Murat Kızılsaç açıkladı: İşte ANEX’in getirdiği Alman turist sayısı

Murat Kızılsaç açıkladı: İşte ANEX’in getirdiği Alman turist sayısı

ANEX Grubunun Almanya ve Doğu Avrupa Müdürü Murat Kızılsaç, 2023 sezonunu ve 2024 beklentilerini Turizm Güncel’e değerlendirdi. Almanya’da sezonun güzel geçtiğini ve karlı kapatıldığını kaydeden Kızılsaç, bölgede büyümeye devam edeceklerini belirtiyor.


Savaş Daş – Turizm Güncel

ANEX Grubu, Avrupa’daki enflasyonist ortama ve Türkiye’deki olumsuzluklara rağmen Avrupa pazarlarında başarılı bir sezon geçirdi.

Almanya pazarında yüzde 50 büyüdü

Almanya pazarında sezonun güzel ve karlı geçtiğini belirten ANEX Grubunun Almanya ve Doğu Avrupa Müdürü Murat Kızılsaç, aynı zamanda kapasite de artırdıklarını kaydetti. Kızılsaç, “Almanya’da yolcu sayısında yaklaşık yüzde 50 büyüme oldu. Buna paralel olarak ciromuz da arttı. Kişi başı ortala gelir de yüzde 10-15 civarında artış gösterdi. Almanya’da gayet güzel bir sezon geçirdik.” diye konuştu.

 “Türkiye’ye 700 bin Alman turist getirdik”

ANEX Grubunun Avrupa pazarlarında ne kadar yolcu sayısına ulaştığı ile ilgili bilgi veren Murat Kızılsaç şu noktaların altını çizdi:

Biz kendi hava yolumuz MGA ile uçuşlara başlayıp büyütme hedefimiz vardı ancak her hava yolunun yaşadığı şeyi biz de yaşadık ve gelecek iki uçağımız gecikti. Gecikince de kapasiteyi düşürdük. Diğer hava yollarında ise bizim düşürdüğümüz kadar kapasite artışı yaşanmadı. Dolayısıyla bizim sayılarımız temelde benim de hedeflediğim 700 bin rakamında kaldı. Bu Türkiye’ye götürdüğümüz misafir sayısı. Geçen senenin neredeyse yüzde 65-70 üstünde, çok iyi bir sayı yakaladık.” dedi.

"En fazla Neckermann büyüdü, her 100 Alman turistten 20’sini ANEX Grubu getirdi"

Yeniden ayağa kaldırdıkları Neckermann başta olmak üzere, tüm markaların büyüdüğünü kaydeden Murat Kızılsaç  “Geçen yıl Neckermann’ın oyuna yeniden döndüğü yıldı. Motoru çalıştırma, ısıtma işi geçen sene halloldu. Bu sene onun üstüne ilave edecektik ama beklediğimizin çok daha üstünde bir büyüme kaydettik. Neckermann’daki artış tabi ki diğerlerinin (Öger Tours, ANEX Tour, Bucher Reisen) çok üstünde. Hedefimiz Neckermann’ın grubun içinde yüzde 20’lik bir paya ulaşmasıydı ve onu da yakaladı. Sadece Neckermann’ın değil, genel olarak ANEX Grubunun pazar payı da arttı.

2022 yılında yüzde 14 olan ANEX Grubunun Almanya pazarındaki Türkiye destinasyonu payını bu yıl yüzde 20’ye çıkardıklarını açıklayan Murat Kızılsaç, “Bu yıl Almanya’dan Antalya ve Ege’ye tatile gelen her 100 Almandan 20’sini dört markayla biz getirdik.” ifadelerini kullandı.

“ANEX Tour bilinen ve güvenilen bir marka haline geldi”

Avrupa’da işin profesyonel bacağında sadece Öger Tours, Neckermann ve Bucher Reisen’in değil, ANEX Tour’un da bilinen, inanılan ve güvenilen bir marka haline geldiğini bildiren Murat Kızılsaç, bunun 2024 yılında da devam edeceğini söyledi. Şu anki satışların geçen yılın olmadığını anlatan Kızılsaç “Tabi rezervasyonlarda ocak ayı önemli. Ama acente artık ANEX ürünlerini satarken gereksiz sorular sormuyor. Eskiden kafalarında soru işaretleri vardı. Kuruluş aşamasında yaşadığımız sorunları tam toparlayalım derken pandemi başlamıştı ve bu nedenle özellikle pandemi döneminde korkmuşlardı bizden. Pandemiyi iyi yönettiğimiz ve sağlıklı bir şekilde atlattığımız için o güven hızlı bir şekilde yerine oturdu. Bu sene de bunun meyvelerini topladık.” yorumunu yaptı.

“Acentelere en fazla önem veren tur operatörüyüz”

Murat Kızılsaç “Klasik acentelerin hala önemli bir yer tuttuğu Almanya turizm pazarında ANEX Grubunun seyahat acenteleriyle ilişkilerinin nasıl olduğu’ yönündeki soruya ise “Tur operatörlerinin içinde seyahat acentelerine en fazla önem veren tur operatörüyüz. Zaten o sayede satış alabiliyoruz. Diğer operatörlerin direkt kendi satış kanalları üzerinden satma, müşteriye direkt ulaşma çabaları varken biz acentelere önem veriyoruz. Zaten piyasaya bakarsanız, online şirketler rezervasyonların yüzde 60’ını alıyor. Seyahat acentelerinin satışlarda ortalama payı yüzde 40 iken, bizdeki payı yüzde 40’tan fazla.” yanıtını verdi. 

“Polonya’ya MGA ile girdik, yolcu sayımızı 6 kat artırdık”

Şirketin son yıllarda Türkiye’nin en hızlı gelişen iki pazarı durumundaki İngiltere ve Polonya’daki faaliyetleri ile ilgili de bilgi veren Kızılsaç şu noktaların altını çizdi:

Orex Travel (önümüzdeki dönemde ANEX de olacak) ile faaliyet gösterdiğimiz Polonya’da yolcu sayımız 2022’den 2023’e 6 kat arttı. Önceki senelerde diğer hava yolu şirketlerinden aldığımız charterlarla uçtuğumuz Polonya’ya MGA’nın kendi uçaklarıyla girdik. Kendi uçaklarımızın devreye girmesiyle sayılar hızla arttı. Polonya’dan uçtuğumuz destinasyon sayılarını artırdık, ofisimizi büyüttük ve 2024’te direkt satış ofisleri açacağız. Polonya pazarında bir büyüme var ve sanırım 2024 yılında da aynı seviyeyi korur. Oradaki kapasitemiz 200 bine dayandı ve 2024’te de bunun altına inmez. Tabi bu sayının tamamı Türkiye değil, yüzde 70’i Türkiye.

“İngiltere’de hazırlık süreci biraz uzadı”

İngiltere’de ise hazırlıklar biraz uzadı. İngiltere pazarında Neckermann ve ANEX markalarımız aktif. Şu anda teknik olarak işin B2C dediğimiz kısmı hazır. İngiltere’de bundan sonra paks sayısını artırarak 2024’te kademe kademe ilerlemeyi planlıyoruz.

“Almanların ‘20-30 euro fazla olsun ama şu olsun’ dediği dönem kapandı”

Peki Avrupa turizm pazarlarında nasıl bir 2024 fotoğrafı görünüyor? Murat Kızılsaç, 2024 sezonuna ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:

"2024 yılında Avrupa’da genel olarak kapasitelerde artış olmayacak. Aşağı-yukarı 2023 sezonuna benzer bir sezon yaşayacağız.

Öte yandan Avrupa’da devam eden ve önümüzdeki birkaç sene de çözülmesini beklemediğim enflasyonist ortamdan dolayı Avrupalılar biraz daha fiyat odaklı olmaya başladı. Eskiden Avrupalıların, özellikle de Almanların ‘20-30 euro fazla olsun ama şu olsun’ dediği dönem kapandı. Hatta bazı ailelerin çocuklarını yakınlarının yanına bırakarak tatile yalnız gitmeye başladığını duyar olduk.  Kış operasyonları zayıfladı. Artık insanlar yılda iki kere değil bir kere tatile gitmiyor. Artık insanlar büyük ihtimalle yılda birer haftalık iki tatil yerine, biraz daha uzun tek bir tatile çıkacaklar. Yani süresi uzayacak diye düşünüyorum. Özellikle de erken rezervasyon satışlarında bu olur. Ancak sok dakika satışlarında yine 7 günlük tatile giderler. Şu andaki satış seviyesi geçen senekinin altında değil ancak daha net konuşmak için ocak ayını beklememiz gerekiyor.

“Avrupalılar ocak ayında ödeyecekleri gaz ve elektrik faturalarını bekliyor”

Çünkü Avrupalıların yılda bir kere ödeme yaptıkları gaz ve elektik gibi giderlerin ödemeleri ocak ayında yapılıyor. O ödemeler yapıldıktan sonra insanlar tatil bütçesini hesap etmeye başlıyor. O nedenle ocak ayında erken rezervasyon satışları yoğunlaşıyor ve sonrasında düşüyor. Biz geçen sene şubat ayında yaşanan rezervasyon düşüşünü depreme bağladık ama bence deprem değildi. İnsanlar ‘en uygun fiyata tatili alayım’ diyerek rezervasyona koştu ve sonrasında satış düştü. Geçen yıl şubatta satışı düşen tek ülke Türkiye değildi; İspanya ve Yunanistan satışları da düşmüştü.

 “Yeni fiyat artışını kaldırırlar mı bilmiyorum”

Geçen yıl otelcilerin yaptığı yüksek fiyat artışları psikolojik baskı oluşturdu insanların üzerinde. 2024 yılında insanlar bu fiyatlara alışacaklar ama üstüne bir artış daha gelirse bunu kaldıracaklar mı bilmiyorum. Geçen seneki kadar olmasa da bazı otellerde yine artışlar duyuyorum. Bazı otellerde yüzde 10-15 artış var. Bazılarında yok. Geçen yıl satan oteller bir miktar artış yaptı. Geçen yılki kontrat fiyatından satamayanlar fiyatı artırmadı. 2024 sezonuna dönük olarak piyasanın bir çizgide hareket ettiğini görmüyorum.



Bu Haber 10.11.2023 - 15:33:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.