Paket tur satışlarında Almanya 2019’u yakalayabilecek mi?

Paket tur satışlarında Almanya 2019’u yakalayabilecek mi?

Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Nobert Fiebig 2021 yazında yaşanan canlanmanın 2022 için pozitif sinyaller taşıdığını aktardı.


Alman tur operatörleri 2021 yılında önemli bir ciro kaybı yaşadı. DRV Başkanı Nobert Fiebig ise, geçen yaz yaşanan canlanmayı gelecek için pozitif sinyaller olarak görüyor.

DRV’ye göre Almanlar 2021'deki seyahat harcamaları (önceden rezerve edilmiş en az bir gecelik konaklamalı özel seyahatler) bir önceki yıla göre yüzde 10’luk düşüşle 28,8 milyar euro oldu.

2021’de seyahat sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 10 azalarak 136 milyon oldu. 2019 yılında seyahat harcamaları 70 milyar euroya ulaşmıştı.

2020/21 kış sezonunda düşüş

DRV Başkanı Norbert Fiebig, 2020/21 kış sezonunda yaşanan düşüşün koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle seyahat yapılamamasından kaynaklandığını söyledi. Seyahat harcamaları ise 2019/20 kışına kıyasla yüzde 90 düştü.

GfK verilerine atıfta bulunan Fiebig, "2021 yazında geri dönüşü gördük. Seyahat sayıları arttı ve 2020 yazında 16 milyar euro olan seyahat harcamaları yüzde 64 artarak neredeyse 27 milyar euroya yükseldi" dedi.

Bu gelişme, tur operatörü pazarında Alman iş ve turizm dergisi fvw tarafından derlenen rakamlara da yansıyor: TUI'den Vtours'a kadar tüm büyük tur operatörleri, Akdeniz çanağındaki destinasyonlarının çoğunlukla açık olması nedeniyle 2019/20'ye kıyasla geçtiğimiz yıl ciro artışı kaydetti. Ancak tur operatörleri hala koronavirüs öncesinin önemli ölçüde altında.

Paket tur harcamalarında düşüş

28,8 milyar euroluk seyahat harcamasının 10,4 milyar eurosu tur operatörlerinin paket tur satışlarından kaynaklandı. Bu, bir önceki yıla (12,5 milyar euro) kıyasla yüzde 16'lık bir düşüş anlamına geliyor. 35 milyar euroyu aşan koronavirüs öncesi ciroyla karşılaştırıldığında tur operatörlerinin payı yüzde 71 düştü.

Fiebig'e göre, paket turların payındaki düşüş, özellikle uzun mesafeli seyahatler, gemi seyahatleri, grup ve şehir gezilerindeki keskin düşüşlerden kaynaklanıyor. GfK’nin verilerine göre 2019 yılında kruvaziyer turizmi gelirleri, 2021 yılında yaklaşık 5 milyar euro kayıpla 1,1 milyar euroya geriledi.

Bireysel araba yolculuklarına eğilim

Pandemi sırasında organize seyahatlerin azalmasındaki bir diğer önemli faktör, Almanya içine ve komşu ülkelere araba gezilerine yönelik eğilim oldu. Tatilciler geleneksel olarak bu gezileri tur operatörleri ve seyahat acenteleri aracılığıyla değil, bireysel olarak organize ediyor.

Fiebig, 2021 yazında paket turların toplam seyahat harcama hacmindeki payının 2020 yazına kıyasla arttığı konusunda iyimser.

Akdeniz turlarında canlanma

Seyahat harcamaları İspanya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz destinasyonları ile Dominik Cumhuriyeti ve Maldivler gibi bazı uzun mesafeli destinasyonların canlanmasıyla yüzde 134 artarak 9.6 milyar euroya ulaştı.

DRV Başkanı, "Bu önemli artış, iyi bir toparlanma rotasında olduğumuzu gösteriyor. Pandeminin ortasında, gezginlerin paket turlara ilişkin güveni giderek arttığı görünüyor" dedi.

Paket turlara yönelim devam ediyor

2022 yazına yönelik rezervasyonlara bakıldığında, paket tur satışlarının oranının yüzde 6 arttığı ve paket tur talebindeki yükselişin sürdüğü görülüyor.



Bu Haber 04.03.2022 - 12:06:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.