Otel yapılmak istenen Kargı Koyu davasında önemli gelişme

Otel yapılmak istenen Kargı Koyu davasında önemli gelişme

Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Kargı Koyunun, Özelleştirme İdare Başkanlığı tarafından otel yapılmak üzere imara açılmasının iptal davasında önemli bir gelişme yaşandı.


Özelleştirme İdaresi Başkanlığının Muğla-Datça’daki Kargı koyunun olduğu bölgeye otel yapılmasının önünü açan imar planı değişikliklerinin iptali istemiyle açılan davada bilirkişi heyeti bir rapor hazırladı.

HalkTV’den Hazal Ocak’ın haberine göre raporda heyet söz konusu alanın hiçbir şekilde yapılaşmaya açılmaması gerektiğini vurgulayarak yapılaşmanın bölgenin ekolojik ve tarihsel özelliklerinin bozulmasına neden olacağını anlattı. Heyet bölgenin yapılaşmaya açılması durumunda bölgedeki değerlerin geri döndürülemez şekilde yitirileceğini de vurguladı. Söz konusu alan aynı zamanda Özel Çevre Koruma alanı sınırlarında kalıyor.

Alanın 3 bin 672 metrekarelik kısmı Arkeolojik Sit Alanında, 48 bin 324 metrekarelik kısmı ise Doğal Sit Alanında yer alıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 5 Nisan 2021 tarihinde, Muğla, Datça’da Kargı koyunun olduğu bölgeye otel yapılmasının önünü açan büyük ve küçük ölçekli imar planlarında değişiklik yaptı. Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ile birlikte 41 davacı değişiklik kararına karşı değişikliklerin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı. Çevreciler dilekçesinde iklim krizini anımsattı ve bölgenin de 1. Derece Doğal Sit alanı olduğu ile 3. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak belirlendiğine dikkat çekti. Dilekçede deniz için hayati öneme sahip deniz çayırlarına da dikkat çekilerek inşa edilecek otellerin Kargı koyundaki tekne demirlemesini arttıracağını belirtti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı mahkemeye verdiği savunmada özetle “Özelleştirme kapsam ve programına alınacak taşınmazlar belirlenirken taşınmazlara ilişkin ayrıntılı bir araştırma çalışması yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonucu, söz konusu parselin bir kısmının planlı, bir kısmının plansız olduğu, herhangi bir fonksiyonu olmadığı ve atıl olduğu tespit edilmiştir” denilmesi dikkat çekti.

 ‘Turizm tesisi ile bölgenin korunması zorlaşır’

Danıştay 6. Daire Başkanlığında görülen davada bilirkişi raporu çıktı. Raporda bölgenin yapılaşmamış dokusuna, bölgedeki zeytin ağaçlarına, bitki örtüsüne ve bölgenin içinden geçen antik yol güzergâhına yer verildi. Raporda “bölgeye turizm alanı ve günübirlik tesis kullanımı getirilmesinin ve dolayısıyla alanın yapılaşmaya açılmasının bölgedeki değerlerin geri döndürülemez şekilde yitirilmesine neden olacağı” vurgulandı. Plan değişikliği ile öngörülen yapılaşmaların söz konusu alan içerisindeki 1. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ile zeytinlik alanların gerçek anlamda korunmasının zorlaştırılacağına dikkat çekilen raporda bölgeye otel gibi tesislerin yapılmasının alanın görsel değerini de olumsuz etkileyeceği anlatıldı.

‘Hiçbir şekilde açılmamalı’

Raporda bilirkişi heyeti özetle şu görüşe yer verdi:

“Sonuç olarak kurulumuz mevcut durumda ekosistem bütünlüğünü korumakta olan, deniz ile üç tarafından görsel ilişki kurabilen, içinden arkeolojik yürüyüş rotasının geçtiği dava konusu parselin hiçbir şekilde yapılaşmaya açılmaması görüşünde olup bu özgünlükleri dikkate almayan alanın ekolojik ve tarihsel özelliklerinin bozulmasına neden olacak dava konusu plan değişikliğimim şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarıyla bağdaşmadığı görüşündedir.”

‘Yaşama hakkı…’

halktv.com.tr’ye konuşan davacı avukatlarından Ali Kurt “Her şeyi doların yeşili olarak gören siyasi anlayışa karşı doğayı çevreyi ve dolayısı ile halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmaya sonuna kadar devam edeceğiz. Özellikle Muğla'da ve tüm Türkiye'de doğal yaşama ve kıyılardan yararlanma hakkımıza karşı başlatılan bu siyasi saldırıyı mutlaka püskürteceğiz" dedi.



Bu Haber 15.11.2022 - 14:05:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.