Münci Karakaya’dan İngiltere yorumu: Nehir bu tarafa doğru akıyor

Münci Karakaya’dan İngiltere yorumu: Nehir bu tarafa doğru akıyor
MTS Globe Türkiye Genel Müdürü Münci Karakaya, 2019 sezonunda İngiltere pazarının nasıl olacağı ve Jet2’nun Türkiye planlamaları ile ilgili TurizmGüncel’de değerlendirmelerde bulundu.


TurizmGüncel

2018’in toparlanmanın başlangıcı olduğunu asıl toparlanmanın 2019’da gerçekleşeceğini belirten MTS Globe Türkiye Genel Müdürü Münci Karakaya, ‘’Sıçrama yapacak mıyız? Açıkçası ben yüzde 25 civarınd bir pozitif gelişme bekliyorum. Rusların ne yapacağı belli değil. Faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz Almanya, Hollanda, İsviçre İngiltere gibi pazarlara baktığımızda, bu pazarlarda yüzde 20-25 büyümenin mantıklı olacağını düşünüyorum.’’ dedi.

‘2019’DAKİ ZAMMI 2020’DE YAPMAK ZOR’’

Karakaya, yolcu sayısındaki artışın fiyata ne şekilde yansıyacağı şeklindeki sorumuza ise, ‘’2018’den 2019’da bir zam yapıldı ancak 2019’dan 2020’y aynı zam oranları geçerli olur mu bilemiyorum. Bu biraz da talebe bağlı ama ben yine 2019’da yapılan zammın 2020’de yapılamayacağını düşünüyorum. Çok büyük bir talep patlaması olması lazım ki fiyat artışı bu şekilde devem etsin. Sonraki sezonda daha düşük fiyat artışlarının geçerli olacağını düşünüyorum.’’ yanıtını verdi.

‘’AKDENİZ ÇANAĞINDA EN BÜYÜK GELİŞMEYİ TÜRKİYE GÖSTERDİ’’

İngiliz tur operatörü Jet2 Holidays’in Türkiye’ye nasıl baktığı konusunda da değerlendirme yapan Karakaya şunları söyledi:

‘’Burada biri teknik biri şahsi olmak üzere iki değerlendirme yapılabilir. Jet2 yönetimi Türkiye’ye çok büyük değer veriyor. Diğer taraftan, Türkiye’nin kendi dinamikleri dolayısıyla da bir gelişim söz konusu. 2018’den itibaren Akdeniz çanağında en büyük gelişmeyi gösteren ülke Türkiye. Buna Mısır ve Yunanistan da eşlik etti. Geçtiğimiz yıllarda doğudan batıya olan kayma 2018’le birlikte tersine dönmüş durumda ve bunda da Türkiye’nin dinamikleri çok önemli. Diğer ülkelerle kıyaslanınca Türkiye’nin kalitesi ortada. Fiyat-kalite dengesi bizim lehimize.

‘’TÜRKİYE DOSTU BİR ÜST YÖNETİM VAR’’

Öte taraftan, Jet2’nun İngiltere’deki kendi dinamikleri nedeniyle de Türkiye lehine çok büyük bi gelişme var. Paksını artırıyor, 100’ü aşan uçak sayısı söz konusu. Türkiye’deki artış sırf bununla bile izah edilebilir. Bir de Türkiye dostu olan bir üst yönetim var. Tüm bular bir araya toparlandığında Jet2’nun Türkiye’deki gelişiminin nedenleri de ortaya çıkıyor.’’

‘’BREXIT’TE EN AVANTAJLI ÜLKE TÜRKİYE’’

Son dönemde dillendirilen ‘İngiltere Türkiye’nin üçüncü büyük ana pazarı olabilir’ şeklindeki değerlendirmelerin gerçekçi olup olmadığını da sorduğumuz Münci Karakaya, ‘’Bence var evet ve zaten gelişme de onu gösteriyor. İngiltere’de 3 tane tur operatörüne bir de online’a bakacaksınız. Burada Thomas Cook, TUI ve Jet2 var. İngiltere online pazarında da Türkiye’ye dönük çok ciddi bir gelişme var. Ayrıca, az önce belirttiğim gibi; İngiltere’deki ve Türkiye’deki dinamikler örtüşüyor. Poundun durumuyla izah edilebilir bir Türkiye gelişimi var ve İngiliz tur operatörleri bundan yararlanıyor. Brexit meselesinde de AB ülkeleri dışındaki, en avantajlı ülke Türkiye. İngiltere pazarında Mısır, Tunus, Fas gibi ülkeler istedikleri seviyelere ulaşabilmiş değiller. İngiltere’de Yunanistan ve Türkiye rekabet ediyor. Bu anlamda ben Türkiye’nin İngiltere’de yıldızını daha fazla parlayacağını düşünüyorum.’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘’İSPANYOL OTELCİLER FİYAT İNİRİRSE...’’

İngiltere’den İspanya’ya, özellikle de Kanarya Aalarına yönelik rezervasyon akışında bir aksama olduğunu belirten Münci Karakaya, ‘’İspanyol otelcilerin fiyat indirmesi durumunda Türkiye’ye dönük talebin etkilenebileceğini ancak durmayacağını düşünüyorum. Yani atık nehir bu tarafa doğru akıyor diyebilirim.’’ dedi.

Münci Karakaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 70 milyon olarak belirlediği 2023 turist sayısı hedefinin tamamen gerçekçi olduğunu ve ulaşılabileceğini kaydetti.



Bu Haber 01.03.2019 - 21:15:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • hakan saygı 01.03.2019 - 11:08

    euro&sterlin parite bu seviyede kaldığı sürece ispanyol otelciler fiyat indirmez,dünya genelinde maliyetlerin artması fiyat indirimi zor olur,kaldıki bu sayede ispanya genelinde kanarya adalarına uçak sayısı azalıyor,talep Türkiye,Mısır ve Tunusa yönelik,elbette 2019 tüm zamanların en iyi sezonu olur,bir aksilik olmazsa evet 2020 aynı seviyede devam eder

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.