Ömer İsvan açıkladı: Servotel otel işletmeciliğine soyunuyor

Ömer İsvan açıkladı: Servotel otel işletmeciliğine soyunuyor
Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan otel işletmeciliğine başlayacaklarını açıkladı.

 
Savaş Daş - TurizmGüncel

Hilton Bomonti Otel'de bir basın toplantısı düzenleyenServotel Yönetim Kurulu Başkanı  Ömer İsvan iş anlamında çok fazla benzeri olmayan, hibrit bir danışmanlık sistemin entegrasyonundan oluştuğunu ve 30 yıl önce Londra’da kurulduğunu ifade etti. İsvan, " Türkiye’nin gelişim dönemi ile birlikte 11 yıldır da İstanbul’da faaliyetteyiz. Sadece ofis açma anlamında değil, şirketin ana güdümü İstanbul’a taşındı." dedi.

KNOW - WHAT'A ÖNEM VERİLMİYOR
 
Servotel'in işlerinin yüzde 99'luk bölümünün daha projenin ilk başından başlayan danışmanlık hizmetlerinden oluştuğunu belirten Ömer İsvan, "İşimizin büyük bir bölümü know-how. Ancak işin-know what tarafına pek önem verilmiyor. “Şurada 5 yıldızlı otel yapacağız ve sizinle çalışmak istiyoruz” diyen müşteriye, “Orada neden 5 yıldızlı otel yapmak istiyorsunuz" sorusunun çoğu zaman yanıtı olmuyor. Biz yatırımcıya, 'Burası ofis olur, burası otel olur, burası karma proje olur' diyoruz ve devamındaki tüm süreçlerin yönetimi ve projeye kimlik kazandırma işini de biz yürütüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"ŞU ANDA 18 TANE TURİZM PROJESİ YÜRÜTÜYORUZ"

Servotel Corporation'ın Türkiye ofisiyle şu anda 2 milyon 500 bin metrekarelik projeye danışmanlık verdiklerini ifade eden  Ömer İsvan, önümüzdeki iki yıl içinde Moskova’dan Montenegro’ya, Bakü’den New York’a 12 yeni destinasyonda 18 farklı projede turizm tesisi geliştirme ve markalama konusunda danışmanlık vereceklerini söyledi. Servotel Corporation olarak gayrimenkul ve turizm sektörlerine verdikleri hizmetlerle önemli bir ihtiyacı karşıladıklarını ifade eden İsvan, “Servotel bir projeye arazinin tedarik edildiği ilk günden, hatta bazen tedarik öncesinden itibaren fizibilite, değerleme, proje geliştirme, konsept yaratımı, markalama, yönetim ve pazarlama danışmanlığı veriyor. Başta Türkiye olmak üzere Doğru Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya, CIS ülkeleri, Hint Okyanusu ve Amerika’nın da dâhil olduğu bir coğrafyada yatırım ve geliştirme danışmanlığı verdiğimiz projelerimiz var”  dedi

İsvan konuşmasının devamında şunları belirtti:

OTEL İŞLETMECİLİĞİNE BAŞLIYOR

 "Özellikle de bu sene, eski bir iş konumuz olan, otel işletmeciliğine geri dönüyoruz. Zincir otelciliğin doğduğu yer ABD. Bunun üç ayağı var: Mal sahibi, işletmeci ve marka. Eğer yatırımcı ehil değilse ve marka standartlarına haiz değilse, markalar yatırımcıya, 'kendine bir işletmeci bul' diyor. Müşteri bir marka otele gelir, kalır ve gider. İşletmecisini bilmez, sadece kaldığı zincir markayı bilir. Müşteri Hilton’a gelir ve Hilton’dan kalır. Yatırımcı, artık bağımsız bir danışmanlık şirketini yanında görmek istiyor. Biz de bu noktada, işletmecilik alanında faaliyetlere başlayacağız" 

Servotel'i 30 yıl önce Londra'da ilk kurduğumuzda özellikle Avrupa'da münferit oteller için 'Beyaz Etiketli İşletme' modellemesi yaptıklarının altını çizen Ömer İsvan, Bu modellemeyi yeniden gündeme almalarında neden olan iki ana sebebi şöyle açıkladı:

"ZİNCİR MARKALAR EHİL İŞLETMECİ İSTİYOR"
 
“Birinci nedenimiz büyük uluslararası markaların özellikle daha üst segmentte franchise vermek isteyip ancak yatırımcıların ehil işletmecisi olmadığından dolayı verememesiydi. Buna paralel olarak da yatırımcıların da bir taraftan markayı isteyip diğer taraftan işletmenin daha fazla kontrol edebileceği, daha yoğun üst düzey hizmet alabileceği bir firma tarafından veya bu firma desteği ile kendisi tarafından yapılmasını istemeleridir." 

"İkinci nedenimiz ise yeni trendlerde insanların seyahat ederken daha özgün yerlerde kalmak istemesine uygun arz yaratmak istemeleri, özgün ve bağımsız, kendi markasını yaratabilecek nitelikte otel yapmak isteyen yatırımcıların konsept ve geliştirmeye ek olarak işletme ve pazarlama ihtiyaçlarının oluşmasıdır.”
 
"Zincir oteller yokken bireysel oteller vardı.  Sonra zincir furyası başladı ve bağımsız otel sahibi olmak zorlaştı. Zincirlerle rekabet edemiyorsunuz. Bu da teknolojinin gelişmesinden kaynaklandı.  Ancak gelinen süreçte teknolojinin tabana yayılması ve insanlar arasında iletişimin artmasıyla, isimsiz otelle de kendini pazarlayabiliyor. Durum, bireysel ilişkilere döndükçe, sadece kendi adıyla yaşayan bireysel otellere gün doğdu. Tercihler de bu yönde. Kalıpların dışına çıkmak, farklılaşmak eğilimleri de bunu besleyen etkenler."
 


Bu Haber 04.06.2014 - 12:28:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.