Ruble nasıl eski seviyesine döndü?

Ruble nasıl eski seviyesine döndü?

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri operasyonu sonrasında ABD ve AB’nin yaptırımları nedeniyle 140 rubleye kadar çıkan dolar, yeniden eski seviyesine geriledi.


Savaşın başlamasının ardından gelen ekonomik yaptırımlarla dolar karşısında kaybettiği değer yüzde 40’ı bulan Rus Rublesi neredeyse savaştan önceki gücüne geri döndü.

BBC’nin haberine göre, ruble şu anda dolar karşısında savaş öncesinden sadece yüzde 4 aşağıda.

Uzmanlara göre, rublenin bu kadar dirençli çıkmasında rol oynayan faktörler var.

Rublenin değer kaybının önüne geçmek için Rusya'nın aldığı ilk önlemlerden biri Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini 28 Şubat'ta yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkarması oldu.

İkinci olarak da döviz alımına yüzde 30 bedel getirildi. Bu oran şu an için yüzde 12'ye düşmüş durumda.

Rusya'da yaşayanların ve şirketlerin ruble satışı ve döviz alımına başka engeller de getirildi.

Diğer önlem de petrol ve gaz gibi ihracatçı şirketlerin döviz gelirinin yüzde 80'ini rubleye çevirmelerinin şart koşulması oldu.

Financial Times gazetesine göre Rusya Merkez Bankası operasyon başladıktan sonraki ilk iki gün rubleyi korumak için piyasaya 1,2 milyar dolar enjekte etti.

Rusya'nın açıkladığı son önlem ise petrol ve gaz alımı yapan ülkelerin ödemelerini ruble ile yapmaları yönünde oldu.

Financial Times gazetesine göre katı sermaye kontrolleri ve yabancıların ruble yatırımlarından çıkmalarının engellenmesi, ülkenin finansal sistemin çökmesini engelledi.

Bunun bir dezavantajı ise Rusya'nın küresel finansal sistemden iyice izole olması.

Ruble güçlü kalmayı sürdürebilecek mi?

Ancak bazı uzmanlara göre bu durum kalıcı değil.

Reuters haber ajansına konuşan Alfa Bank Şef Ekonomisti Natalia Orlova, rubledeki güçlenmenin ihracatçı şirketlerin aylık ve çeyreklik olarak dövizlerini satmalarından ötürü kaynaklandığını aktarıyor.

Orlova, bu durumun döviz piyasasında dengesizlik oluşturduğunu aktararak rublenin güçlendiğini vurguluyor ve bu durumun geçici olduğunu düşünüyor.

Financial Times gazetesine konuşan eski Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oleg Vyugin ise önce Rus vatandaşlarının ruble satmasıyla para biriminin değer kaybettiğini, ancak bu durumun engellenmesiyle rubledeki düşüşün durduğunu söylüyor.

Diğer yandan ithalatın durması ancak gaz ile petrol ihracatının devam etmesi de Rus ekonomisinin dış ticaret fazlası vermesini sağladı.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ekonomistleri Elina Ribakova ve Robin Brooks'a göre Rusya Batı'nın uyguladığı yaptırımlar yüzünden daha az petrol satsa da petrol fiyatlarının artmasıyla beraber halen ciddi bir kazanç elde etmekte.

Rublenin güç kazanmasına rağmen yaptırımların Rus ekonomisine zarar vereceği tahmin ediliyor.



Bu Haber 02.04.2022 - 09:26:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.