Merkez Bankasından 9 ay sonra ilk

Merkez Bankasından 9 ay sonra ilk

Merkez Bankası bir kez daha politika faizini sabit tutma kararı aldı.


Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası, politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bıraktı.

İlk kez Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul toplantısının ardından yapılan açıklamada "Ocak ayında aylık enflasyonun ana eğilimi yılın ilk ayına özgü zamana-bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri sonucunda, enflasyon tahmin patikasında öngörülen şekilde yükselmiş ve manşet enflasyon sınırlı bir artış kaydetmiştir. Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talepteki dengelenmenin sürdüğüne işaret etmektedir. Söz konusu dengelenme süreci, tüketim malı ve altın ithalatında güçlü, diğer tüketim harcamalarına ilişkin göstergelerde ise öngörülene kıyasla yavaş seyretmektedir. Buna ek olarak, hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

TCMB, 2023 yılının haziran ve temmuz aylarında toplam 900 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 17,5'e, Ağustos ayında 750 baz puan artışıyla yüzde 25’e, Eylül, Ekim ve Kasın aylarında 500’er baz puan artırarak yüzde 40’a ve Aralık ve 2024 yılının Ocak ayında ise 250’şer baz puan artırarak 45’e yükseltmişti



Bu Haber 22.02.2024 - 14:08:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.