Mete Vardar: 7,5 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz

Mete Vardar: 7,5 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin turizme etkisi hakkında değerlendirmede bulundu.


Bloomberg TV’ye konuşan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin turizme etkisi hakkında değerlendirmede bulundu. Türkiye’ye gelen turist içinde Rusya ve Ukrayna’nın yüzde 30 paya sahip olduğuna dikkat çeken Mete Vardar, “2021’de Türkiye’ye gelen 29 milyon turistin yüzde 30’u Rusya ve Ukrayna pazarından geldi. 25 milyar dolar döviz girdisi olduğunu düşünürsek, yaklaşık 7,5 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. 2022 ile ilgili de hem Turizm Bakanlığının hem de TÜRSAB ve TÜROFED’in açıklamalarıyla beklentimiz 42 milyon turist 35 milyar döviz girdisiydi. Bunun yaklaşık yüzde 30’unun bu pazarlardan geldiğini düşünürsek çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. “ açıklamasında bulundu.

“Şu an en hızlı reaksiyon alabileceğimiz pazar, iç pazar”

En başta barış istediklerini söyleyen Vardar, “İnsani olarak ilk başta barış istiyoruz. Bununla ilgili üzüntü içerisindeyiz. Ülkemizin çok etkilendiğini göreceğiz. Umut ediyoruz bir an evvel barış sağlanır, insanlar özgürlüğüne kavuşur daha sonra da bunlar olumlu şekilde işlerimize yansır. Gözlemliyoruz, bakıyoruz. Bununla ilgili önlem anlamında özellikle bu tip kriz dönemlerinde – şu an yaşadığımız çok daha farklı bir durum ama- iç pazarın önemi tekrar öne çıkmış durumda.  Özellikle iç pazara ilgi artmış durumda. Son dönemde oteller kapasite artırıyorlar.  Bununla ilgili bir takım kampanyalar oluşturuyoruz. Şu an en hızlı reaksiyon alabileceğimiz pazar, iç pazar gibi gözüküyor. Umut ediyorum ki kısa zamanda şartlar olumlu noktaya gelir. Çok fazla önlem almadan hem ülkemiz için turizm potansiyeli çok yüksek olan 2 ülkenin barış sağlaması tüm dünyaya rahatlık oluşturacaktır.” şeklinde konuştu.

“Fiyat artışları devam ediyor”

Vardar, kasım ayında belirdikleri hedeflerin maliyetlerin artması ve Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle sekteye uğradığını vurgulayarak “2021 yılı son 50 yılın en iyi senesi oldu diyebilirim. 2019 sayılarına göre bile kişi sayısında yüzde 30, ciroda yüzde 83 büyüme gösterdik. 2022 planlamasını yaparken diğer departmanlarla beraber yüzde 60 büyüme hedefi koyduk. Bunun yaklaşık yüzde 35’i kişi sayısında yüzde 30-35 de fiyat artışında olabileceğini düşünüyorduk. Kasım ayında. Ama maalesef şartlar değişti. Enerji fiyatları başta olmak üzere birçok maliyet arttı. Otellerin yaklaşık yüzde 30 fiyat artışı, yüzde 50-60 seviyelerine geldi. Bu dönem artış devam ediyor. Gözlemlediğimiz, sezona girerken bu fiyat farklılığının yüzde 100 seviyesine gelebileceğiydi. Bundan önceki dönemlerde krizlerde misafirlerimize bir takım fiyat avantajları sunabiliyorduk ama özellikle bu seneye bakıldığı zaman otelci dostlarımızla yaptığımız görüşmelerde fiyatlarda düşüş sağlanamayacak. Belki yüzde 10-15 fiyat düşüşleri olabilir bu dönemle ilgili. “ ifadelerini kullandı.

“Amacımız sezonu 8-9 aya çıkartmak”

Yaz sezonunun süresi uzarsa otellerin misafirlerine daha iyi fiyat sunabileceğini ifade eden Vardar, “Bizim asıl amacımız sezonu 8-9 aya çıkartmak. Özellikle yaz sezonunu 8-9 aya çıkartabilirsek oteller maliyetlerini daha doğru bir şekilde oluşturabilir ve misafirlerine daha iyi bir fiyat yansıtabilir.  Bu yıl baktığımız zaman martta açılması gereken tesisler nisana, nisanda açılması gereken tesisler mayısa kayacak. Bununla ilgili maliyet oluştu, personel alımları yapıldı, tedarikçilerden ürün alındı. Zor bir dönem. Pandemi sürecinden sonra böyle bir olumsuzluk yaşanması bizi üzüyor. Umut ediyorum şartlar daha normalleşir. Çünkü üst üste gelen kriz dönemleri başta Türkiye turizmini olarak dünyayı çok fazla etkiliyor. “ dedi.



Bu Haber 16.03.2022 - 09:57:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.