''Net bir sayı vermek olanaksız''

''Net bir sayı vermek olanaksız''

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerle ilgili net bir sayı vermenin olanaksız olduğunu açıkladı.


CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin sayısıyla ilgili soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kaçak kazılarla çıkarılıp yurt dışına çıkarılan eserlerin muhafaza edildiği depolara ulaşamadıklarını, bu nedenle kaçırılan eserler ilgili net bir sayı vermenin olanaksız olduğunu söyledi.

''Türkiye'den kaçırılan eserler, müzelerde teşhir edilenlerden ayrı yerlerde sergileniyor''

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye’den kaçırılan eserlerin yurtdışındaki müzelerde teşhir edilenlerden ayrı muhafaza edildiğini ve bazı müze depolarının ulaşılabilir olmadığını ifade eden Ersoy, “Bu da tespit çalışmalarını güçleştirmekte ve yurtdışındaki kültür varlıklarımıza ilişkin net bir sayı verilmesini olanaksız kılmaktadır” dedi.

Aralarında ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın da yer aldığı toplam dokuz ülke ile “Türkiye kökenli eserlerin iadesine yönelik” görüşmelerin devam ettiğini anlatan Ersoy, “Kültür varlıklarının iadesine yönelik çalışmalar, 1970 sözleşmesi ruhuna uygun olarak yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

''Duyarsızlığın göstergesi''

Kültür varlıklarının kaçakçılığına ilişkin net bir veri olmamasının üzüntü verici olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Türkiye'de kültür varlıklarının kaçakçılığı konusunda maalesef sağlam bir veri dahi bulunmadığı anlaşılmaktadır. Birçok kültür varlığı talan edilip yurt dışına kaçırıldığı halde buna ilişkin bilgi de yoktur. İnsanlığın ortak mirası olan bu değerlerle ilgili olarak hükümetin bir veri verememesi bile bu duyarsızlığın göstergesi olmuştur.”



Bu Haber 12.11.2019 - 08:27:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.