Ersoy turizmcilere böyle seslendi: Önce zihniyet ve vizyon değişecek!

Ersoy turizmcilere böyle seslendi: Önce zihniyet ve vizyon değişecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet nuri Ersoy, turizmde dönüşümün zihniyet ve vizyon değişikliğinde olması gerektiğini söyledi.


TurizmGüncel

TTYD ile TÜSİAD’ın ‘Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu’nun tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin 2019 yılında 51 milyon turist, 34 milyar dolar turizm geliri ve kişi başı gecelik 75 dolar harcamaya ulaşacağını söyledi. 2020 hedefinin 58 milyon turist, 40 milyar dolar turizm geliri ve turist başına gecelik 78 dolar harcama olduğunu kaydeden Ersoy, 2023 hedefinin ise turist sayını 75 milyona turizm gelirini 65 milyara ve turist başına gecelik harcamayı 91 dolara çıkarmak olduğunu söyledi. Ersoy, ‘’Bu hedeflere ulaşmak için turizmde strateji değiştirdik.’’ dedi.

Önceliğin zihniyet ve vizyon değişikliği olmasını istiyoruz’’

TTYD ile TÜSİAD’ın hazırladığı raporu incelediğini, raporda fiziksel dönüşüm, üçüncü yaş turizmi ve rezidansların öne çıkarıldığını kaydeden Ersoy, ‘’Biz bakanlık olarak önceliğin zihniyet ve vizyon değişikliği olmasını istiyoruz.’’ dedi.

Turizm stratejik sektör ilan edildi

Zihniyet değişiminin devletle olması gerektiğini ve oada bu değişimin başladığını söyleyen Mehmet Nuri Ersoy, ‘’Yeni yönetim sistemi ile turizm stratejik sektör ilan edildi ve Bakanlığa sektörden bir kişi atandı. Daha da önemli olan, kabinedeki değer başkanlıklar arasında da turizm öncelikli ve hassas sektör olarak kabul edildi. Turizm, sadece Turizm Bakanlığı ile ilişkilendirilemiyor. Tarım, Çevre ve Şehircilik, Dışişleri, Orman ve diğer bakanlıklar turizmle ilgili. Devletin turizmi stratejik sektör ilan edilmesi çok önemliydi.’’ diye konuştu.

Bakanlık olarak önceliklerinin turizm gelirinin tabana yayılması olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, ‘’Geniş bir kesimin turizmden pay almasını sağlamamız lazım. Bir yer biri bakarsa turizm politikaları etkili ve sürdürülebilir olmaz.’’ dedi.

‘’Hanutçuluk yapan acente, kişi başına gelir yerine ciro hesaplayan otelci var’’

Hanutçuluk yapan acente ve rehberlerin, diğer otelcinin müşterisini çalan otelcinin ve kişi başın gelir yerine ciroyu hesaplayan tesis sahiplerinin olduğuna dikkat çeken Ersoy, ‘’Bu açıdan kalıcı bir sonuç için zihniyet ve vizyon değişikliği gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Bakanlık olarak Rus turisti Ege’ye yönlendirmeliyiz’’

Bir diğer öncelikli hedeflerinin turizmi ülke geneline ve 12 yaymak olduğunu açıklayan Ersoy, Antalya ve İstanbul’da yoğunlaşan turizmi ülke sathına yaymak gerektiğini söyledi. Ersoy, ‘’Tekrar müşterinin de başka sorunları var. 40 defa Antalya’ya gelen Rus turist var, artık bıkmışlar. Biz şu anda devlet politikası olarak Rus turisti Ege’ye yönlendirmeliyiz. Aksi taktirde bu turistler başka destinasyonlara gidecektir ki, bunu hiç istemeyiz. Değişik turizm alanlarında Anadolu’daki şehirlerin pay alması gerekiyor. Bu konularda tanıtım yapıp oraları ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu da, klasik profilin dışında farklı turist profilleri ülkeye getirecek.’’ dedi.

‘’Didim ve Çeşme’de iki örnek proje üzerinde çalışıyoruz’’

Aydın’ın Didim ve İzmir’in Çeşme ilçelerinde yeni örnek projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu projelerin doğaya saygılı, emsal yoğunluğu düşük, yatay mimari ile inşa edilmiş, 12 ay açık kalacak yapıya sahip ve esnafa da çalışma ortamı sağlayan projeler olacağını kaydetti.

‘’Binde 7.5’i konuşarak bunu yapamayız’’

2019 itibariyle TTGA’nın yasayla hayata geçtiğini, Ajansla birlikte, etkili, sürdürülebilir ve yoğun tanıtım çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen Ersoy, ‘’Türkiye’nin bir de arz güvenliği sıkıntısı var. Bunu aşmanın yolu markalaşmadan, markalaşmanın yolu da tanıtımdan geçiyor. Markalaşmayla birlikte münferit yolcu sayımız artacak. Bizim paket tur oranlarını düşürerek münferit rezervasyonları arttırmamız gerekiyor. Bununla ilgili tanıtımın devler eliyle değil, işinde uzmanlaşmış özel sektör tarafından yapılması gerekiyor. Ajansın içinde kamu görevlisi çalışamıyor. Bizim artık zihniyet değişikliğine gitmemiz gerekiyor. Bu nedenle binde 7.5’i konuşarak bunu yapamayız. Bizim konuşmak değil harekete geçmemiz gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı.



Bu Haber 06.01.2020 - 14:05:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.