‘’Ben de turizmciyim, benim de çok yatırımlarım var’’

‘’Ben de turizmciyim, benim de çok yatırımlarım var’’

Kültür veTurizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konaklama vergisiyle ilgili ilk kez konuştu. Otelcilerin milletvekillerine ‘yandık, bittik’ gibi şeylerle geldiğini söyleyen Ersoy, ‘’Ben de turizmciyim, benim de çok yatırımlarım var’’ dedi.

TurizmGüncel

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konaklama sektörüne getirilen yeni vergiyle ilgili ilk kez Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuştu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığın mali bütçesi, yapılan ve yapılcak çalışmalarla ilgili sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, komisyon üyelerinin sektöre getirilen yeni vergiyle ilgili eleştiri ve sorularına muhatap oldu.

İsmi konaklama vergisi olan ama normal vergi niteliği taşıyan yeni verginin neden belediyeler değil de merkezi hükümet tarafından toplandığına ilişkin soruyu Ersoy, ''Maliye Bakanlığı yerel yönetimlere alt yapı desteği veriyor.'' şeklinde yanıtladı.

‘Turist bunu biliyor, turiste sürpriz olmayacak’’

Turizmcilerin 'gelecek yılın kontratları yapıldı, vergi bir sene ötelensin' taleplerinin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ileri süren Ersoy, ''Yine, dendi ya ‘Bir sene ertelensin, bu sene kontratlar yapıldı.’ vesaire diye. Çok gerçekçi bir yaklaşım değil. Niye değil, onu da size söyleyeyim: Bu tüketiciden alınacak bir vergi ve bizim konaklama sektörümüzün yüzde 85’lik kısmı yabancı konaklama. Biz, burada Bakanlık olarak 1 Nisanda başlaması için bir uyarıda bulunduk ve Hazine ve Maliye Bakanlığı da bunu kabul etti ve öneri şeklinde de sunuldu Parlamentoya. Sizin önünüze gelecek. Niye 1 Nisan, onu da size söyleyeyim: Yaz paket turları 1 Nisanda başlıyor ve 1 Nisandan önce satılmış olan rezervasyonlar olsa bile bunların ‘voucher’leri teslim edilmiyor yolcuya tur operatörleri tarafından ve bu yasalaştığı takdirde, tur operatörleri zaten işletmeler tarafından uyarılacak. Tur operatörleri de kendi misafirlerine ‘voucher’leri teslim etmeden önce uyarıp herhangi bir karmaşa çıkması engellenecek. Ama içiniz rahat olsun, dünyanın her yerinde uygulanan bir vergi, bize gelen turistlerin çok büyük bir bölümü de gittikleri ülkelerde bu vergiye muhatap yani aslında turist bunu biliyor, turiste sürpriz olmayacak.'' ifadelerini kullandı.

‘’Nispiye dönüş konusunda görüşümüzü verdik’’

Aynı segment otellerin çok farklı fiyatlara satılmasından dolayı vergide maktudan nispiye döndüklerini kaydeden Mehmet Nuri Ersoy, ''300 liraya satan beş yıldızlı da var, aynı tarihte gecelik 5 bin liraya satan beş yıldızlı da var. Orada da bir eşitsizlik oluyor. Türkiye’ye has bir özellik bu. Konseptlerinden de kaynaklanıyor, konaklaması oda kahvaltı olan var, her şey dâhil olan var. Türkiye çok çeşitlilikle turizm yaptığı için, o yüzden tekrar nispîye dönüş konusunda biz görüşlerimizi verdik. Yine, aşamalı olması konusunda, ilk yıl daha düşük başlaması, ikinci yıl daha düşük başlamasıyla ilgili, orada Hazine ve Maliye Bakanlığımızla da mutabıkız.'' şeklinde konuştu.

‘’Ben de turizmciyim, benim de çok yatırımlarım var’’

Binde 7.5 vergi otelcilerin milletvekillerine 'yandık, bittik' gibi şeylerle geldiğini ileri süren Bakan Ersoy, ''Bakın, ben de turizmciyim, benim de çok yatırımlarım var. Turizmde biz binde 7,5’ları yüzde 1’leri, yüzde 2’leri mahvolma kriteri olarak görüyorsak Türkiye'nin turizmde bir geleceği olamaz. Öyle bir gerçeklik yok. Zaten Türkiye bunları çok rahat atlatabilir.'' dedi.



Bu Haber 16.11.2019 - 11:21:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • PAYI BELEDİYE ALMALIYDI 16.11.2019 - 12:41

    Antalya nüfusu 2.5 milyon ama yazın gelen 16 milyon yabancı yerli de 6.5 olsa toplam kendi nüfusu dahil 25 milyon kişiye hizmet veriyor. Ama devletten aldığı pay 2.5 milyon insana göre. Direk olarak havalimanında Turist başı 2 euro para alınmalıdır. antalya o zaman hizmet alır ve turistlere daha iyi hizmet verilir. sayın Bakan

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.