde liderliği istikrarlı bir şekilde Türkiye, BAE, Mısır ve Tayland'ın elinde tuttuğunu anlatan Lomidze "Outgoing turizmde eğilim pozitif. Rusların tatil yapabileceği ülkelerin sayısı artıyor ve rubledeki değer kaybına rağmen Ruslar yurt dışı tatilinden vazgeçmiyor. Diğer önemli bir gösterge kasım ve yılbaşı tatillerine dönük organize tur talebinde yüzde 30 artış yaşanması." diye konuştu.

Yurt dışı turlarda durum karışık

"Rusya'da iç turizm büyüyor ve 2024 yılında da büyümeye devam edecek. Yurt dışı turlardaki pozitif eğilim sürüyor ancak burada uluslararası politika, uçuş kapasiteleri ve kurlardaki değişim gibi çok sayıda karmaşık etken var. Rusya'ya yurt dışından gelişlerin 2024 yılında da artmaya devam edeceğini umuyoruz."


Bu Haber 21.10.2023 - 17:07:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.