OECD: Türkiye bu yıl yüzde 6.8 büyüyecek

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, bu yıl içinde yayımladığı ikinci küresel büyüme raporunda, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 6.8’lik bir büyümeye imza atacağını, gelecek yıl için büyüme tahmininin yüzde 4.5 olduğunu belirtti.


Paris merkezli  Ekonomik İşbirliği ve  Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'de gayri safi milli hasılanın 2010 yılında yüzde  6,8, 2011 yılındaysa yüzde 4,5 oranında artacağı tahmininde bulundu. OECD bugün açıkladığı “Ekonomik Görünüm Raporu”nun Türkiye bölümünde,  “2009 yılının ikinci çeyreğinden bu yana gerçekleşen iyi ihracat performansıyla,  ekonominin keskin bir sıçrayış gösterdiği” yorumunu yapıldı.

Raporda bununla birlikte, yeni yaratılacak istihdamın, giderek artan iş gücü talebini güçlü bir şekilde karşılamayacağı belirtilerek, “işsizlik oranının gelecekte artacağı uyarısı” yapıldı. “Dikkatli bir şekilde uygulanan makro ekonomi yönetiminin, içerde ve dışarıda güven tesisinin gelişmesine katkı yaptığı” ifade edilen raporda, “devam  eden mali şeffaflık sürecinin de bu eğilimi teyit etmesinin beklendiği” ifade  edildi. Raporda, sürdürülebilir ekonomik istihdamın güçlendirilmesi ve rekabet  gücünün artırılması için iş pazarındaki reformların gerekli olduğu vurgulandı.

OECD UYARDI

OECD raporunda, rekabet gücü ve ihracattaki yükselişin  sürdürülebildiğinde, 2010 ve 2011 yılı için yapılan gayri safi milli hasıla  oranlarındaki artışın daha da artabileceği belirtilen raporda, seçim öncesi ve  makro ekonomik belirsizliklerin, güveni zedelemesi veya iş dünyasında rekabet  gücünün yavaşlaması halinde, bu yapılan tahmin oranlarının düşebileceği uyarısı  yapıldı.

İşsizlikle ilgili bölümünde, yeni iş gücü ve istihdam yaratılmasına  rağmen, işsizlik oranının yüksek olacağı uyarısı yapıldı ve iş dünyasında daha  esnek ve yeni kuralların gerekli olduğu ifade edildi. Kentlerde işsizlik oranın yüzde 17 ve yine kentlerdeki işsiz genç çalışan  oranının yüzde 27 civarında olduğu tahmininde bulunan rapor, bu oranların  düşürülmesi için çalışma hayatında temel reformların gerekliğine atıfta bulundu.

Raporda, gayri safi milli hasıla içindeki rolü göreceli olarak az olsa  bile, Türkiye'deki konjoktürel gelişmelerde ihracat performansının oynadığı role  dikkat çekildi. (Hürriyet)


Bu Haber 26.05.2010 - 13:08:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.