Martı Otel İşletmelerinden ikinci çeyrekte büyük kar

Martı Otel İşletmelerinden ikinci çeyrekte büyük kar

Martı Otel İşletmelerinin 2023 mali yılı ilk 6 aylık net dönem karı 142,8 milyon TL oldu


Martı Otel İşletmeleri A.Ş., 2023 mali yılı ilk 6 aylık konsolide finansal tablolara ilişkin değerlendirmesini  Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) açıkladı.

Açıklamaya göre Martı Otel İşletmelerinin geçen yılın aynı dönemine göre satışları yüzde 61 artışla 486,2 milyon TL’ye, FAVÖK yüzde 49’lık artışla 151,5 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin net dönem karı ise 142,8 milyon TL oldu.

Martı Otel İşletmeleri, 2023 mali yılı ilk 6 aylık dönemde; başarılı geçen 2022 yılının aynı dönemine göre, konaklama ve deniz bağlama sayılarında da gelişme kaydetti.

KAP’a yapılan Martı Otel İşletmeleri 2023 mali yılı ilk 6 aylık konsolide finansal tablolara ilişkin değerlendirmesinde şu detaylar yer aldı:

“Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin, Avrupa ve İngiltere kaynaklı erken rezervasyonlara geçici de olsa yarattığı olumsuz etki, sürmekte olan Ukrayna savaşının, ülkemizin en önemli kaynak pazarlarından biri olan Rusya pazarında alım gücünde yarattığı düşüş, ve sektörün enflasyondan kaynaklı yaşadığı maliyet artışları gibi etkenlerden ötürü, özellikle Haziran ayının sonuna kadar düşük bir tempo ile ilerleyen turizm sezonu, Kurban bayramının ardından ivme kazanarak, sezonun kalan bölümünde doluluklarda iyi bir seviyeye ulaşılmasına rağmen, karlılık adına beklentilerin gerisinde kalmıştır. Deniz turizminde ise artmaya devam eden liman bağlama talebiyle büyüme ve fiyatlardaki artış devam etmiştir.

Geceleme ve deniz bağlama sayısındaki artış devam etti

2022 yılında gerçekleşen sermaye artırımının ardından Martı Myra ve Martı Resort tesislerimizde geçtiğimiz kış yapılan kapsamlı renovasyon çalışmalarını müteakip, bu sezon konaklama tesislerimizin toplamında yüzde 7’lik artışla 264.164 yatak gecelemeye ulaşılmıştır. Şirketimizin diğer faaliyet kolu olan marinacılık tarafında ise gecen seneye göre deniz bağlamalarda yüzde 8’lik artış kaydedilmiştir

TL bazında ciro yüzde 61, FAVÖK yüzde 49, arttı

Martı Otel İşletmeleri, 1 Nisan 2023 -30 Eylül 2023 tarihli özel hesap dönemi (ilk 6 aylık dönem) 301,1 milyon TL olan konsolide cirosunu 1 Nisan 2023 -30 Eylül 2023 özel hesap döneminde (ilk 6 aylık dönem) yüzde 61 oranında arttırarak 486,2 milyon TL’ye yükseltmiş, FAVÖK ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49’lık artışla 101,3 milyon TL’den 151,5 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Şirketimiz 1 Nisan 2023 -30 Eylül 2023 döneminde operasyonel olarak başarılı bir yıl geçirmiş konsolide net karlılığı 142,8 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Toplam kaynak ve özkaynaklar arttı

Şirketin konsolide özkaynakları önceki yıl aynı döneme göre 1,55 milyar TL’den %322 artış göstererek 1 Nisan 2023 -30 Eylül 2023 döneminde (ikinci çeyrek) 6,5 milyar TL’ ye Toplam Kaynaklar da %158 artış ile 3,9 milyar TL’den 10,2 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Kısa vadeli borçların Toplam Borçlara oranı düştü

Martı Otel İşletmelerinin, 1 Nisan 2023 -30 Eylül 2023 hesap döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, geçtiğimiz yıl yapılan sermaye artırımının etkisiyle azalan kısa vadeli borçlardaki düşüş devam etmiş ve şirket likiditesi artmış, borç özkaynak rasyosunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 oranında pozitif yönlü iyileşme gerçekleşmiştir.

Şirketin duran varlıkları yüzde 103 artışla 6,2 milyar TL’ye ulaşmıştır

Şirketin konsolide duran varlıkları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 190 artış göstererek 1 Nisan 2023 -30 Eylül 2023 döneminde 10,07 milyar TL’ye ulaşmıştır. Martı Otel İşletmeleri’nin bir iştiraki olan Martı GYO A.Ş. bünyesindeki varlık portföyünün de değerlenme ivmesinin artarak devam edeceği tahmin edilmekte olup bu durumun şirketimizin konsolide bilançosuna olumlu yansımaya devam etmesi beklenmektedir.

2024 sezonunda tesislerimizdeki geceleme sayısında yüzde 20’den fazla artış olacağı düşünülmektedir

Her sene Kasım ayının başında Londra’da gerçekleşen World Travel Market (WTM) ardından yayınlanan Küresel Seyahat Raporuna göre, Türkiye’nin 2024 yılında Avrupa’nın Fransa’yı geride bırakarak İspanya’nın ardından Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı olacağı tahmin edilmektedir.

Önümüzdeki sezona yönelik olarak özellikle İngiltere, Avrupa, Balkan - Baltık ve yurtiçi pazarlarından talep artışı beklenmekte, Rusya pazarında ise bu seneki çizginin devam edeceği öngörülmektedir.

Bu doğrultuda yani alternatif pazarlara yönelerek pazar çeşitliliğinin çoğaltılması ve ek olarak çevrimiçi kanallarda direk satışların arttırılması planlanmaktadır. Bahsi geçen planlamalar doğrultusunda 2024 sezonunda tesislerimizdeki geceleme sayısının 2023 sezonuna göre genel toplamda yüzde 20’den fazla artması beklenmektedir.

Geçtiğimiz kış tesislerimizde gerçekleştirilen kapsamlı renovasyon çalışmalarının satış fiyatlarına olumlu etkilerinin de önümüzdeki sezonda belirginleşeceği düşünülmektedir. Ayrıca, bu yıldan itibaren 12 ay hizmet verecek olan Martı Resort Hotel tesisimizin kış operasyonlarının özellikle kurumsal pazara yönelik faaliyetleri ile, şirket cirolarına olumlu etkisi olacağı öngörülmektedir.

Marina işletmeciliğinde talep artışının devam etmesi beklenmektedir

Şirketimizin diğer faaliyet konusu marina işletmeciliğinde de son üç yıldır gözlemlenen talep artışının ve bu artışın fiyatlamaya olumlu şekilde yansımasının devam edeceği öngörülmektedir. 2023 sezonunu yüzde 79 doluluk ile kapatması planlanan tesisimizde, 2024 sezonunda yüzde 85 doluluk gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.”



Bu Haber 24.11.2023 - 14:33:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.