Otelciler turistten vergi alınmasına nasıl bakıyor?

Otelciler turistten vergi alınmasına nasıl bakıyor?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in gündeme getirdiği turistlerden vergi alınamsı önerisine otelciler ne diyor?


TurizmGüncel

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in turist vergisi açıklaması sektörde tartışılmaya devam ediyor. Muhittin Böcek, sezonda nüfusunun üzerinde ziyaretçi ağırlayan turizm kentlerinin mevcut kaynaklarla gerekli alt yapı yatırımlarını yapamadığını belirtmiş, turistlerden alınacak vergilerle belediyelerin rahatlayacağını ve gerekli yatırımları yapabileceğini ifade etmişti.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ve Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Ersin farklı görüşler dile getiriyor.

‘’Turist vergisi masaya yatırılıp konuşulabilir’’

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, prensip olarak şu anda dünyada böyle bir eğilim olduğunu belirterek, ‘’Avrupa’da pek çok şehir alt yapı yatırımlarını geliştirmek, tarihi ve kültürel mekanları korumak ve turiste daha iyi hizmet vermek amacıyla böyle bir vergi alıyor. Tam da bu konumların ışığında turist vergisi masaya yatırılıp konuşulabilir. Buradaki kritik konu, doğru modelleme.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Doğru bir planlamaya ihtiyaç var’’

Kaynağın nasıl toplanacağından kimler tarafından nasıl kullanılacağına kadar her aşamada doğru bir planlamaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Ayık, ‘’Turistten alınacak vergi caydırıcı olmamalı. Alınacak vergi destinasyonlara ve sezona gör değişkenlik gösterebilir. Örneğin daha fazla turist çekmek için bir destinasyon için daha az, aşırı kalabalıklaşan yeler için daha fazla vergi alabilirsiniz. Bu şekilde hem turizmi daha geniş alana yayar hem de sezonsallıktan kurtulabilirsiniz.’’ şeklinde konuştu.

ilgili_haber

‘’Belirlenecek oran caydırıcı olmamalı’’

Türkiye’nin hala turist sayısını arttırmak isteyen bir ülke olduğuna ve bu nedenle planlamayı iyi yapması gerektiğine dikkat çeken Ayık, ‘’Türkiye’de yılda 200 milyon civarında geceleme yapılıyor. Dolayısıyla direkt konaklama vergisi olarak uygulanması ortaya çok büyük rakamlar çıkarabilir. Bu nedenle ilk etapta ayak bastı parası olarak belirlenip sonradan konaklama vergisine de dönüştürülebilir. Yani bu ikisi bütünleştirilebilir. Ancak dediğim gibi, belirlenecek oran turisti caydıracak bir oran olmamalı.’’ uyarısında bulundu.

‘’Beldiyelerin en büyük sorunu alt yapı yetersizliği’’

‘’Günümüzde yerel yönetimlerin en büyük sorununun alt yapı yetersizliği ve alt yapının geliştirilmesi için yeterli kaynağa sahip olmaması’’ diyen Ayık, ‘’Dünyada, özellikle Kuzey Avrupa’da, tatil dönemi aynı. O da yaz ayları. Yaz döneminde yığıldığı için kapasite verimli kullanılamıyor ve kentlerin alt yapısı hep o yaz dönemindeki yoğunluğa göre yapılıyor. Halbu ki, yıla yayılsa, mevcut altyapı ile şu ankinden daha yüksek turist ağırlanabilir.’’ diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinatör olmalı’’

Turist vergisi söz konusu olduğunda bu işin koordinatörünün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın olması gerektiğini ifade eden TÜROFED Başkanı, ‘’Nihayetinde bu ülkede turizm planlamasını yapan her zaman Turizm Bakanlığı. Yerel yönetimler haklı. Ellerindeki imkanlarla sayısı ikiye üçe katlanan nüfusa hizmet vermek zorunda kalıyorlar. Aynı şey Antalya ve diğer resort destinasyonları için de geçerli. Bu ciddi bir iş ve ciddi bir şekilde modellenmeli ve her yıl masaya yatırılarak dönemin ihtiyaçlarına göre güncellenmeli. O zaman biz buradan çok büyük verim alabiliriz.’’ dedi.

‘’Dünya Turizm Örgütü’nün sunduğu çerçeveyle temellendirilmeli’’

Turist vergisine sıcak bakmalarının en önemli nedeninin sürdürülebilirlik olduğunu ifade eden Osman Ayık, ‘’Dünya Turizm Örgütü’nün 17 maddelik bir bildirisi var. Orada doğanın, çevrenin, tarihi kentlerin, kültürel değerlerin doğru kullanılmasına dönük uyarılar var. Dolayısıyla buna da bakmak gerekiyor. Bir şey yapılacaksa bunun Dünya Turizm Örgütü’nün oluşturduğu çerçeveyle temellendirilmesi gerekir.’’ açıklamasını yaptı.

Müberra Eesin: Turizm Fonu gündemdeyken bunun tartışılmasını doğru bulmuyoruz

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin ise Osman Ayık’la aynı fikirde değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk başta Turizm Geliştirme Fonu (TGF) olarak planlanan sonradan ismi Turizmi Geliştirme Ajansı (TGA) olarak değiştirilen yapılanmaya dikkat çeken Eresin, böyle bir yapılanma gündemdeyken turist vergisinin tartışılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

TGF dışında bir ayak bastı parasını kabul etmemiz mümkün değil

TGA kurulduktan sonra turistlerden ayak bastı parası alınmaması gerektiğini kaydeden Eresin, ‘’Oluşturulacak fona otellerin yapması öngörülen katkıya itirazımız var ancak Turizmi Geliştirme Ajansı’nı destekliyoruz. TGF/TGA dışında bir ayak bastı parasından bahsediliyorsa bunu kabul etmek çok mümkün değil. Konuyu iyi değerlendirmek lazım. Henüz TGF bile uygulanır hale gelmemişken, bu tür bir tartışmanın içinde olmayı doğru bulmuyoruz.’’ dedi.



Bu Haber 03.07.2019 - 11:22:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kerem 04.07.2019 - 11:15

    % 1 vergi onaylandı. Hem de cirodan! Bu rakam otelcinin karının ortalama olarak % 5 ine tekabül eder. Yani otelci fiyatını % 5 artırabilmeli ki bu vergiden zarar etmesin! Arttırabilir mi? Mümkün değil arttıramaz. Oteller şu anda bile oteline göre % 15 ile 40 arasında indirimlerle dolabiliyor! Koyulan her vergi otelcinin karından gider (Ayakbastı Parası dahil). Dolayısı ile Turistik bölgeler aldıkları turist sayısına göre hükümet tarafından ek ödenekle desteklenmelidir. Zaten bu kadar ucuza satarken her ne ad altında olursa olsun, ilave vergiyi doğru bulmuyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.