Rus tur operatörleri 'konaklama vergisi' için ne diyor?

Rus tur operatörleri 'konaklama vergisi' için ne diyor?
Rur tur operatörleri, Türkiye'de hayata geçirilmesi planlanan konaklam vergisinin Rus turist üzerinde nasıl bir etki oluşturacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek TBMM'ye sevk edilen yeni vergi düzenlemesi içindeki konaklama vergisi Rus tur operatörlerinin de gündeminde. Düzenlemeye göre oteller, müşterilerilerden geceleme başına 6-18 TL arasında vergi alacak.

''Fiyata dahil olan vergi başka, doğrudan elden alınan vergi başka''

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Intourist'in CEO'su Sergey Tolçin, diğer tüm ek harcamalar gibi, konaklama vergisinin de Rus turistte rahatsızlık yaratacağını söyledi. Tolçin, ''Otel fiyatına dahil edilen vergiler başka, doğrudan elden alınan vergiler başka şey. Turistlerin kafasında soru işaretleri oluşacak.'' dedi.

''Mısır açılırsa güçlü rekabet oluşabilir''

Sputnik'te yer alan habere göre, konaklama vergisinin Rus seyahat pazarı üzerinde büyük etki yaratmayacağını ancak kısıtlı bütçeli turistleri etkileyebileceğini ifade eden Tolçin, “Rus turistlerin büyük kısmı büyük ihtimalle alışacak. Başka destinasyonlara kayma olmayacak, çünkü Türkiye, fiyat/kalite lideri. Avrupa vize demek, Tunus kitlesel destinasyon olarak algılanmıyor. Ama Mısır, açılması durumunda, güçlü rekabet oluşturabilir” ifadelerini kullandı.

''Konaklama vergisi doluluk oranını düşürürse...''

Konaklama vergisinin doluluk oranını düşürmesi durumunda otelcilerin müşteriyi kazanmak için indirim yapacağını kaydeden Tolçin, “Başlarda otel sahiplerinden alınması planlanan konaklama vergisine kıyasla turistlerden alınacak konaklama vergisi oteller için konforlu olacak, ama turistler tarafından olumsuz karşılanacak” diye ekledi.

Anex: Diğer destinasyonlarda da alınıyor

Konaklama vergisinin Rus turistleri çok fazla etkilemeyeceğine Anex Tour da katılıyor. Anex, ''İtalya, İspanya, Fransa, Karadağ, Japonya ve hatta Rusya dahil birçok ülkede turist vergisi var. Mevcut durumda Türk otellerinde de bu verginin alınması muhtemelen turist akışını ve bu ülkeye olan talebi etkilemeyecek” dendi.

'Doluluk oranını düşürecek'

Rus Tur Operatörleri Birliği’nden Rus medyasına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türk otelcilerin değerlendirmelerine göre, konaklama vergisi kabul edilirse bu, otel fiyatlarının en yüksek olduğu Temmuz-Ağustos aylarında doluluk oranını düşürecek. Çünkü bu dönemde, tüm vergiler dahil Türkiye’deki tatilin toplam maliyeti, turistlerin bir kısmını daha ucuz Tunus, Mısır ve hatta Yunanistan’a yönlendirebilir. Bu ülkelerde turistlerden değil oda fiyatından vergi kesiliyor."



Bu Haber 08.11.2019 - 08:23:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.