Murat Kızılsaç ANEX Grubunun Almanya hedefini açıkladı

Murat Kızılsaç ANEX Grubunun Almanya hedefini açıkladı

ANEX Tour Almanya ve Doğu Avrupa Müdürü Murat Kızılsaç, ITB Berlin Turizm Fuarında Almanya’daki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Şubat ayında rezervasyonların düşmesinin asıl nedeninin deprem değil erken rezervasyon indirimlerinin geri çekilmesi olduğunu kaydeden Kızılsaç, bu durumda satışların 2022 gibi olamayacağını, satışların son dakikaya kalacağını ifade etti.


Turizm Güncel – Berlin

ANEX Tour Almanya ve Doğu Avrupa Müdürü Murat Kızılsaç, ITB Berlin Turizm Fuarından Turizm Güncel’e açıklamalarda bulundu.

“Rezervasyonların durma sebebi deprem değil”

Şubat ayında rezervasyonların durma sebebinin deprem değil, otellerin erken rezervasyon (EB) dönemindeki yüksek talebi görüp erken rezervasyon indirimlerini geri çekmesi olduğunu belirten Murat Kızılsaç, “ITB Berlin Turizm Fuarında görüşmeler verimli geçiyor. Otelci tarafına anlatmaya çalışıyoruz. EB indirimlerinden dolayı ocak ayında satışlar çok iyi gidiyordu. İnsanlar iyi satış yapınca bu sanki hiç bitmeyecekmiş gibi düşündü. Normalde Mart ayının 15’ine kadar bu devam eden EB indirimleri Şubat ayından itibaren geri çekilince satışlar bir anda kesildi. Üzerine deprem felaketi yaşanınca da herkesin yorumu ‘Satışlar depremden dolayı düştü’ oldu. Ama öyle değil.  Çünkü sadece Türkiye'de değil, İspanya, Yunanistan'da da satışlar düştü. Bunun anlamı şu. Bu sene Almanya ve Rusya gibi diğer pazarlar da dahil fiyat hassasiyeti olan bir döneme girdik. Son dakikaya geçeceğiz. Şubat biterken 27-28 Şubat’ta da satışlar arttı.  Fiyatlar yine Martta yükselecek ve yavaştan son dakika dönemine geçeceğiz. Marttan sonra buna göre plan yapmak lazım." dedi.

“Aynı sayıda turist gelir ama son dakika gelir”

Bu sezon bir önceki seneye göre aynı sayıda turist gelse de son dakika rezervasyonlarıyla geleceğini belirten Kızılsaç, “Üç sene aradan sonra bu yıl bir fuar merakıyla geldi. Tabii ki yoğun görüşmeler var. Herkes ‘Önümüzdeki dönemde ne yapacağım?’ diye geldi. Bu zaten geçmişte de böyleydi. Çok da farklı bir sezon olmayacak. Moskova ve Almanya fuarları Mart fuarlarına kadar belirleyici oluyordu otelcilerin fiyat politikalarında. Onu belirliyorlar şu anda. Ona göre fuardan sonra kimin ne karar verdiğini göreceğiz.  Ama satışlar 2022 gibi olmayacak. Aynı sayıda turist gelir ama son dakika gelir.” ifadelerini kullandı.

“Paket ortalamamız 2019’a göre yüzde 34 arttı”

2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşına rağmen paket ortalamalarının arttığını kaydeden Murat Kızılsaç, “Şimdi bir belirsizlik içinden çıktık. 2022 yılının haziran ayından sonra bir hareketlilik başladı. Bunun nedeni de şu: Pandemi döneminde tatile gidemeyen insanlar 18 ay boyunca tatile para biriktirdiler. Gittikleri tatilden de bir şey anlamadılar. Savaş nedeniyle rezervasyonlarımız bir hafta etkilenmişti. Sonrasında savaşa rağmen 120 gün ortalamayla sattık. İnsanlar cebinde olan parasıyla iyi bir tatil alalım mantığıyla geldiler. 2019 yılına göre bizim paket ortalamamız yüzde 34 arttı. Ama 2022’de ağırlıklı 5 yıldız sattık. 2023’te artık 3-4 yıldızlı oteller de devreye girecek. Dolayısıyla fiyata bakan bir müşteri var. Tatilini yine yapacak olan müşteri var.  Ocak ayında satışların iyi olmasının nedeni müşterilerin gitmek istedikleri otellerin en uygun fiyatının olduğunu düşünerek satın almasıydı. Ama bundan sonrası son dakikaya kalacak.” şeklinde konuştu.

“Tatilcilerin güveni kırılıyor”

Son dakika rezervasyonlarda bazı otellerin erken rezervasyon döneminden daha düşük fiyat politikası uyguladığını bu nedenle tatilcilerin güveninin kırıldığını belirten Kızılsaç, “Otelcilik tarafında şöyle bir şey var; doğru zamanda doğru fiyatı belirleyen zarar etmez. Ama bunu iyi hesap edemeyen büyük ihtimalle EB’den daha aşağı inecek son dakikada. Kimisi diyecek ki yüzde 70 doluluğu yakaladım, fiyatımı indirmem, bu şekilde devam edeyim. Bir yandan da personel sorunu var bazı otellerde. Yüzde 100 doluluklara girmek istemeyecekler. Kimisi de diyecek ki, benim doluluğum hala daha yeterli değil. Fiyatı ineyim, müşteriyi toplayayım. Bu sefer EB’nin altına inecek. Bu da neyi getiriyor? Bir sene sonra müşteriye olan güveni yıkıyorsunuz. EB’de en iyi fiyatı vereceğim dediğiniz müşteriyi cezalandırıyorsunuz. Bir sene sonra EB alamıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

“ANEX olarak 2022’de yaptığımız sayıyı üç katına çıkarmayı planlıyoruz”

ANEX’in 2023 planlarını da açıklayan Kızılsaç şu ifadeleri kullandı:

ANEX olarak 2022’de yaptığımız sayıyı üç katına çıkarmayı planlıyoruz. 1 milyon paks Türkiye dedik. Şu ana kadarki satışlara bakarsak 700 bini yakalayacağız. Bunu bir milyona nasıl taşıyacağımız son dakikada belli olacak. Kurduğumuz hava yolu da tabii ki bunda etkili. Almanya kapasitenin yüzde 30’unu kendi hava yolumuzla taşıyacağız. Geriye kalan yüzde 70’i de diğer hava yolu partnerlerimizle gerçekleştireceğiz. Diğer destinasyonlarda da toplamda 580 bin paks planlamıştık. İspanya ikinci, Yunanistan ise üçüncü sırada olacak. Biraz da kışı ayırırsak orada da Mısır 500 bin rakamlarını yakalamamızı sağlayacak.

“Hiç açamadığımız destinasyonları açmaya başladık”

Bu yıl Maldivler, Şeyseler, Tayland gibi destinasyonları da satışa açtık. Özellikle Maldivler satışları iyi gidiyor. Rakamları yakalayabileceğiz gibi gözüküyor ama son dakika çok belirleyici olacak. İşin son dakikaya sıkışması hem operatöre hem otelciye stres yapar. Bunu nasıl yöneteceğiz ve pandemiden sonra tekrar eski durumları yönetebilecek hale gelecek miyiz bilmiyorum ama herkesin beklentisi farklı. İspanya’daki otel diyor ki yüzde 65 dolulukla gitmek benim için avantaj, Türkiye’deki diyor ki yüzde 80 benim için iyi, kimisi diyor ki yüzde 100’ü yakalamam lazım. Bu genelde otelcilerin belirleyeceği bir şey aslında. “

“Türkiye Almanya pazarında 2022’nin yüzde 15 üzerine çıkar”

2023 yılında Türkiye’nin Almanya pazarında 2022’nin ancak yüzde 10-15 üzerine çıkabileceğini kaydeden Kızılsaç, “Bunun nedeni şu: Geçen sene 5 yıldızlı oteller yoğunluklu satıldı. Bu sene 3-4 yıldızlar da satılacağı için sanırım sayı yüzde 10-15 üzerine çıkar.” dedi



Bu Haber 10.03.2023 - 15:32:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Başarılar

    Ertuğrul Karagülle 11.03.2023 - 10:41

    Değerli dostum, Türk turizmi için göstermiş olduğun çabalarına ve emeğine sağlık.Başarılarının devamını diliyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.