Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Avrupa’da en doğru turizm verilerine sahip ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bit televizyon kanalında çıktığı canlı yayında turizm gündemine ilişkin değerlendirmede bulundu.
2025 hedeflerine ilişkin konuşan Ersoy, “Turizm gelirlerinin her geçen gün ekonomideki payı artıyor. Bundan sonra da hedefleri yükselterek devam etmemiz gerekiyor. 2025 yılında beklentimiz daha da yüksek. Orta Vadeli Hedef’in üzerinde kapattık 2024 yılını. Türkiye gibi jeopolitik bir ortamda yer aldığımız için her konuda olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Her yıl yeni rekorlar kırarak hedeflerimize ulaşmak istiyoruz. Bu yıl 64 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz. Yıl ortalamasına baktığımızda yüzde 4,4’lük bir artış öngörüyoruz. İlk çeyrekte hedefin biraz üzerinde gelir elde ettik. Ancak takvimsel bazı olumsuz etkiler yaşandı. Şubat ayının 28 gün olması, Ramazan ayının her yıl 10 gün geri gelmesi ve bu yıl ilk çeyreğe denk gelmesi, ayrıca Paskalya’nın Nisan ayına kayması nedeniyle ziyaretçi sayısı hedefin altında kaldı. Ancak gelirler hedefin üzerinde gerçekleşti. Ziyaretçi başına elde edilen geliri artırmayı hedeflemiştik ve bunu başardık. Görevi devraldığımızda Türkiye’nin turizm sıralaması 8’inci sıradaydı, şu an ise 4’üncü sırada. Nihai hedefimiz ilk 3’e girmek. 4’üncü sıradaki ülkeyle 3’üncü sıradaki ülke arasında 20 milyon ziyaretçi farkı var. Nüfusumuza orantılı bir şekilde ziyaretçi aldığımız takdirde bu hedeflere daha da yaklaşacağız Türkiye turizme nispeten geç başladı. Bu nedenle otellerimiz yeni. Türkiye’de turizm denince genellikle deniz-kum-güneş akla geliyor. Ancak ilk üçe girmek için ürün çeşitliliğini geliştirmek gerekiyor. Şu an 60 farklı turizm ürünü sunuyoruz. Ürün çeşitliliğini artırdığımızda turizmi 81 ile yayarak 12 aya yaymış olacağız.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin turist giriş çıkışlarının takibi konusunda çok başarılı olduğunu kaydeden Ersoy, şu ifadeleri kullandı:
Türkiye'de turist giriş çıkışlarının takibi oldukça başarılı şekilde yapılıyor. Çünkü ülkemize giriş yapan tüm turistler pasaport okutarak giriş yapıyor. Bu durum, Türk vatandaşı, yurt dışında yaşayan yerleşik Türkler veya herhangi bir ülkenin vatandaşı için geçerli; sınırdan geçerken giriş ve çıkış işlemlerinde pasaport okutuluyor.
Bu sistem sayesinde hem geceleme süresi hem de gelen turistin sayısı en doğru şekilde tespit ediliyor. Türkiye, bu konuda en ileri ülkelerden biri çünkü bütün girişler kayıt altına alınıyor.
Avrupa Birliği'nde (AB) ise durum farklı. AB vatandaşları sınır kapılarında pasaportlarını beyan etmek zorunda değil, sadece uzaktan gösteriyorlar. Avrupa’da bu oldukça büyük bir farklılık yaratıyor. AB mevzuatı gereği, birlik içinde tek bir ülke gibi hareket ettikleri için pasaport okutma işlemi uygulanmıyor.
Bu nedenle, Avrupa’daki turist sayımı farklı yöntemlerle yapılıyor. Yetkililere turist girişini nasıl tespit ettiklerini sorduğumuzda, telefon sinyallerinden yararlandıklarını söylediler. Eğer bir kişinin üzerinde iki telefon varsa, bu iki turist olarak sayılıyor. Ayrıca otel kayıtlarına bakılıyor; eğer bir turist bir hafta içinde üç farklı otelde konaklarsa, bu üç ayrı giriş olarak sayılabiliyor. Sonuç olarak, Avrupa’daki sistem tahmini verilere dayanırken, Türkiye’deki sistem en doğru ve gerçekçi verilere sahip.”
Sağlık turizmi ile ilgili tanıtım çalışması başlatacaklarını belirten Ersoy, “Yabancı turistlerden elde edilen gecelik gelir 2024’te 83 dolardan 108 dolara çıktı. Bir sonraki hedefimiz 117 dolar. İlk çeyrekte kişi başı gecelik geliri hedefin üzerinde artırdık. Bu açıdan bakıldığında Türkiye iyiye gidiyor. Şehir turizmi açısından çok iyi ilerleme kaydettik. Kültür ve sağlık turizmi alanında büyük aşamalar kat ettik. Sağlık turizmi ile ilgili bir protokole imza attık. Sağlık turizmi için gelen turistlerin ve aldıkları hizmetlerin e-Nabız üzerinden takip edilmesi adına Sağlık Bakanlığı ile görüşüyoruz. Sağlık turizmi için tanıtım desteği vereceğiz. Bu alanda 3 milyar dolardan fazla gelir elde ettik. Türkiye’nin hastane altyapısı ve personel yeterliliği oldukça iyi durumda” dedi.
Yurt dışındaki diğer tanıtım ajanslarının TGA mevzuatını inceleyerek mevzuatlarını değiştirdiğini ifade eden Ersoy, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), birçok ülkede var. Ancak biz bu konuda çok geç kaldık. Çoğu ülke bu ajansı 100 yıl önce kurmuş. Biz geç kurmamıza rağmen çok daha etkili bir şekilde yapılandırdık. Şu an dünyanın en etkili tanıtım yapan ülkelerinden biriyiz. Bizden 100 yıl önce kurulan ajanslar, Türkiye’nin TGA mevzuatını inceleyerek kendi sistemlerini güncellemeye başladı” açıklamasını yaptı.
“En çok takip edilen ülkeyiz”
GoTürkiye’nin en çok tıklanan turizm platformu olduğunu kaydeden Ersoy, “Her ülkeye yönelik özel tanıtımlar yapıyoruz ve Türkiye’yi doğru şekilde anlatıyoruz. 100’e yakın turizm ürünümüz var, 60’ını öne çıkararak tanıtıyoruz. Bunun sonucunu almaya başladık. Instagram’da en çok takipçisi olan ikinci ülkeyiz. TikTok ve diğer platformlarda ise birinci sıradayız. Dünyada en çok tıklanan turizm platformu GoTürkiye’dir. 10 dilde yayın yapılıyor. Hatta turistler hem gelmeden önce hem de geldikten sonra bu platformu aktif olarak kullanıyor” ifadelerini kullandı.
Ersoy, gece müzeciliği hakkında ise “Yaz aylarında gelen turistler sıcak havalarda havuzdan çıkıp gezemiyor. Bu nedenle gece müzeciliği çalışmasını başlattık. Akşam güneş battıktan sonra turist, serin bir ortamda gezebilsin ve sonrasında esnafla bulaşabilsin. Bu da gelirlerimizi artırma konusunda gizli bir silahımız oldu. Bu sene de 1 Haziran’da başlayacağız ve ören yeri sayısını artıracağız. Antik şehirlerimiz gündüz ayrı, gece ayrı güzel. Çoğu turist ören yerlerini hem gece hem gündüz görmek istiyor. Biz de çeşitli etkinliklerle bu durumu pekiştiriyoruz. Bu da bizi rakiplerimizden ayrıştırıyor” açıklamasını yaptı.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri