Melih Yetiş 'Kitle turizmi karaya oturdu' dedi, otelcilik işine girdi

Melih Yetiş 'Kitle turizmi karaya oturdu' dedi, otelcilik işine girdi
Turizmci Melih Yetiş, otelcilik işine girdi. Alaçatı’da 150 yıllık tarihi bir binayı satın alan Yetiş, 2 hafta sonra bitecek restorasyon çalışmalarının ardından misafirlerini ağırlamaya başlayacak.


TurizmGüncel

Melih Yetiş ile yeni otelini, kriz zamanında bu kararı nasıl aldığını, Almanya pazarını ve sektörün genel durumunu konuştuk.

Alaçatı çarşıda bulunan tarihi bir binada restorasyon çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Yetiş, otelin 12 odalı bir butik otel olduğunu kaydetti. Otel bünyesinde bir restoran ve meyhane olacağını belirten Yetiş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

‘’Otelimizin ismi Aida Otel Alaçatı. Otelin hemen yanında çok eski bir Ortodoks kilisesinin kalıntıları var. Alaçatı’nın eski sakinlerinin ait 150 yıllık bir ev. Binanın tüm özelliklerini koruyarak bir restorasyon çalışması sürdürüyoruz. Çalışmalar 10 gün içerisinde bitecek, 2 hafta içerisinde de kapılarımızı açacağız. Otel, 12 ay boyunca açık olacak.

’’



‘’KİTLE TURİZMİNİN KARAYA OTURACAĞI 10 YIL ÖNCEDEN BELLİYDİ’’

Böyle bir dönemde otel yatırımı yapmaya nasıl karar verdiğini sorduğumuz Yetiş, şunları söyledi:

‘’Bu benim için çok özel bir projeydi, başka otel açmayı düşünmüyorum. Bundan 8-10 sene önce belediye başkanının davetiyle Alaçatı’da küçük otellerle ilgili bir çalıştaya katılmıştım. Onun ardından neredeyse her yıl sezon bittikten sonra buraya sörf yapmaya geldim. İlk geldiğim andan itibaren emekli olduktan sonra burada küçük bir otel açmayı hayal etmiştim. Emekli olalı yaklaşık bir yıl oldu. Kalbimin sesini dinledim ve doğru zamanda doğru bir işe girdim.

Mesele elbette bu kadar basit değil. Kitle turizminin bir yerde karaya oturacağı ve turizmin başka alanlara kayacağı o zamandan belliydi. O zaman ‘Geleceğin turizm trendi ‘başlıklı bir yazı kaleme almış ve küçük otellere, alternatif alanlara odaklanmak gerektiğini yazmıştım.’’

''EMEKLİLİKTE DANIŞMANLIĞA DEVAM''

Emekliliğin ardından danışmanlık işlerine az da olsa devam ettiğini belirten Yetiş, ''Zaten altyapı var. Bazı görüşmeler yapıyorum. Şu anda otele odaklanmış olsam da danışmanlık işide yan bir uğraş olarak devam edecek.'' şeklinde konuştu.



PAZARLAMAYI ONLINE KANALLARDAN YAPACAK

Krizdeki otelciler yerli turiste odaklanmışken otelin pazarlamasını nasıl yapacaklarına dair de bilgiler veren Yetiş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

‘’Alaçatı’nın çok farklı bir misafir profili var. Bir kere burası büyük bir gastronomi zenginliğine sahip. Daha dün oteldeki çalışmalarımızı görüp gelen Alman bir aileyle sohbet ettik. Sadece yerli değil, yabancı turistler de bölgeye yoğun ilgi gösteriyor. Buraya üst kademe, gastronomi ve yaşam tarzı peşinde olan turistler geliyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde göremeyeceğiniz Uzak Doğulu, Avustralya, Amerikalı turistler Alaçatı’dan vazgeçmedi. Büyük şehirlerden hafta içi dahi yoğun bir talep var.

Bölge tur operatörlerine, charter uçuşlarına bağımlı olmadığından, pazarlama için ayrı bir çaba göstermeye gerek yok. Bu tür üst kademe turistler online kanallardan aradıklarını bir şekilde buluyorlar zaten. Dün Booking.com ile anlaşma imzaladık, diğer online platformlarda da yer alacağız. Sizin onlara gitmenize gerek yok, onlar sizi buluyor zaten.‘’

‘’KRİZ 3 SENEDEN ÖNCE BİTMEZ, ŞAPKAYI ÖNE ALIP DÜŞÜNME ZAMANI’’

Sektörün içinde bulunduğu krize dair de görüşlerini sorduğumuz Yetiş, şu değerlendirmeleri yaptı:

‘’Önümüzde kaybedilmiş birkaç sene olduğu herkesin malumu. Başta Antalya olmak üzere resort destinasyonlarımız uzun süredir tur operatörlerine ve charter uçuşlarına bağımlı halde ilerliyordu. Bu tarz destinasyonlar konjonktürel sıkıntıların yaşandığı dönemlerde büyük darbe alır ve birkaç sene kendisine gelemez. Krizin sinyalleri 2013 yılından beri geliyordu. İlk etkilerini geçen yıl gördük. 2016 yılı ise sektörün daha önce şahit olmadığı büyüklükte bir krize sahne oluyor. Coğrafyamızın içinde bulunduğu durum turizmin 3 olmazsa olmazı olan barış, huzur ve kardeşliği derinden sarstı. Bu gibi durumlardan geri dönmek kolay değildir, zaman alır. Rusya ile yaşanan kriz birkaç sene daha sürecek gibi duruyor, Avrupa’daki güvenlik endişeleri de sayılarda yüzde 40’lara varan gerilemeler şeklinde yansıdı. Önümüzdeki 3 yıl içinde bu krizin sona ereceğine dair bir emare yok.

Sektör, bu krizde şapkasını önüne alıp düşünmeli, planlar yapmalı ve başka mecralara yönelmeli. Otellerin tur operatörlerinden bağımsız olarak kendi profillerine ulaşmanın yollarını yaratmaları gerekiyor.’’



‘‘ALMAN TATİLCİ SOYKIRIM TARTIŞMALARININ SİYASİ OLDUĞUNUN FARKINDA’’

Son olarak son günlerde sektörün gündeminde yer alan Almanya’nın ‘soykırım’ kararının pazarı etkileyip etkilemeyeceğini sorduğumuz Yetiş, şunları söyledi:

‘’Alman tatilcilerin Türkiye’yi tercih etmeme sebebi güvenlik kaygıları. Pazar zaten etkileyeceği kadar etkilenmiş.  ‘Soykırım’ tartışmalarının daha fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Bu karar mülteci anlaşmalarının masada olduğu, ekonomik anlaşmaların da dahil olduğu bir dönemde gündeme geldi. Geçen yıl 1915 olaylarının 100’üncü yılıydı, neden o zaman olmadı da şimdi oldu? Almanlar da bu kararın siyasi olduğunun, sürecin ülkeler arası kartları oynama süreci olduğunun farkında. 

‘’ALMANLAR KARARINI ÇOKTAN VERDİ, 2016 YAZI İÇİN BİR ŞEY DEĞİŞMEZ’’

Alman tatilciler rezervasyonlarını genelde ocak-mart döneminde yapar. Dolayısıyla zaten Almanların tatillerini tercih ettiği dönemler geçti. Bu saatten sonra zaten gelen misafir son dakikayı tercih eden, en ucuzu arayan kesim. Onlar da zaten parlamentoda ne olduğuyla ilgilenmez. En ucuzu arayan bir şekilde gelir. Türk otelciler de bu tatilciyi bir şekilde bulur. Ancak bu, günü kurtarma çabasıdır. Bunu yapmamak gerekiyor. 2016 yazı için artık değişiklik olmaz Fiyatları daha fazla aşağı çekmenin bir sonu yok. Zaten sıkıntılı, fiyatlar daha ne kadar inecek? İnerse eski haline nasıl gelecek?’’



Bu Haber 05.06.2016 - 16:40:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kaya Bilir 10.06.2016 - 01:48

    Kitle turizmi değil, ANTALYA TURİZMİ KARAYA OTURDU demeniz lazımdı. Bu kitle turizmi niye 45 yıldır ispanyada karaya oturmuyor da bizde oturdu biraz düşünmek lazım.

  • hayirlisi 10.06.2016 - 09:03

    2 seneye alacatidan daral gelir , simarik yerli musteri ve genel olarak bir gurultu problemi var alacatida ve surf paradise kisminda korkunc buyuk binalar insaati baslamis , dogulu yatirimci sayisi artmis...bizde herseyin omru 7 sene , sonra icine ederiz el birligiyle

  • SELİM ÖZDEMİR 06.06.2016 - 02:56

    Melih bey hayırlı olsun, ilk fırsatta yanınızdayız.

  • yıldız 06.06.2016 - 08:38

    Melih bey yüreğinize sağlık harika sohbet olmuş yazıyı sonuna kadar keyifle okudum. Turizmin durumu ancak bu kadar güzel dile getirilebilirdi. Herşeyin gönlünüzce olmasını diliyorum. Şansınız ve kazancınız bol olsun.

  • ANTALYA OTELCISI 05.06.2016 - 11:43

    Melih Bey, bu günlere gelmemizde hiç mi suçunuz yok??

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.