TatilBudur 2020’de nasıl bir strateji izleyecek?

TatilBudur 2020’de nasıl bir strateji izleyecek?
Tatil Budur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, şirketin 2020’y nasıl planladığını anlattı. 2020’de sayı ve ciro yerine verimliliğe odaklanacaklarını belirten Çubuk, iç pazarda bu yıl büyüme yaşanacağını ifade etti.

TurizmGüncel

2019 sezonunun alışılagelmiş tüm sezonlardan farklı olduğunu belirten TatilBudur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, ‘’2019 yılına girerken oteller nezdinde ciddi bir fiyat artışı oluşmuştu. Ocak-şubat aylarında yurt dışı pazarlardan gelen yüksek talep sinyalleri nedeniyle fiyatlar bir ur daha arttı. Dolayısıyla 2019’da iç pazarda rezervasyon sayıları daraldı.’’ dedi.

2019’daki daralmadan TatilBudur da nasibini aldı

Sektördeki diğer oyuncular gibi kendilerinin de bundan etkilendiğini belirten Mustafa Kemal Çubuk, 2019 yılında yolcu sayısı açısında yüzde 7 gerileme yaşadıklarını ifade etti. Fiyatlardaki artış nedeniyle ciro bazında büyüme gösterdiklerini söyleyen Çubuk, 2019’un TatilBudur’un yolcu sayısı bazında gerilediği tek yol olduğunu belirtti.

‘’Yüksek sezonda otellerde boşluk yaşanabilir’’

İçinde bulunduğumuz ayların (kasım-aralık) yurt dışı talebinin en yüksek ve en iyimse okunduğu tarihler olduğuna dikkat çeken Mustafa Çubuk, ‘’Ama ilerleyen zamanlarda, özellikle ocak-şubat aylarında bunlar biraz daha normalize oluyor. Geçen yıl Rusya ve Avrupa pazarlarında beklenen ve gerçekleşen rakamlara baktığımızda, aslında her şeyin kendi sınırları dahilinde belli bir yere kadar ilerleyebildiğini görüyoruz. Hatta buna göre pozisyon alan bazı otellerimiz belli dönemlerde de boşluklar yaşadılar. Çünkü belli bir noktadan sonra iç pazara dönük fiyat oluşturma ve reaksiyon alma şansını kaybediyorlar.’’ şeklinde konuştu.

‘’İç pazar belli oranda büyüyecek’’

2020 yılında pazarlar bazında çok ciddi bir büyüme işareti görmediğini söyleyen Çubuk, ‘’2019’dan farklı olarak ne maliyetlerimiz çok daha iyi duruma geldi, ne de fiyatlar çok daha iyi olacak. Ancak 2019’dan edilinilen deneyimlerle, 2020’de elbette daha fazlası yapılacaktır. Ben iç pazarın da belli bir miktarda büyüyeceğini düşünüyorum. Şu anda erken rezervasyon rakamları çok yüksek ama sezon geneline yayıldığında marjinal değil ama belli oranlarda büyüme olacağını, hatta bu sene en konforlu büyüme sağlanacak alanın da iç pazar olduğunu düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.

2019’da tatile çıkmayanlar 2020’de çıkacak’’

2019 yılında yaptıkları araştırmada hiç seyahate çıkmayan, seyahat planlaması yapmayan ciddi bir kesimin olduğunu gördüklerini ifade eden Mustafa Çubuk, ‘’Şimdi o insanlar, kimisi erken alarak kimisi tatil tercihini değiştirerek, bu sene tatil alabileceğini düşünüyor. Öte taraftan, bu yıl geçen yılki gibi bir fiyat artışı gerçekleşmeyecek. İnsanların kullandığı hemen her ürünün fiyatı yeniden realize oldu ve buna alıştılar ve geçen sene tatile gitmeyenlerin de tatile gitmesiyle kesinlikle iç pazarda bir büyüme olacağını düşünüyorum.’’ dedi.

‘’Ciro ve sayı yerine verimliliğe odaklanacağız’’

TatilBudur’un 2020 yılında hedeflerin başına karlılık ve verimliliği koyduğunu açıklayan TatilBudur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, ‘’Verimliliği esas alarak tüm ünitelerimizi gözden geçirdik ve ona göre yapılandırdık. Dolayısıyla bu sene bizim için yolcu sayısı ve cirodan daha önemli olan şey, verimli işler yapmak olacak. Sahip olduğumuz anlaşma adetlerinde de çok büyük artışlara gitmedik. Daha kontrollü bir 2020 hazırladık. Bunun sebebi, birlikte çalıştığımız otellere dönük performansımızın da artmasını istememiz. Sürekli büyüyen bir pazar beklentisiyle genişlediğiniz zaman, hem siz hem de partnerleriniz bundan nasibini alıyor. Bu nedenle 2020’yi kontrollü ve verimli bir yıl şeklinde planladık.’’ şeklinde konuştu.

Teknoloji alanında 2 yıldır yatırım yaptıkları bazı ürünleri devreye sokacakları bilgisini paylaşan Mustafa Çubuk, bunların da etkisiyle daha verimli ve daha performanslı bir yıl geçireceklerini söyledi.



Bu Haber 02.01.2020 - 15:31:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ayşegül Kaplan 09.06.2021 - 12:34

    Sayın Çubuk, ’Ciro ve sayı yerine verimliliğe odaklanacağız’’ demişsiniz. Bu yüzden mi kapalı otellerin satışını yapıp bizi mağdur ettiniz. Üstelik otelin kapalı olduğunu tesadüfen öğrendim. Ben aradım sizi ve sordum kapalı olabilir mi diye. Defalarca aramama rağmen bana geri dönen bilgi veren olmadı. Sizi şikayetvar.com'a şikayet edeceğim deyince lütf edip 5 dk içinde aradılar rezervasyonuma (otel girişine) 5 gün kala. Marka adınızdaki "tatil" sözcüğünün yaptığı tüm pozitif çağrışımlardan çok uzaksınız. Zahmet, güvensizlik ve üstelik dolandırıcılık çağrışımı yapıyor markanız. Çoluk çocuk çadır kampına gitmek bile daha az zahmetlidir. Aldığım en kötü, en değersiz ve aldatılmış hissettiren seyahat hizmeti. Bin bir uğraşla ve fark ödeyerek yeni rezervasyon yapmak zorunda bırakılmış olmamın sizin müşteri hizmetlerinize göre hiç bir önemi yok. Açıklama ve özür beklediğimi buradan da ifade ediyorum. Benden ve bu tatili LGS'ye girdiği için ödül olsun, rahatlasın diye hediye ettiğim oğlumdan özür dilenmeli ve açıklama yapılmalıdır. Bize satılan otel oğlumun önceden bildiği ve özellikle istediği oteldi. Sizin yüzünüzden sözünü tutamayan anne oldum. Tatil bu mudur?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.