Melih Yetiş'ten Almanya ve Rusya pazarlarına ilişkin değerlendirme

Melih Yetiş'ten Almanya ve Rusya pazarlarına ilişkin değerlendirme
Rus turist sayısındaki düşüş, turizmcileri 'eski dost' Almanlara yöneltti. Kilit Global Genel Müdürü Melih Yetiş, krizin panzehirinin Almanya pazarı olduğunu söyledi.


Turizm sektörünün Rusya'da yaşadığı kayıplar, sektörü Almanya'ya daha fazla yaklaştırdı. Sabah'a konuşan Kilit Global Genel Müdürü Melih Yetiş, Türk turizmcinin Rusya'da yaşadığı kaybı Almanya'dan telafi etmeye çaıştığını ve Almanların da buna olumlu yaklaştığını kaydetti.

RUSLARIN YÜKSELİŞİ


Antalya turizmi, Rus pazarında son yıllarda çok ciddi bir artış yakalamıştı. 2007'de 2 milyon seviyesinde olan Rus turist sayısı, 2014'te 3.5 milyon sınırına dayandı. Böylece Antalya'da turizmin başladığı 1980'li yıllardan beri en çok turist gönderen ülke konumunda olan Almanya, zirvedeki yerini Rusya'ya bırakmıştı.

İBRE ALMANLARDA

Turistik ürünlerin daha yüksek fiyatlara pazarlandığı Ruslar, bir anda turizmcilerin göz bebeği haline geldi. Öyle ki Rusya pazarından yoğun talep alınan 2013 ve 2014 yaz sezonu gibi dönemlerde, otellerin birçoğu Rus pazarına yöneldi. Alman pazarında yavaşlayan satış çalışmaları, Rus pazarında arttı. Ancak Rusya'da yaşanan ekonomik kriz, bir anda ibrenin yeniden Alman pazarına dönmesini sağladı.

RUSYA'DA SIKINTI SÜRECEK

Kilit Global Genel Müdürü Melih Yetiş Alman pazarındaki gelişmeleri değerlendirdi. 20 yıl dünyanın en büyük tur operatörlerinden TUI'de üst düzey yöneticilik yapan Melih Yetiş, Alltours'un Kilit Global çatısı altına girmesiyle, Kilit Global'in yeni Genel Müdürü oldu. Turizmde zor bir sezon yaşandığına dikkat çeken Yetiş, "Gelecek yıl da Rusya pazarında sıkıntılar yaşanacak gibi görünüyor. En büyük şansımız istikrarlı bir şekilde gelişen Almanya pazarı" diye konuştu.

KRİZİN PANZEHİRİ ALMANYA

Rusya'daki kayıpları kapatabilecek en büyük pazarın Almanya olduğuna dikkat çeken Yetiş, "Yaşanan krizin en önemli panzehiri Almaya pazarı. Büyümeyi sağlamalıyız. Almanya pazarı içerisindeki sektörün tüm aktörleri olarak, uçak kapasitemizi daha fazla arttırırsak, Rusya pazarının kayıplarını kapatabiliriz" dedi. Güney sınırında yaşanan gerilimin batı medyası tarafından Türkiye'de yaşanıyormuş gibi yansıtıldığını da anlatan Yetiş, "Ülke imajının düzeltilmesi konusunda tanıtım çalışmaları, turizm lobileri yapılmalı" dedi.

FİYAT REVİZYONU KURTARDI

Avrupa pazarında bu yıl erken rezervasyonlarda büyük düşüş yaşandığını anlatan Yetiş, "Kasım-şubat döneminde sınırdaki gerginliğin batı medyasındaki yankıları erken rezervasyon döneminde büyük sıkıntı yarattı. Mart ayında çok ciddi bir fiyat revizyonuna gidildi. Daha makul fiyatlarla Almanya'dan makul sayıda turist almaya başladık. Yüzde 60-70'i erken rezervasyonla tatil alırken, bu yıl bu oran azaldı" diye konuştu.

ALMANYA KIRILGAN DEĞİL

Tüm bu gelişmelerin Alman pazarının artık kırılgan olmadığını ortaya koyduğunu ifade etti. Yetiş, "Alman pazarı eskiden kırılgandı. En ufak bir sorun yaşandığında Almanya'dan darbe yerdi. Uçaklar inmezdi. Türkiye artık bunları aştı. Çok istikrarlı, oturmuş bir gönül bağı var. Belli bir sempati var. Bir düşüş olduğu zaman bile, gerekli hamleler yapıldığında karşılığı alınabiliyor" diye konuştu. Yetiş, 2016'yla ilgili çalışmalara da hemen başlanması gerektiğini söyledi.

ALMAN PAZARINDA ÇİFT HANELİ BÜYÜME

Rus turist sayısında 2015'in 5 aylık döneminde kayıp 260 bini buldu. Rusya pazarında yaşanan bu kaybın ekonomik zararı, Alman pazarındaki artışla belli bir oranda hafifledi. Yıllardır istikrarlı bir şekilde yüzde 2-4 aralığında büyüyen Alman pazarı, 2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde yüzde 14 artış yakaladı. Kaybın 100 binlik bölümü Almanlarla kapandı.

EXPO VE G-20 DOPİNGİ

Yetiş, 2016 için en önemli iki tanıtım başlığının ise EXPO 2016 ve G-20 olacağını savundu. Yetiş, G-20 zirvesinin, güvenlikle ilgili kaygıları ortadan kaldıracağına dikkat çekti. Yetiş, ayrıca EXPO 2016 organizasyonunun da özellikle Avrupalı ailelerin taleplerinde doping etkisi yaratacağını savundu. Yetiş, "Bizim bunları ön plana çıkarmamız gerekiyor. Geçen yılki fuarlarda ön plana çıkarmalıydık. Yapmadık" diye konuştu.




Bu Haber 02.07.2015 - 10:07:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.