Mete Vardar: Bir yanlıştan dönüldü

Mete Vardar: Bir yanlıştan dönüldü
TÜRSAB TV’de Ali Bilir’in sunduğu ‘Sektörün Nabzı’ programına konuk olan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, turizmin gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

TurizmGüncel

TÜRSAB TV'nin canlı yayınına karılan Joly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, sektörün öne çıkan başlıklarıyla ilgili görüşlerini paylaştı. Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle otellere transfer hakkı getirilmesi konusunda bir yanlıştan dönüldüğünü ifade eden Mete Vardar, düzenlemeye karşı sektörün birlikte hareket ettiğini anımsattı.

‘’Ya anlatamadık ya anlaşılmadık’’

Pandemi döneminde seyahat acentelerinin doğru düzgün destek alamadığını kaydeden Mete Vardar, ‘’Müteahhit olsanız, dairenizi bu yıl satamadıysanız seneye satabilirsiniz. Tekstilci için de aynı şey geçerli. Ancak seyahat acenteciliği stok yapılabilen bir sektör değil. Ne yazık ki bu konuda belirli bir destek alamadık. Bu konuda Firuz beyin katkılarını çok önemsiyorum, çıktı her gün bu konuya değindi ama ya anlatamadık ya da anlaşılmak istenmedik. Bu konuyla ilgili beklentilerimiz karşılığını bulmadı. Syahat acenteleri bürokrasiden daha fazla katkı almaları gereken bir dönemi yaşıyor. Çünkü bugün 1 liralık destekle çok şey yapılabilecekken yarın 100 lira destekle hiçbir şey yapılamayabilir.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Tatil parasının sadece yüzde 25’ini peşin alıyoruz’’

Jolly’nin 2021 yılı rezervasyonları için 4’te bir peşin, kalan kısmını tatile 3 gün kala ödeme sistemine geçtiğini kaydeden Mete Vardar, yurt içi satışlarının çok iyi gittiğini açıkladı. Vardar, ‘’Evet, geçen sene 100 lira almamız gereken rezervasyonun tamamını alıp taksit yaparken, bu sene 100 liralık rezervasyonun 25 lirasını tahsil ediyor, kalan kısmını otele girmeden önce alıyoruz.’’ dedi.

‘’Ramazan ve sonrasına talep yoğun’’

Oda sayısı açısından geçen senenin rakamlarını yakalamak üzere olduklarını ve şubat ayının çok iyi geçtiğini belirten Vardar, Mart ayında ise bir miktar gerileme olmakla birlikte, ramazan ayına ve sonraki döneme yoğun talep aldıklarını ifade etti. Vardar, ‘’Burada misafire güven veriyoruz. Misafire, ‘tatile 3 gün kalana kadar tatilini koşulsuz iade edebilirsin’ diyoruz. Yurt dışı turlar ise hiç başlamadı. Bunun nedeni, ise gidilecek ülkedeki ulaşım ve sağlık şartlarının nasıl olacağına ilişkin tereddüt. Kültür turları ise geçen seneki sayılarda olmasa bile her hafta 5-6 program çıkarıyoruz. Sosyal alanları rahat olan oteller ramazan ayında da talep görüyor.’’ bilgilerini paylaştı.

‘’KÇÖ’nün uzatılmaması nisan ve mayıs aylarını etkileyebilir’’

Kısa çalışma ödeneğinin sonlanmasının sektöre etkileri ile ilgili soruya da yanıt veren Jolly Yönetim Kurulu Başkanı, ‘’Kısa çalışma ödeneği bizim sektör için çok önemli. KÇÖ’nün kesilmesinin özellikle nisan ve mayıs aylarında ciddi bir etkisi olacak. En azından bayrama kadar devam etmesi, tüm sektörler için önemliydi. Biz toplam şirketin yüzde 8’i için KÇÖ’ye başvurduk. Biliyorsunuz, kısa çalışmaya çıkardığınız personeli çalıştıramıyorsunuz. Tüm çalışma arkadaşlarımız yüzde 50 evde yüzde 50 şirkette dönüşümlü olarak çalışıyoruz. Bu anlamda şirket olarak KÇÖ’den çok fazla yararlanamasak da, alt acentelerimize ve sektöre büyük katkısı oldu.’’ değerlendirmesini yaptı.

‘’O koltuğu bıraktığı gün arkasına bakacak ve...’’

Bir izleyiciden gelen ‘’Bakanın sahibi olduğu firma rekabeti bozuyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?’’ şeklindeki soruya ise Vardar, ‘’Bu sorunun muhatabı ben değilim. Mehmet Ersoy bey ilk bakan olduğu gün ben Mete Vardar olarak yorumumu yapmış, 'sektörün içinden gelen birinin bakan olması avantaj olabilir ama haksız rekabet nasıl önlenecek’ diye sormuştum. Çünkü ben burada bir tarafım. Rekabet ettiğim bir şirketin sahibinin bakan olmasını kanıksamadığımı o gün de söyledim bugün de söylüyorum. Bu Mete Vardar olarak düşüncemdir. Sektörde başarılı olup olmadığına da koltuğu bıraktığı gün arkasına bakacak ve kendisi karar verecek. ‘Doğru şeyler yaptım’ ya da ‘yapamadım, kırdım, kızdırım, mutlu etim...’ diyecek ve o kararı en doğru şekilde kendisi verecektir. İnşallah geriye baktığı zaman güzel anılarla anılan bir bakan olarak bırakır. Biz de meslektaşları olarak bundan en fazla mutlu oluruz.’’ dedi.



Bu Haber 05.04.2021 - 18:32:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Alanyalı esnaf 06.04.2021 - 09:19

    Yine bencil bir açıklama, herkes kendi penceresinden bakıyor, ben turistik tekstil ticareti yapıyorum, turist gelmeyince kime ne satabiliriz??

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.