Müberra Eresin'den otellere vergi açıklaması

Müberra Eresin'den otellere vergi açıklaması
Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, otellere getirilecek yeni konaklama vergisiyle ilgili açıklama yaptı. Tanıtım Ajansı için getirilen 'Ajans Payı'nın üzerine böyle bir vergi getirilmesinin turizm sektörünü çok zorlayacağını belirten Eresin, otellerde konaklayan yerli ve yabancı misafir sayısının azalacağına dikkat çekti.


Türkiye'de konaklama sektörüne yeni vergi getirilmesi sonrası ilk açıklama TÜROB Başkanı Müberra Eresin'den geldi. Tanıtım Ajansı için otellerin cirolarının binde 7.5'ini Ajans Payı olarak ödemelerinin böyle bir vergi getirilmesinin sektörü zorlayacağını kaydeden Eesin, ''Tüm dünyada turizm üzerindeki vergiler düşürülüp, destekler artırılıyor. Türkiye de bu dönemde rakiplerinden daha fazla avantaj sunarak konaklama sektörüne destek olmalı.'' dedi.

''Sektöre zarar verecek''

Eresin'in açıklaması şöyle:

''TBMM’ye sunulacak yeni vergi taslağı ile otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlerine Konaklama Vergisi getirilmesi planlanıyor. Biliyorsunuz bu ay itibariyle Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) kurulmasına ilişkin yasa kapsamında oteller ve restoranların fon payı ciro üzerinden binde 7.5 pay alınmaya başlandı. Hemen bunun ardından yeni vergi, turizmde çok sıkıntılı geçen 2-3 yılın ardından yeni yeni nefes almaya başlayan turizm tesislerini çok zorlayacaktır. Hem turizm payı hem vergi hem de diğer olası vergisel değişiklikler hepsi üst üste bindiğinde, sektöre zarar verecek bir boyuta ulaşabilecektir. Bu sadece yabancı misafirleri değil, otellerdeki yerli misafiri de azaltma riski oluşturacak, sadece işletmelerin gelirini değil Türkiye’nin turizm gelirini de olumsuz etkileyecektir.

Türkiye’nin ‘2023 Turizm Stratejisi’ hedefinde 75 milyon turist hedefi, 65 milyar turizm geliri var. Konaklama sektörü olarak henüz 2012 yılında ulaştığımız fiyat düzeyine dönemedik. Turizmde tam yeniden çıkış başlamışken, sektörün önünün kesilmemesi gerekir. Tüm dünyada turizm üzerindeki vergiler düşürülüp, destekler artırılıyor. Türkiye de bu dönemde rakiplerinden daha fazla avantaj sunarak konaklama sektörüne destek olmalı. Bu destek sağlanırsa, orta ve uzun vadede sektörün ekonomiye katkısı tartışılmaz olacaktır.''



Bu Haber 24.10.2019 - 13:12:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.