''Projeyi dinleyen herkes çok mutlu oldu''

''Projeyi dinleyen herkes çok mutlu oldu''

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme projesi kapsamına devletin 1 milyar dolarlık tahsis yapacağını açıkladı. Ersoy, ‘’Projeyi dinleyen herkes çok mutlu oldu’’ dedi.


"Dünyaya örnek olacak, parmakla gösterilecek"

İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen "Ege Turizm Planı Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ege Turizm Merkezi – Çeşme ve Ege Turizm Merkezi – Didim olmak üzere, iki proje hazırladıklarını söyledi. İlk etabın Çeşme projesi olduğunu kaydeden Ersoy, yapılan toplantının ‘ön yargıların’ kırılması için önemli olduğunu ifade etti. Projenin dünyaya örnek olacağını ve parmakla gösterileceğini iddia eden Ersoy, konuyla ilgili olarak başarılı olmuş dünyadaki diğer projeleri de inceldiklerini kaydetti. Ersoy, "Denenmiş fakat başarısız olmuş kısımları da bu projeden uzaklaştırıyoruz. Aslında dört 4'lük bir çalışma oluyor. Amaç bugün turizmine değil gelecek 50 yılın turizmine hitap eden bir konsept yaratmak. Bu bağlamda uygun, emin adımlarla ilerliyoruz." diye konuştu.

Çeşme Belediye Başkanı toplantıya çağrılmadı

Bir gazetecinin, Çeşme Belediye Başkanının toplantıya davet dilmediğini ve proje konusunda doğayla ilgili hassasiyetler olduğunu söylemesi üzerine Ersoy, davetlileri kendisinin değil İzmir Ticaret Odası’nın belirlediğini söyleyerek, ‘’Kimseyi dışlamak gibi bir şeyimiz yok’’ dedi.

"Projeyi dinleyen herkes mutlu oluyor"

Projenin gerçekleşeceği arazinin yüzde 99’unun kamu arazisi olduğunu belirten Bakan Ersoy, projeyi dinleyen herkesin mutlu olduğunu, en dişe edecek bir durum olmadığını söyledi. Ersoy, "Burada devlet özveride bulunuyor ve bulunması da gerekiyor. Ekonominin geliştirilmesi, bölgenin halkının refahına yardımcı olması açısından. Biz burada özellikle belirtiyoruz. Bakın yatay mimarı burada şart. Olmazsa olmazımız. Yapılaşma yoğunluğu çok düşük. Kıyı bandında minimum 100 metre ile 1500 metreye varan derinliklerde genel kullanım alanları yaratıyor. Bu dünyada eşi benzeri olmamış bir çalışma." ifadelerini kullandı.

"1 milyar dolar tahsis geliri elde edeceğiz"

Bölgede yapılacak tahsislerden devletin kasasına 1 milyar dolar gireceğini söyleyen Mehmet Nuri Ersoy, "Bu çok makul hesaplamalarla yapıldı. Bütün bu saydığımız kamu altyapılarını, sosyal ve kültürel faaliyetler için gerekli her şeyi buradan elde ettiğimiz gelirle gerçekleştiriyoruz. Tahsisten elde edeceğimiz gelirle bütün bu yatırımları gerçekleştiriyoruz. Geri kalan toplam yatırımcılarla birlikte tahminen 20 milyar dolarlık bir proje olduğunu ön görüyoruz ama bu tahsis ihalesini alıp yatırımcılar tarafından gerçekleştirilecek yatırım. Devlet onların önünü açmak için gerekli olan altyapı, sosyal ve kültürel alanları yani halkın kullanımı için alanların yatırımı bu tahsisten elde edeceği gelirle sağlayacak. Ne genel bütçeye ne yatırımcıya ne de belediyelere ekstra bir yük getiriyoruz. Hepsini bu kaynakla sağlıyoruz. Burada aslında yükü üstlenen devlet. Arazisini bu yatırım için tahsis ediyor." dedi.

"Proje 2023’te hayata geçmeye başlayacak"

Bu yılın haziran ayında bir proje ekibi oluşturacaklarını ve 2021 yılının son çeyreğine kadar proje ve planlamayı tamamlamayı düşündüklerini kaydeden Ersoy, 2021 yılının son çeyreğinde tahsis ihalelerini yapmayı ve 2023’te projeyi hayata geçirmeye başlamayı planladıklarını söyledi.



Bu Haber 09.03.2020 - 16:53:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.