Bakan Ersoy’un Bodrum’a yapacağı otele karşı eylem hazırlığı

Bakan Ersoy’un Bodrum’a yapacağı otele karşı eylem hazırlığı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şirketi ETS’nin Bodrum’daki Adalıyalı Koyu’na yapmayı planladığı otel için Bodrum Denizciler Derneği önderliğinde eylem düzenlenecek.


Denizhaber.com’da yer alan habere göre, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un şirketi ETS’nin Bodrum-Adalıyalı Koyu’na yapmayı planladığı otel için Bodrum Denizciler Derneği önderliğinde denizden ve karadan eylem yapılacak.

Konuyla ilgili olarak bir toplantı düzenleyen Bodrum Denizciler Derneği, bilirkişinin‘Tesis yapılamaz, korunmalı’ dediği Adalıyalı’da cumartesi günü karadan ve denizden eylem yapmayı kararlaştırdı. Düzenlenen toplantıya, dernek başkanı Erol Erdoğan, sekreteri Tuna Altunkaya, Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, yasal sürece takip eden avukat Betül Cinmen , konsey üyeleri, eski Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, eski Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ve çevreciler katıldı.

Avukat Cinmen, Denizciler Derneği lokalinde düzenlenen toplantıda ETS tarafından yapılacak turizm tesis alanına ilişkin bilirkişi heyetinin “Burada tesis olmaz, alan korunmalı” raporunun detayını ve gerekçelerini anlatttı.

Cumartesi günü geniş katılımlı eylem düzenleyecekler

Bodrum’daki tüm sevil toplum örgütlerinin Adalıyalı ve Küdür yarımadasındaki yapılaşmaya karşı hem fikir olduklarını ve birlikte hareket etme kararı aldıklarını belirten Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz şunları söyledi:

“Bu nedenle cumartesi günü denizden feribot ve teknelerle karadanda otobüslerle Adalıyalı’ya giderek haklı tepkimizi göstereceğiz ve doğanın koylarımızın korunması için sesimizi daha geniş kitlelere duyuracağız. Eylemin ve etkinliğin saatini birkaç gün içerisinde yeniden herkese duyuracağız” dedi.

‘Korunması zorunlu alan’ raporu verildi

Ondört senedir korunması için çaba sarf edilen ve bugüne dek korumayı başardığımız Adalıyalı koyu için açtığımız 1/1000-5000 ölçekli Koruma Planının iptali davasında da bilirkişi heyeti “Adalıyalı korunması zorunlu alan” dedi.

SİT alanı

Adalıyalı Koyu-Kissebükü olarak dillendirilen Alakışla Limanı’nın Kuzeybatı sahilinde içinde minik bir adası olan küçük bir koydur. Koyun kara bölümü tamamıyla ormanlarla kaplı 2.cDerece Doğal Sit olarak ve içinde 1.Derece Arkeolojik Sitlerin bulunduğu 3. Derece Arkeolojik SİT olarak tescillenmiştir.

‘İnşaatın başlaması hukuka aykırıdır’

Derneğimizce daha önce açılmış olan davalarda, sahada bilirkişi incelemeleri yapılmış ve Adalıyalı’nın korunması gereken alan olduğu, sunulan raporlarda belirtilmişti. Temmuz 2019 da saha incelemesi yapılan son bilirkişi raporu, Yalıçiftlik Adalıyalı 1/1000-1/5000 ölçekli Koruma İmar Planı'nın iptali davası kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu olma özelliği taşımaktadır. Bu rapor söz konusu imar planının iptali sonucunu doğuracaktır. Dolayısı ile inşaatın başlaması hukuka aykırıdır. Söz konusu bilir kişi raporu ve açmış bulunduğumuz diğer davalarda hazırlanan bilirkişi raporları ve mahkeme karaları yeni yapılacak imar planlarının da iptali sonucunu yaratacak şekilde emsal niteliğindedir. Özellikle bu raporda, dava konusu planın 1/100.000 ölçekli plana uygun olmadığı çünkü, Gökova Körfezi'nin orman, biyolojik ve tarihsel yapısının bütünlüğünün gözetilmeksizin yapıldığı belirtilmektedir.

‘Adalıyalı’da otel inşaatına hayır diyoruz’’

Mahkemelerce verilen, Adalıyalı imar planlarının iptal kararları ve dayanak bilirkişi raporlarına rağmen, ulusal ve yerel basında yer alan ETSGRUP/Voyage Oteli’nin inşaatın başlatıldığı haberleri bir algı manipülasyonunda başka bir şey değildir. ETSGRUP/Voyage otellerin sahibi ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un, ve T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birbirinden değerli bilim adamlarının hazırladığı ona yakın rapora, hukukun, bilimin ve doğanın gerçeklerine daha fazla duyarsız kalmamalarını umuyor, Adalıyalı’da otel inşaatına hayır diyoruz."



Bu Haber 05.10.2019 - 09:38:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.