'Mehmet Nuri Ersoy: Türkiye turizmi burun aşağı gidiyordu'

'Mehmet Nuri Ersoy: Türkiye turizmi burun aşağı gidiyordu'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Resort Turizm Kongresinde Türkiye’nin yeni turizm tanıtım politikası ile ilgili bir sunum yaptı. Ersoy sunumunumda, ‘’politika değişikliği olmasaydı turizm sektörü burun aşağı gidiyodu’’ ifadelerini kullandı.


TurizmGüncel - Antalya

2018 yılı itibariyle turizm sektörünün 2015 seviyesine döndüğünü belirten Mehmet Nuri Ersoy, turizm geliri hesaplanırken, kişi başı ortalama harcamaya değil, turist başına gecelik harcama bakmak gerektiğini ifade etti. İnsanların daha kısa sürerlerle daha sık seyahat etiğine dikkat eden Ersoy, bu nedenle ortlama geceleme süresinin ve ortalama harcamasının düştüğünü kaydetti.

Turizm burun aşağı gidiyordu

Mevcut düzenle gidildiğinde 2023 yılına kadar 55 milyon ziyaretçi alınabileceğini, ancak Türkiye’nin hedefinin 75 milyon olduğunu belirten Ersoy, ‘Zaten kriz olmasaydı da Türkiye turizmi burun aşağı gidiyordu ve mutlaka bir politika değişikliğine ihtiyaç vardı’’ dedi.

‘’Diğer ülkelerde 100 yıldır var’’

Turizmde Tanıtım fonlarının turizmde yüksek gelir elde eden ülkelerin hemen hepsinde bulunduğunu kaydeden mehmet Nuri Ersoy, ‘’Turizm Geliştirme Ajansı dünyada 100 yıldır kullanılan, bizim de yeni hayata geçirdiğimiz bir yapı.’’ diye konuştu. Ajansın yapısı ve temsili hakkında bilgi veren Ersoy, otelcileri temsilen 7 bölgeden 9 kişinin ajansın yönetim kurulunda olacağını kaydetti.

‘’2023 tanıtım bütçesi 220 milyon dolar’’

Cumhurbaşkanlığı’nın turizm sektörünü stratejik sektör ilan ettiğini belirten mehmet Nuri Ersoy, ‘’Ajansın devreye itmesiyle sektörden 125 milyon dolar katkı toplanması bekleniyor. Bakanlık 2024’e kadar bakanlık olarak artan oranda Tanıtım Ajansı’na katkı vermeye devam edeceğiz. 2023 yılında Tanıtım Ajansı’nın 220 milyon dolarlık be bütçeye ulaşmasını bekliyoruz’’ şeklinde konuştu.

Tanıtım Ajansı ile birlikte Türkiye’nin uluslarası dijital, sosyal ve basılı mecralarla TV kanallarında daha fazla görünür olacağına dikkat çeken Ersoy, tanıtımda Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya gibi ülkelerle iç turizmde tanıtıma ağırlık vereceklerini ifade etti.

‘’Paket turların oranını düşüreceğiz’’

Paket turla gelen ziyaretçi sayısının Akdeniz’de yüzde 85, Ege’de yüzde 60 ve Marmara bölgesinde yüzde 30 olduğunu belirten Ersoy, bu durumun arz güvenliğini tehlikeye attığını, bu nedenle münferit ve dinamik paketlerle gelen yolcu sayılarını arttırarak paket tur yolcu sayısını azaltmayı planladıklarını ifade etti. Ersoy, bunu yapmak için hem direkt tarifeli ulaşım olanaklarını hem de tanıtımı arttıracaklarını söyledi. Ersoy, ‘’Turizm Geliştirme Ajansı hayatımıza bu nedenle girdi.’’ değerlendirmesini yaptı.

‘’Mayorkayı geçtik’’

Thomas Cook ile ilgili olarak Türkiye turizminde bir krizin söz konusu olmadığını ileri süren Mehmet Nuri Ersoy, Thomas Cook’un iflasıyla oluşan 800 binlik açığı, İngiltere pazarındaki diğer tur operatörleri ve hava yolu şirketlerinin devreye aldığı ek koltuklarla kapattıklarını ifade etti.

Uçak şirketleri ve tur operatörleri ile yapılan koltuk protokollerinin ardından hızlı bir tanıtım kampanyasına başladığını ileri süren Ersoy, rezervasyonların çok iyi gittiğini, hatta Almanya pazarında Türkiye’nin Mayorka’yı geride bıraktığını söyledi.



Bu Haber 28.11.2019 - 11:07:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.