Merve Dizdar: Türkiye’de dizi ve filmlerin turizme etkisi müthiş!

Merve Dizdar: Türkiye’de dizi ve filmlerin turizme etkisi müthiş!

İstanbul Turizm Fuarında düzenlenen “Sinema ve Dizi Sektörünün Turizmdeki Rolü” panelinde konuşan Merve Dizdar, Türk dizi ve filmlerinin turizme katkısının çok büyük olduğunu belirtti.


Turizm Güncel

İstanbul Turizm Fuarı (ITF) kapsamında düzenlenen “Sinema ve Dizi Sektörünün Turizmdeki Rolü” paneli Dream Project CEO’su Volkan Ataman moderatörlüğünde, OGM Pictures Yönetim Kurulu Üyesi Onur Güvenatam, Netflix Türkiye Orijinal İçerik Direktörü Pelin Diştaş ve oyuncu Merve Dizdar katılımıyla gerçekleştirildi.

“Aynı güçte devam etmek Türkiye turizmine katkı sağlayacak”

Dizilerin Türkiye turizmini 12 aya yaymak için etkili olduğunu ifade eden OGM Pictures Yönetim Kurulu Üyesi Onur Güvenatam, “Yaptığımız diziler yurt dışında muazzam bir performans gösteriyor. İngilizce bir dizinin dünyayı dolaşması kolay. Fakat Türkçe dünyada çok az konuşulmasına rağmen bu kadar dolaşılması inanılmaz. İnsanların karakter ve hikayelerle empati yaptığını düşünüyorum. Bu sebeple de dizilerin çekildiği mekânları görmek istiyorlar. Gerçekten de geliyorlar. Türkiye’ye ilişkin bakış açısının değiştiğini gördüğüm insanlar da oldu. Bu yüzden Türk dizilerinin üretimini aynı güçte ve kuvvette devam ettirmenin turizme katkı sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye’nin 12 ay turizm yapılan, sadece denize girmek için de değil daha fazla yeri keşfettiği, gördüğü bir yer olmasını istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de tanıtımların daha güçlü olabileceğini belirten Güvenatam, “Türkiye gibi dizi sektöründe üretimin çok olduğu bir yerde tanıtımlarının daha güçlü olabileceğini düşünüyorum. Aslında ürettiğimiz şey çok kıymetli fakat bunun kıymetinin bilinmediğini düşünüyorum.  Bir yerde James Bond çekiliyor. ‘Vay burada James Bond çekildi’ oluyor. Bu noktada eksikliklerimiz olduğunu düşünüyorum. Tanıtımları daha da güçlendirmeliyiz. Türk dizilerinin yurt dışında yarattığı ekonomi zaten büyük ben bunun daha da büyüyebileceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Dizilerde anlattığımız hikaye ile destinasyonlar önce çıkıyor”

Türkiye’ye has hikayeleri ele aldıkları diziler yaptıkları ve buna yatırım yaptıkları bilgisini veren Netflix Türkiye Orijinal İçerik Direktörü Pelin Diştaş, “Biz Türkiye’de bir diziyi yayına açtığımızda, aynı anda 190 ülkede 30’dan fazla farklı dil seçenekleriyle beraber bir kitleye ulaşıyor. Netflix olarak lokal içeriklere ağırlık veriyoruz. Türkiye’deki hikâyeleri ele alıyoruz ve buna yatırım yapıyoruz. Göbeklitepe, Türk ve dünya tarihinin en önemli noktalarından biri ama direkt anlattığınızda didaktik bir içerik oluyor. Fakat bir hikaye ile anlattığınızda o bölgenin kültürü ve coğrafyası da öne çıkmış oluyor, hikaye içselleştiriliyor.” açıklamasında bulundu.

“Turizm ve sinemanın birbirini desteklemesi gerekiyor”

7 ülkede Türk dizileri üzerine araştırma yaptıklarını ifade eden Diştaş, Türkiye’ye ve Türkçe öğrenmeye merakın bir hayli arttığını ayrıca diziler nedeniyle Türkiye’ye en çok turist yollayan ülkelerin BAE, Amerika ve Brezilya olduğu bilgisini verdi.

Dizilerin destinasyonların tanıtılmasına da büyük katkı sağladığını anlatan Diştaş, “Örneğin; Asmalı Konak dizisi, Ürgüp’te çekilen ilk diziydi. Başta kimse bilmiyordu. Ürgüp sokakları bomboştu. Dizi patladı, Ürgüp dolmaya başladı. Kalabalıktan dizi çekemiyorduk. Burada bir disipline ihtiyacımız var. Aynı şeyin turizm sektöründen de bekliyoruz. Turizm sektöründe de disiplinli yaklaşımlar olursa turizmin daha etkili daha uzun ömürlü olacağını düşünüyoruz. Turizm ve sinemanın birbirini desteklemesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Ben bile gidip dizilerdeki yerleri görmek istiyorum”

Yurt dışında yoğun ilgi nedeniyle yürümekte bile zorlanan Türk oyuncuların olduğunu ifade eden Merve Dizdar “Ben sadece işin oyunculuk bölümüyle ilgileniyorum ama ülkemizde bu işin turizm kısmı müthiş. Benim en önemli işlerimden biri Masumlar Apartmanı, ben bu diziyle tanındım. Ama yurt dışına gittiğinde yoğun ilgiden yürüyemeyen oyuncu arkadaşlarım var. Çok iyi hikayelerimiz var ve bunu çok iyi yapıyoruz. Hikayelerimizin bu başarıya ulaşması çok önemli. Ben bile gidip dizilerdeki yerleri görmek istiyorum. Bizim hikâyelerimiz dünyadaki hikâyelere göre daha duygusal ve ben bundan çok etkileniyorum. Bizim hikâyelerimiz bizi çok destekliyor. Ayrıca sinema ve sinemaya gidip izleyebilmek çok önemli. Film festivalleri çok kalabalık, yer bulamıyoruz. Bundan sora da her zaman daha iyisi vardır diyerek daha iyiye doğru büyümeye devam edeceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 04.10.2023 - 20:33:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.