Mehmet Ersoy: Geleceğin turizm generallerini yetiştiriyoruz!

Mehmet Ersoy: Geleceğin turizm generallerini yetiştiriyoruz!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Topkapı Müzesi’nde bulunan bazı eserlerin ‘’Gezici Müzeler’’ projesi ile hedef pazarlarda sergileneceğini açıkladı. MEB ile bakanlık arasında başlatılan yeni çalışmaya da değinen Ersoy, ‘’Geleceğin turizm generallerini yetiştiriyoruz.’’ dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Habertürk gazetesinden Çetiner Çetin’e açıklamalarda bulundu. Topkapı Sarayı'nda bulunan bazı tarihi eserlerin Japonya’da 20 Mart 2019 tarihi itibari ile önce Tokyo, ardından da Kyoto'da sergilenmesi için protokol imzaladıklarını açıkladı. Ersoy, bu eserlerin sergilenmesi sadece Japonya ile sınırlı kalmayacak. "Gezici Müzeler" ile tarihi eserler, 2020’de ise Moskova, Berlin, Londra'da da sergileneceğini bildirdi.

TURİZM GELİRİNDE HEDEF DÜNYADA İLK 5'E GİRMEK

Gezici Müzelerle Anadolu mutfağının tanıtımının da yapılacağını kaydeden Mehmet Nuri Ersoy, gastronomi turizmi için de yol haritalarının tamamlandığını ifade etti.

Turizmde yeni bir dönem başladığına ve aynı şeylerin yapılamayacağına işaret eden Ersoy, global hava şirketinin büyüme stratejisinin ve yeni oluşturulacak Turizm Fonu'nun doğru kullanımı ile artık turist sayısından ziyade turizm gelirlerinin ön plana çıkacağını ifade etti. Yeni hedefin turizm gelirlerinde dünyada ilk beşe girmek olduğunu açıklayan Ersoy, global hava yolu şirketinin büyüme hedefi ve fonların eş zamanlı kullanımının kültür ve turizm faaliyetlerine büyük katkı sağlayacağını belirten Bakan Ersoy, “Dubai buna iyi bir örnektir” dedi.

''BUNDAN SONRA SAYIYI AKIŞINA BIRAKIRSAK...''

Türkiye’nin bu yıl yurt dışında yaşayan Türklerle birlikte 46 milyon ziyaretçi rakamına ulaşacağını yineleyen Ersoy, ‘’Rakamlar ciddi ama bizim şekil değiştirip, üst lige çıkmamız gerek. Bundan sonra sayıyı akışına da bıraksanız o akıntıda gider. Ama şimdi biz bu akıntıda daha çok gelir bırakacak, konaklaması yüksek turisti hedeflemeliyiz. Turizmi tabana yaymalıyız. Bütün halk kazanmalı. Gelir durumu yüksek turisti çekip onların otel dışında harcama yapmasını sağlamalıyız" dedi.

''GELECEĞİN TURİZM GENERALLERİNİ YETİŞTİRİYORUZ''

Turizm sektöründe, alt yapı boşluğunun en önemli sıkıntısının insan kaynağı olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, şu açıklamayı yaptı:

“Çoğu öğrenci yüksek puanlı bölümlere yerleşemediği için turizm fakültelerine gidiyor. Onların da yüzde 90’ı diploma için okuyor. Kısır döngü burada... Turizm istihdam odaklı bir alan... Bu konuda MEB ile birlikte önemli çalışmalar başlattık. Meslek lisesinden mezun olanın üniversite okumasına gerek kalmayacak. Oradan mezun olan benim zihniyetimde büyümüş, üç lisan bilecek. Zaten sektör onu kaçırmaz. Pozitif ayrımcılık da yaparız ona. Geleceğin turizm generallerini yetiştiriyoruz. Bizim derdimiz bu... Asıl hedefimiz 5-10 sene sonra dünyaya profesyonel turizm personeli ihraç etmek. Bunu yaparsanız markalaşırsınız. İnsan kaynağını ihraç hâle gelmeliyiz. Gelmelisiniz ki yerel yatırımlarınız global marka olsun. Merkezinizde kendi yetiştirdiğiniz kalifiye insan kaynağıyla buraya gelirsiniz. O generaller olmadan global dünyada sonuç alamazsınız. Turist, sadece tarihi eser için gelmiyor. Bütün alanlara odaklanmalı. Kaliteli personelin oldu, yatacak yeri yok. Zamanında bazı şeyleri atlamışız. Bölgelerde lojman sıkıntımız var. Lojmanda tahsisini yaptığımız otellere öncelik verilecek. Bedava değil, parasıyla... Sektörde yetiştirdiğimizi tutamıyoruz. Çünkü sezonluk istihdama yönelmişiz. Sezonu 12 aya yayacak formül bulunmalı. Personeli memnun edip onu kalıcı yapamazsan söylemde kalırsın”



Bu Haber 10.12.2018 - 08:24:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.