Rus medyasının gündemi Türkiye-Rusya ilişkileri

Rus medyasının gündemi Türkiye-Rusya ilişkileri
Rus medyası, Suriye meselesi üzerinden gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerini ve gelinen noktanın doğuracağı olası sonuçları tartışıyor.


Rus medyası, Suriye meselesi üzerinden gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerini "Turizm ambargosu riski kapıda mı, 2015'deki uçak krizi sonrası Moskova'nın uyguladığı ekonomik yaptırımlar yeniden masaya yatırılabilir mi? başlıkları ile tartışıyor.

TürkRus'un aktardığı habere göre Rus basını, Türkiye'ye dönük rezervasyonların sert bir şekilde düştüğü haberlerini sayfalarına taşıdı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikov'dan gelen "Rusya'da dinlenin, bu dönemde yurt dışına gitmeyin" çağrısının yankı bulduğu savunuluyor. Bir yandan koronavirüs yüzünden tur satışları düşerken, diğer yandan Suriye krizinin tırmanmasıyla Türkiye'ye de ihtiyatlı bir yaklaşım başladığı belirtiliyor.

"Yaptırımlar geri gelir mi?"

"Türkiye-Rusya ilişkilerinin kopma noktasına gelmesi durumunda Rusya Türkiye'ye karşı bir dizi yaptırıma başvurabilir." Bu iddia Komsomolskaya Pravda gazetesinde çıkan bir değerlendirmede yer alıyor. Peki ne türden yaptırımlar gündeme gelebilir?

Gazete 100'ün üzerinde inşaat şirketinin Rusya'da iş yaptığını ve Türkiye'nin GSMH'sinin yüzde 10'luk kısmının turizmden geldiğini hatırlatarak başlıyor. 2019'da Türkiye'yi ziyaret eden 45 milyon turistin 7 milyonu Rusya'dan gelmişti.

Pravda'ya göre, Rusya'nın not defterinde kayıtlı bir diğer yaptırım da domates ve narenciye başta olmak üzere Türkiye menşeili tarım ürünlerine ambargo koymak. Rusya'nın da aleyhine bir önlem olmakla birlikte Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatının dondurulması da gündeme gelebilir.

Yazı, Rusya vatandaşlarına şu dönemde Antalya ve İstanbul'a gitmeme çağrısı da yapıyor. Zira Komsomolskaya Pravda'ya göre ilişkilerin gergin olduğu şu günlerde işleri daha da zora sokacak provokasyonlar yaşanabilir.

Business FM ise bazı tur acentası yöneticilerinin, "gelişmelerin Rus turistlerin Türkiye'de güvenliğini tehlikeye atabileceği" değerlendirmesini aktarıyor. Yazıda, "Ruslar kaygılanmalı mı? Türkiye turistlere kapanabilir mi?" sorusuna yanıt aranıyor.

"Mısır alternatif olmaz"

Yazıda, Mısır'a tur satışları güvenlik gerekçesiyle hala yasak olduğu için, Türkiye de bu kapsama alınırsa Rus turistlere "herşey dahil" sisteminde alternatif bulmanın çok zor olduğu vurgulanıyor. Daha önce Türkiye'ye yasak konduğunda İspanya, Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi destinasyonların yüzde 30-40'ı bulan oranlarda zamlandığına dikkat çekiliyor.

Space Travel Genel Müdürü Artur Muradyan, "Eğer Türkiye kapısı kapatılır, Mısır da açılmazsa özellikle büyük tur operatörleri içinde iflaslar kaçınılmaz olur. Çünkü tur iptalleri gelirse yüzde 100 iade gerekir" diyor.

Tur operatörleri Başbakan'a mektup yazdı

Olası risklere karşı önde gelen Rus tur operatörlerinin, Mısır pazarının açılması için Başbakan Mihail Mişustin'e mektup yazdıkları bildiriliyor. Ancak pek çok Rus turizmci, "Mısır açılsa bile Türkiye'den doğacak kayıpları telafi etmez" görüşünü savunuyor.



Bu Haber 02.03.2020 - 10:28:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.