Oteller yeni sertifika sistemine ne zaman geçecek?

Oteller yeni sertifika sistemine ne zaman geçecek?

Pandemi döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla uygulanmaya başlayan ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ pandeminin etkisini kaybetmesi ve sürdürülebilir turizm çalışmaları kapsamında ‘Güvenli ve Yeşil Turizm Sertifikası’ olarak değiştiriliyor. Çalışmanın Ocak 2023 itibariyle hayata geçirilmesi planlıyor.


Sürdürülebilir turizm için çalışmalarını hızlandıran Türkiye sürdürülebilirlik standartlarının en üst akreditasyon kuruluşu olan Global Sustainable Tourism Council (GSTC) ile işbirliği anlaşmasına imza attı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ocak 2023 itibariyle ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ programını sürdürülebilir turizm çalışmaları kapsamında ‘Güvenli ve Yeşil Turizm Sertifikası’ olarak değiştirme kararı aldı.

Sürdürülebilir turizm alanında üst standartları belirleyen GSTC ile yapılan üç yıllık protokol ile Türkiye turizm endüstrisi yeniden yapılandırılacak. Anlaşmanın birinci etabında, ulusal program kriterleri belirlenerek denetim firmaları eğitim sürecine tabi tutulacak. Şubat ayının ilk haftası itibarıyla ise Türkiye turizm endüstrisi paydaşları da sürece dahil edilecek.

2030 yılına kadar tamamlanması planlanan programın ilk aşaması 2023 yılında, ikinci aşaması 2025 yılında kademeli olarak gerçekleştirilecek. 2030 yılında ise tüm uluslararası standartlar sağlanmış olacak.

Konuyla ilgili Milliyet’ten Duygu Erdoğan’a değerlendirmede bulunan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ile TÜROB Başkanı Müberra Eresin sürdürülebilir turizm konusunda atılması gereken adımları anlattı.

“Konum avantajı turizm çeşitleriyle desteklensin”

Sürdürülebilir ve yeşil turizm bilincini artırmak için çeşitli eğitim ve etkinlikleri destekleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, sürdürülebilir turizm açısından karbon emisyonlarının azaltılmasının büyük önem taşıdığını hatırlattı. Uzak destinasyonlar yerine daha yakınlara seyahat eğiliminin güçleneceğini kaydeden Bağlıkaya, “Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’ne göre uzun mesafeli uçuşlarda yolcu başına karbon emisyonu kısa mesafeli uçuşların 6 katından fazla. Türkiye 3-4 saatlik uçuş mesafesinde 1.5 milyar insanın ulaşabileceği yakın destinasyonlar arasında” dedi.

Bağlıkaya, Türkiye’nin konum avantajı ön plana çıkarken çevre duyarlılığı yüksek sürdürülebilir turizm türlerine olan ilgi artışına yanıt verebilecek bir stratejiyle hareket edilmesinin önem taşıdığını ifade etti.Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile “Sürdürülebilir Turizm Mutabakatı” imzaladıklarını hatırlatan Bağlıkaya, seyahat acentelerine sürdürülebilirlik konusunda eğitim verdiklerini söyledi.

“Turistlerin yüzde 87’si sürdürülebilirlik çevresinde yapmak istiyor”

Bağlıkaya, “Uluslararası seyahat gerçekleştirenlerin yüzde 87’si sürdürülebilir turizm çerçevesinde seyahat yapmak istiyor. Tatilcilerin üçte ikisi, çevre dostu turizm tesislerinde konaklama eğiliminde. Pandeminin de etkisiyle; eko-turizm, kamp-karavan, glamping gibi turizm türlerine tüketici ilgisi daha da arttı” dedi.

“Bu konuda öncü sektörlerden biriyiz”

Sektördeki bu değişim ve pandeminin etkilerinin, tüketicileri de sürdürülebilir seyahat alternatiflerine yönlendirdiğini anlatan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Türkiye’de konaklama sektörü olarak bu konuda öncü sektörlerden biriyiz. Uzun yıllardır enerji, su tüketimi, gıda, atıkların değerlendirilmesi gibi konularda çok titiz çalışmalar sürdürüyoruz. Bu çalışmalar maliyetlerimizi artırsa da orta ve uzun vadede çok verimli sonuçlar sağlamaktadır” dedi.

“Tasarım anlayışı değişti"

Eresin, sürdürülebilirlik konusundaki önemli başlıklardan birinin de dijital dönüşüm olduğunu vurguladı. Yeni projelerde tasarım anlayışının da değiştiği bir süreç yaşandığını belirten Müberra Eresin, mevcut otellerin fiziki yapılarında değişime gitmeleri, yeni yatırımların yeni hassasiyet ve beklentilere göre şekillenmesi sonucunu getirdiğini ifade etti.

Eresin yeni yatırımların daha doğaya duyarlı, sürdürülebilirliğe katkı sağlayan tesisler olacağı ve işletmelerin operasyonları sırasında paketlenmiş sunumlar kullanacağını anlattı.

“Tatil plajda uzanmanın ötesine geçti”

Çalışmaların çevre ile sınırlı olmadığı TÜROB açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Sürdürülebilirlik konusu iklim ve çevre konusuyla birlikte sektörün diğer alanlarında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Uluslararası turizm eğilimlerinde gözlemlenen en önemli değişimlerden biri seyahat severlerin artık sürdürülebilirlik, wellness ve wellbeing kavramlarına olan ilgisi. Tatil artık plajda uzanmanın çok ötesine geçti. Misafire deneyim sunmak, tatili süresince onu fiziki ve mental anlamda iyileştirmek, geliştirmek, mutluluk ve deneyim depolamış bir halde uğurlamak için yöntemler çalışmamız gerekli”



Bu Haber 16.07.2022 - 10:05:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.