'Cumhurbaşkanının yetkisini kullanmasını bekliyoruz'

'Cumhurbaşkanının yetkisini kullanmasını bekliyoruz'
Antalya Dostlar Platformu'nun kahvaltılı toplantısına konuk olan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, turizmin anayasası olarak kabul edilen 2634 sayılı yasanın işlevsiz hale geldiğini, turizm sektörünün yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.


Toplantıda turizmle ilgili bir sunum yapan Osman Ayık, her şey dahil sistemini başarılı bir şekilde uygulayan Türkiye turizminin sürdürülebilirliği tartışması gerektiğini ifade etti. Fiyat/kalite dengesinde çıtanın yükseltmesi gerektiğine dikkat çeken Ayık, "Antalya'ya her gün 300 noktadan uçak geliyor. Bu avantajımızı iyi korumalıyız" ifadelerini kullandı.

"Turistin yüzde 60’ı iki kapıdan ülkeye giriş yapıyor"

Bu yıl Türkiye’nin 50-51, Antalya’nın ise 15-16 milyon ziyaretçi sayısına ulaşacağını kaydeden Ayık, "Bu konuda tek eksiğimiz turistin yüzde 60'ının iki kapıdan Antalya ve İstanbul'dan giriş yapmasının gelecek için çok iyi olmadığını söylemeliyim. Ayrıca biz de 2-3 pazara bağımlı gibiyiz. Pazar sayımızı mutlaka artırmalıyız" şeklinde konuştu.

"Böyle bir konaklama vergisi sdece Türkiye’de var"

Turizmcilerin cirosunun binde 75’ini Ajans payı olarak ödeyeceğini, bunun üzerine bi de yüzde 2’lik konaklama vergisi getirildiğini hatırlatan Osman Ayık, bu şekilde bir konaklama vergisinin Türkiye’den başka hiçbir ülkede olmadığını söyledi. Ayık, "Turistten ister al ister alma bana yüzde 2 konaklama vergisi ödeyeceksin deniyor. Konaklama vergisinin adının daha sempatik olması için Çevre Vergisi şeklinde adlandırılmasını istedik olmadı." dedi.

"Cumhurbaşkanının yetkisini kullanmasını bekliyoruz"

Avrupalı turistlerin bu vergiye alışık olduğunu, ancak bunun turistin tatil için gittiği kentlerde artan nüfus artışı nedeniyle alt yapı hizmetlerinde kullanıldığını hatırlatan Ayık, "Konaklama vergisi rekabet şansımızı azaltacak. Şimdi Cumhurbaşkanımızın yetkisini kullanarak bu oranı yüzde 1'e indirip, 2020'ye ertelemesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"2634 sayılı yasa işlevsiz hale geldi"

Turizmin anayasası olarak kabul edilen 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun işlevsiz hale geldiğine dikkat çeken Ayık, bu yasanın mutlaka güncellenmesi gerektiğini belirterek, "Bu güncelleme tadilatlarla değil, bizi geleceğe taşıyacak bir felsefe ile ve tümüyle ele alınmalı, yeniden yazılmalı ve sektörün önü açılmalıdır" dedi.



Bu Haber 25.11.2019 - 15:37:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.