Malatya turizme açılıyor: Tur operatörlerine destek vereceğiz

Malatya turizme açılıyor: Tur operatörlerine destek vereceğiz

Fırat Kalkınma Ajansı ve Düş Patikası Turizm, 30 seyahat acentesine Malatya’da oluşturdukları turları tanıtmak amacıyla info gezisi düzenledi.


Şuheda Köse - TurizmGüncel

Fırat Kalkınma Ajansı ve Düş Patikası Turizm ortaklığında düzenlenen 7 günlük info gezisi ile Malatya’nın Akçadağ ilçesinde Levent Vadisi,  Darende ilçesinde Tohma Kanyonu, Günpınar Şelalesi ve Somuncu Baba Türbesi, Arapgir ilçesinde Onar Köyü, Kutanlı Peri Bacaları, Roma Köprüsü, Roma Yolu, Eskişehir Vadisi, Kaya Arası Kanyonu ve Meydan Köprüsü, Yeşilyurt ilçesinde bulunan 23 müze ve Lezzet Caddesi rotaları 30 tur operatörüne tanıtıldı. Hem kültür hem doğa hem gastronomi hem de trekking rotalarını kapsayan turlarla Malatya’da turizmin canlanması bekleniyor.

Gezinin ikinci gününde Fırat Kalkınma Ajansının düzenlediği iftar yemeğine ise Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar katıldı.

“Turizmcilerin buraya sahip çıkması lazım”

İnfo gezisinde bulunan acentecileri ziyaret eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, şehirdeki tarihi eserleri restore ederek turizme kazandırdıklarını vurgulayarak “Turizm hem Türkiye hem de şehrimiz açısından önemli. Bu konuda çok koordineli çalışıyoruz. Malatya’daki tarihi eserleri büyük oranda restore ettik. Turizm altyapısıyla ilgili hiçbir problemimiz yoktur. Tek problemimiz insanların buna alışma süreci.  Turizmcilerin buraya sahip çıkması lazım. Bizler de Fırat Kalkınma Ajansı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi olarak seyahat acentelerinin getireceği turistlere sahip çıkarız“ açıklamasında bulundu.

Selahattin Gürkan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile görüştük. 15 Mayıs’ta bilişim treni gönderecekler. Daha sonra da Kars Ekspres ya da Kurtalan Ekspres ile gelen turistler burada kalacaklar. Malatya’nın tarihi ve turistik yerlerini görüp gezecekler.

Şehrin merkezine 9 bin metrekarelik alana spor tesisleri, kamp alanları bulunan bir yer yapacağız. Central Park gibi bir yer olacak. 

Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma eserler yeniden hayata geçirildi. Kent Müzesi’nden, Fotoğraf Müzesi’ne kadar her türlü müze var. Türkiye’de ilk Mahallelik Müzesi burada hayata geçirildi.

“Fırat Turu’nun markalaşacak bir tur olacağına inanıyoruz”

Fırat Turu kapsamında tur operatörlerine destek vereceklerini söyleyen Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “Fırat Kalkınma Ajansı olarak Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli olmak üzere 4 ilimizde destinasyon çalışmaları yaptık ve bunların tanıtım çalışmaları üzerinde çalışıyoruz. Bu programda yürüyüş rotalarımıza çalıştık. Bunları kır ve kent entegrasyonu ile birlikte yapmaya çalıştık. Arkadaşlarımız uzun bir süre rotalarımız ve işaretleme üzerinde çalıştılar. Biz bunu Elazığ ilimizde de yaptık. Bingöl ve Tunceli illerimizde de devam edeceğiz. Bu tüm rotalara Fırat Yolu adını veriyoruz. Burada beklediğimiz şey dışarıdan misafirlerimizin gelmesi. Misafirlerimizi de tur operatörlerimiz getirecek. Bu kapsamda da amacımız bir tarafta şehrimizi, kültürümüzü, yöresel ürünlerimiz tanıtmak diğer taraflarda destinasyonları tanıtmak. 30 tur operatörümüz buradalar ve burada gelecekteki turlarını planlıyorlar. Bölgeye tur düzenleyecek operatörlere konaklama desteği vereceğiz. Tur operatörlerinin turlarına, iki gün bölgemizde konaklandığında kişi başı 100 TL, üç gün konaklandığında ise kişi başı 120 TL’lik bir desteğimiz olacak.  GAP turu, Kapadokya turu gibi markalaşacak bir tur olacağına inanıyoruz.  Bu ilk adımlara can suyu olsun diye de ajansımız böyle bir desteği var” açıklamasında bulundu.

“Malatya tarih turizminde etkin bir mekân”

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay ise “Malatya tarih turizminde de etkin bir mekân. Ayrı ayrı kendine has güzellikleri var. 13 ilçemizde farklı farklı argümanların ve uzun süre vakit geçirebileceğiniz noktalar var. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak getirilecek turistlerle alakalı turistik ve konaklama açısından ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu noktada hep birlikte el ele verip farklı konaklama tiplerini geliştirme konusunda organize edebilmek için elimizden geleni yapmaya hazırız. ” ifadelerini kullandı. 

“Malatya’yı cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoruz”

Amaçlarının hem şehir gastronomisini tanıtmak hem de daha çok ziyaretçi ağırlamak olduğunu söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar “Gastronomi, kültür, tarih ve değerlerimize sahip çıkmak için çok büyük gayret gösterdik. Lezzet Caddesi olarak adlandırdığımız bölgede konaklarımızı satın alarak restore ettik. Restore ettiğimiz konakları gelen ziyaretçilerin burayla ilgili bilgi sahibi olması adına müzeye çevirdik. Amacımız hem gastronomimizi tanıtmak, hem de dışarıdan gelen misafirlerimizin sayısını artırmak. Burayı cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Malatya genelinde yaptırdığımız 30 gastronomi ürünü tescil başvurumuz var. Lezzet Sokağı’nda 8, ilçe genelinde ise 23 adet müzemiz var. Sadece bu müzelere gelmek bile bu şehre gelmek için bir vesile diye düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

“Turisti şehre getiren seyahat acenteleridir”

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, turisti şehre getirenin seyahat acenteleri olduğuna dikkat çekerek “Biz bakanlık olarak ne kadar tanıtım yaparsak yapalım turisti şehre getiren seyahat acenteleridir.  Fırat Kalkınma Ajansı iki yıldır çok ciddi bir şekilde çalışmalar yapıyor.Seyahat acentalarıyla ilişkilerin geliştirilmesini önemsiyoruz. Onlardan elde ettiğimiz verileri dinleyip gerekeni yapmak için çalışacağız” şeklinde konuştu.

 “Birçok tarihi eseri restore ederek turizme kazandırıyoruz”

İnfo gezisi kapsamında bölgede çalışmalarda bulunan seyahat acentelerini ziyaret eden Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise turizmi geliştirmek için çalışımalar yaptıklarını söyledi. Cömertoğlu, “ Başlattığımız ‘Kadınlarımız ve Genç Kızlarımız Arapgir Mutfağını Gastronomi Dünyasına Kazandırıyor’ projesi ile 123 yemeği tanıtmaya başladık. Ayrıca bölgede bitki çeşitliliği ile gastronomiyi destekliyoruz. Eskişehir Vadisi’nde bulunan birçok tarihi eseri ve yapıyı restore ederek turizme kazandırıyoruz. Arapgir’in yüksek noktalarından birinde bulunan Serge Mahallesi’nde yakın zamanda 5 yıldızlı otelin açılışına hazırlanıyoruz. Ayrıca bölgemizin tarihi kimliğini yansıtan 8 evden oluşan pansiyon projemizi ise yakın bir zamanda başlatmayı planlıyoruz”. dedi.



Bu Haber 25.04.2022 - 08:31:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.