Otellere milyonlarca liralık KDV şoku

Otellere milyonlarca liralık KDV şoku
Milli Emlak Genel Müdürlüğü, otellerden aldığı ciro payı ve arazi izin bedellerinin KDV’sini de istemeye başladı, hem de geriye dönük 5 yıllık faiziyle birlikte.

TurizmGüncel – Özel Haber

Her yıl elde ettikleri her türlü gelirin toplamının yüzde 2’sini ‘ciro payı’ olarak Milli Emlak’ ödeyen otellerden, şimdi de ödedikleri bu payın ve arazi izin bedellerinin KDV’si isteniyor. Üstelik geriye dönük 5 yıllık faiziyle birlikte.

FAİZLE BİRLİKTE MEBLAĞ NEREDEYSE İKİ KATINA ÇIKIYOR

Milli Emlak’a ödenen ciro payından daha önce KDV alınmadığını belirten oteller ise şaşkın. Nedeni ise, müdürlükten söz konusu KDV’ye ilişkin olarak şimdiye kadar herhangi bir bildirim almamış olmaları. Ciro payı üzerinden hesaplanan KDV’nin 5 yıllık faizi hesaplandığında meblağ neredeyse iki katına çıkıyor.

BÜYÜK OTELLERDE MEBLAĞ  1 MİLYON LİAYI BULUYOR

Yaptığımız hesaba göre, son 5 yıllık faiziyle birlikte Milli Emlak’a ödenmesi gereken KDV tutarı, büyük otellede 1 milyon lirayı aşıyor.

Bilgi almak için ulaştığımız Türkiye Otelciler Federasyonu ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, kendilerine bu konuyla alakalı henüz bir bilgi gelmediğini belirtirken, Milli Emlak Müdürlüğü ise sorularımıza yanıt vermedi. Milli Emlak Basın Müşaviri, ''Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Dairesi ile görüşmeniz uygun olur'' demekle yetindi.

GİDER OLARAK GÖSTERİLEMİYOR

Otelciler ise, gider olarak dahi gösteremedikleri ‘ciro payı’ üzerinden, yasal faizi ile birlikte geriye dönük 5 yıllık KDV istenmesi ile ilgili olarak yetkililerden bir açıklama bekliyor.

ciro payi

CÜNEYT ERTÜRK: YASAL DAYANAĞI YOK

Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel’e değerlendirme yapan Yeminli Mali Müşavir Cüneyt Ertürk, uygulamanın yasal dayanağı olmadığını belirterek şu noktaların altını çizdi:

Kamuya ait arazilerin turizm amaçlı tahsislerinde uygulanan kanun maddeleri aşağıda yer almaktadır. Bu maddelerden de anlaşılacağı üzere teslim, kiralama, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin işlemlerinin tamamı KDV’den istisna edilmiştir. Bu nedenle bu işlerlerin bir yan unsuru olan ciro üzerinden KDV uygulanmasının  yasal bir dayanağı bulunmamakadır.  

KDV Kanununun 17 nci maddesinin 4 numaralı fıkrasının; 

-(p) bendinde, Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri,

-(r) bendinde, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler, KDV den istisna edilmiştir.



Bu Haber 10.01.2019 - 17:19:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet sensoy 12.01.2019 - 08:48

    İnsaatcilarini kurtarmak icin turizmcilerinin suyunu sıkma pesindeler...3senedir zaten turizmi bitirdiler, simdi 1-2 sene iyi olacak gibi , onda da butun paraya konup , otelleri araplara sattirip rahatliyacaklar....dava acip itiraz edilmeli, bu ne rezalet

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.