Turizm sektörü başarılı olduğu için mi cezalandırılıyor?

Turizm sektörü başarılı olduğu için mi cezalandırılıyor?

ETİK Başkanı Mehmet İşler, konaklama vergisi ile sektörün cezalandırılmak istendiğini söyledi. “Turizm sektörü başarı olduğu için mi cezalandırılıyor? “ diyen İşler, verginin maktu değil nispi olması gerektiğini ifade etti.


Yıllardır beklenen konaklama sektörü yasasının çıkmamasına karşın sektöre peş peşe vergiler getirildiğini ifade ede Mehmet İşler, “konaklama vergisi” ile sektörün cezalandırılmak istendiğini öne sürdü. “Turizm sektörü başarı olduğu için mi cezalandırılıyor? “ diye soran İşler, “Bu vergi ille de alınacaksa nispi olmalı, maktu olması verginin otelcinin cebinden çıkması demek” dedi.

Turizm Geliştirme Ajansı payının ardından Thomas Cook’un iflasıyla baş etmeye çalışırken bu kez sektörün karşısına “konaklama vergisi” çıktığını anlatan İşler, konaklama vergisinin gelirle orantılı bir vergi olmadığının altını çizerek şu görüşleri dile getirdi:

“Turizm sektörü yeni bir cezayla, vergilendirme cezasıyla karşı karşıya. Bu sektör diğer sektörler yanında üvey evlat mı? Turizm sektörü başarılı olduğu için mi cezalandırılıyor? En çok katkıyı sağlayan turizm sektörü en büyük cezaya maruz kalıyor. Ne iktidardan ne muhalefetten ses çıkıyor. Bu sektöre yeni vergiler getirmek demek, bitirmek, yok etmek demek. Devlet, vergisini ödeyen, başarılı, basiretli tüccarın üzerine gideceğine kayıp ve kaçakların üzerine gitmeli. Böyle olursa vergi tabana yayılmış, vergi uygulamalarında kamu vicdanı da rahatlamış olur.”

Konaklama vergisi maktu hale getirildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verilen bir önergenin kabul edilmesiyle konaklama vergisini belirleme usulünde değişikliğe gidildi. Yasa teklifinin ilk halinde 2020 yılı için yüzde bir, sonrası için yüzde iki olarak olarak öngörülen konaklama vergisi maktu hale getirildi. Yapılan değişiklik uyarınca, kişi başına gecelik konaklama vergisi beş yıldızlı otel ve tatil köyleri için 18 lira, dört yıldızlı otel ve tatil köyleri için 12 lira, üç yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri için 9 lira, iki ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart otel ve kampingler için 6 lira, butik oteller ve özel konaklama tesisleri için 18 lira olarak belirlendi.

Vergilendirme nispi olmalı

Konaklama vergisinin komisyonda verilen ve kabul edilen önergeyle maktu hale getirilmesini eleştiren TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, verginin nisbi olması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devletin parasal kaynağa ihtiyacı olacaksa, konaklama sektöründen bu vergiyi ille de alacaksa, bu verginin konaklama fiyatı üzerinden, oransal olarak belirlenmesi gerekir. Vergi maktu değil, nispi olmalı ve bu oran yüzde 1’i geçmemeli. Maktu olanı müşteriye anlatamayız. Maktu demek fiyat artışı, verginin otelcinin cebinden çıkması demek. Nispi vergilendirmenin emsalleri var, yabancıya da Türk müşteriye de anlatmak daha kolay. Zaten maktu vergilendirme nerede ise yüzde 10 fiyat artışı demek. Vergilendirme adil olmalı. Kazanamadığın paranın vergisi yüksek olacak. Ekstra harcaması olmayan, turla gelen misafire bu maktu vergi nasıl rücu edecek?”

Başkanı Mehmet İşler, sağladığı döviz girdisiyle cari açığın kapatılmasında önemli rol oynayan, istihdam sağlayan, ekonominin çarklarını yağlayan sektöre yeni yükler bindirilmemesi gerektiğini söyledi. Yasa teklifinin sektörün görüş, öneri ve talepleri doğrultusunda yeniden ele alınmasını isteyen İşler, “Turizm sektörü başarılı olduğu için cezalandırılmamalı. Sektör, üst üste bindirilen yüklerin altından kalkamaz hale getirilmemeli” görüşünü dile getirdi.



Bu Haber 02.11.2019 - 13:38:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.