İstanbul Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen “2024 Yılı Sezon Değerlendirmesi, 2025 Yılı Beklentileri” panelinde konuşan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Jolly’nin Türkiye’de satılan paket turların yüzde 50’sini oluşturduğunu söyledi.
Turizm Güncel
İstanbul Turizm Fuarı kapsamında “2024 Yılı Sezon Değerlendirmesi, 2025 Yılı Beklentileri” isimli panel düzenlendi.
Turizm yazarı Emir Hepoğlu’nun modertörlüğünü yaptığı panele AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş, Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Schmetterling CEO’su Ömer Karaca katılım sağladı.
Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar “Pandemi sürecinde dünyanın diğer turizm ülkelerinden daha az sıyrıkla atlatılmasında TGA’nın büyük katkısı oldu. 2024 yılına girerken ciddi hedeflerle başladık. Şu an son çeyreğe girdiğimiz noktada hedefimize çok az bir fark kalarak yılı bitireceğiz gibi gözüküyor. Türkiye’ye 1 milyondan fazla turist getiren FTI’ın batmasıyla bir sorun yaşadık ama Ağustos-Eylül aylarından itibaren dolulukların yükseldiğiniz görüyoruz” dedi.
Turizmin gelişmesi için şehirlerin altyapısıyla ilgili planlamalar yapılması gerektiğini söyleyen Vardar, “Dünyanın en iyi turizm ülkesi olduğumuzu biliyoruz. Türkiye deniziyle, tarımıyla tüm ekonomik diğer gereksinimleriyle çok önemli bir turizm ülkesi. Son 3 senede yaşanan dış etkenlere rağmen bugün 60 milyon turist hedefimizin olması çok değerli. Şehirleşme açısından diğer unsurlarla yapılaması gereken çok şey var. Bu konuda orta ve uzun vadede planlamalar yapılaması gerektiğini düşünüyorum. Niye 100 milyon turist gelmesin? Ama şehirlerin altyapısıyla ilgili orta ve uzun vadeli planlamalar yapılmalı” ifadelerini kullandı.
Jolly’nin Türkiye’de satılan paket turların yüzde 50’sini oluşturduğunu belirten Vardar, “Şirketimizde 13 departman ve bu 13 departmandaki her departman bu seneyi kendi bütçesinin üstünde bitirdi. Ticaret çok önemli. 5 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Çok değerli kişilileri sektöre kazandırıyoruz. Sadece para kazanmak için yapmıyoruz işimizi. Jolly neredeyse paket turda sektörün yüzde 50’sini sağlıyor” şeklinde konuştu.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş iç turizm olmadan dış turizmin olmayacağını belirterek şu açıklamaları yaptı:
“Biz ağırlıklı olarak iç turizminde ve iş turizmindeyiz. Büyüklerimizin söylediği bir şey vardı: İç turizm olmadan dış turizm olmaz. Bize bunu en iyi öğreten dönem pandemi oldu. O zaman iç turizmin daha da güçlü olabileceğini gördük.
Türkiye’de 50 milyon vatandaş seyahat yapmış. Bunun ev dışı konaklama oranı yüzde 5 civarında. Yüzde 5’e baktığımız zaman iç rakamlarımızın yüksek olduğunu görüyoruz.
İzmir’de bu sene yüzdesel olarak çok ciddi bir artış yaptık. İzmir’in rakamları çok düşük. Yükselmemiz için önümüzde çok yol var.
Kayıt dışı konaklama ile ilgili karar alındı ama bununla ilgili takip ve denetim önemli. İç turizmin ciddi bir kısmını kayıt dışı konaklamalar oluşturuyor.
Sağlık turizmiyle ilgili İzmir’de çalışma yapıyoruz. İzmir’i bunun için çok uygun bir şehir olarak görüyoruz. Sağlık turizminin altını doldururken çok önemli şeyler var. Normal bir şekilde seyahat ettiğimizde gösterdiğimiz harcama refleksi sağlık için gidildiğinde gösterdiğimiz refleks çok farklı oluyor. Sağlık turizmi için gelindiğinde, hem operasyonumu olurum de hem de alışveriş yaparım mantığı ile daha fazla harcama yapıldığını gözlemliyoruz.
2025 yılında iç turizmde gözle görülür bir gelişme olacak. Ekonomik olarak daha cazip hale geleceğiz. Şu ana kadar daha ucuza mal edebilirdik ama artık tedbirlerimiz alındı. Markalar bazı standartlar getirdi. Yerli markalarımızın dayanabilmesi için bu standartları çok iyi gözlemleyip kendi ürünlerinde de sergilemesi gerekiyor”
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri